MEKADİM’in takdim edeceği plaket dolayısıyla CHP il binasında bir tören düzenlendi. Törene, MEKADİM Başkanı Batmaz, Yönetim Kurulu üyeleri, CHP İl Başkanı Akar ve CHP’li yöneticiler katıldı. Törende konuşan CHP İl Başkanı Akar, MEKADİM yönetiminin, CHP’nin Türkiye’deki kültürler arası dayanışmada öncü rol oynadığından dolayı plaket takdim etmek istediğini söyledi. CHP’nin barış ve kardeşlik üzerine kurulmuş bir parti olduğunun altını çizen Akar, dış politikasında ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesini, içeride ise demokratik, laik cumhuriyet kavramını işlediğini vurguladı. Mersin’in de bir hoşgörü kenti olduğunu kaydeden Akar, bu kentte yaşayan insanların mezarlarının aynı yerde bulunduğuna dikkat çekerek, “Biz Mersin’de Hıristiyan, Müslüman ve Yahudiler aynı yerde yan yana ayrım yapmaksızın yatıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti içerisinde her yerde, her karış toprağında işyerlerimiz ortak ve beraber” dedi.

Anadolu’nun kanla sulanmış, medeniyetlere ev sahipliği yapmış topraklarının üzerinde yıllardır herkesin kardeşçe yaşadığını dile getiren Akar, dünyada her devletin bir öznesiyle anıldığını ifade ederek, “Anadolu toprakları da dünyadaki ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Anlaşması ile anılır ve bilinir. Anadolu toprakları hoşgörünün ve sevginin topraklarıdır. Çocuklarımızın sevdiği Noel Baba, bütün dinler tarafından kutsal olarak bilinen ‘Yedi Yatırlar’, Meryem Ana ve Hıristiyanlık aleminin önde gelen azizlerinin bir çoğunun ikamet ettiği yerler buradadır. Dolayısıyla hem İslam coğrafyasında hem Hıristiyan aleminde insanlara barış ve sevgiyi öğreten ünlülerin uğrak, dostluk, kardeşlik, ikamet yeri olan Anadolu topraklarında Mersin Kültürlerarası Diyalog Merkezi’nden bu ödülü almak CHP için büyük bir onurdur. Arkadaşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Biz 22 milyon kilometrekarede 600 yıl hüküm sürmüş Osmanlı Devleti’nin küçük bir parçası olarak kaldık ve bu süre içerisinde Osmanlı Devleti hiçbir zaman asimilasyona gitmemiştir” diyen MEKADİM Başkanı Batmaz da şunları söyledi: “Osmanlı Devleti, bütün kültürleri, dinleri bağrında yaşatmış ve onların bütün inançlarına, kültürlerine her türlü şekilde yardımcı olmuştur. Ancak, son zamanlarda memleketimizde bazı kültür, din, dil, ırk ayrımı güdülerek, özellikle de dış güçler tarafından yapılan bu ayrımcılık bizleri bölmeye, birbirimizle kavga ettirmeye, ekonomimizi bozmaya gayret etmektedirler. Bu vesileyle biz bu sene Şubat ayında derneğimizi kurduk ve bu konuda neler yapabiliriz, nasıl faydalı olabiliriz diye yola çıktık.”

CHP İl Başkanı Akar’ın, ’16 Kasım Dünya Hoşgörü Günü’ dolayısıyla düzenledikleri programa katıldığını aktaran Batmaz, “Başkanımız bizi onurlandırdılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bundan sonra da kendisinin ve sizlerin de bu konudaki çalışmalarımıza desteklerinizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Batmaz, MEKADİM’in ‘Hoşgörü Plaketi’ni Faruk Akar’a takdim etti.

Editör: Barış Köksal