Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Başkan Türe, “Türk kadını, Türk milleti için yüksek öneme haizdir. Türk kadını, kahraman bir millet olmamızın, yüksek Türk kültürünü meydana getirmemizin, ezici kudret göstermemizin, daha beşikten itibaren çocukların ruhuna mertlik, dürüstlük ve erdem aşılanmasının en önemli faktörüdür” dedi.

Mesajında, Türk kadınlarının 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında muhtar ve heyetine seçme seçilme, 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştuğunu hatırlatan Türe, hukuk, ekonomi, aile, çalışma hayatı, toplumsal hayat ve politikada erkeklerle eşit haklara sahip olduğuna işaret etti. Başkan Türe, “Eski Türk geleneklerinde kadınlar aile hayatı, miras ve devlet yönetiminde hak sahibi idiler. Dünyada şiddetli kadın hakları mücadelesi verilirken Türk kadını tarihten gelen haklarını cumhuriyetle birlikte en son 1934’te resmileştirmiştir. Atatürk bununla ilgili ‘Dünyada hiçbir milletin kadını, ben milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadınından daha fazla emek verdim, diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun arkasında Türk kadını olmuştur. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakar, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükran ve minnetle sonsuza kadar azizi ve kutsal bilelim’ demiştir” ifadelerini kullandı.

Atatürk’ün, Türk toplumunun bir parçası olan kadınların her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu ettiğini dile getiren Türe, şunları kaydetti: “Atatürk, ‘Türk kadını dünyanın en aydın, en erdemli ve en ağır kadını olmalıdır. Ahlakta, erdemde ağırbaşlı kadın olmalıdır. Türk kadınının görevi Türk’ü düşünüş biçimi, kol gücü ve kararlılığıyla koruma ve savunmaya gücü yeter kuşaklar yetiştirmektir’ diye öğütte bulunmuştur. Tarihte Tomris Kağan olarak bilinen Peçenekler’in Başbuğu olmuş Türk kadını örneği olduğu gibi, Türk kadını erkek kağanların yanı başlarında danışmanları olmuş, eşi olmadığı zamanlarda da oturumlara başkanlık etmiştir. Dinimiz kadına gereken değeri ‘Cennet Anaların Ayakları Altındadır’ diyerek doruk noktasına çıkarmıştır. Bu vesile ile Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kutluyor kadınlarımıza her alanda başarılar diliyorum.” Türe, Anamur’da sokak ve caddelerinde kadınlara karanfil dağıtarak günlerini kutladı.
Editör: Barış Köksal