Törenden önce Mehmet Deniz, katılımcılara ‘’ Girişimcilik’’ konusunda sunum yaptı. Sunumunu kendi hayatından örneklerle süsleyen MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz, katılımcıların da sunuma ortak olmasını sağlayarak daha samimi ve sıcak bir ortam yarattı.

Mehmet Deniz, her başarılı iş insanının ilginç bir hikayesi olduğunu kendi iş hayatının temelini oluşturan kısa bir öyküden söz ederek örneklendirdi.  İş yaşamında önemli olanın ne istediğini bilmek olduğunu söyledi. MESİAD’ın kurulmasına nasıl karar verildiği, o zamanın içindeki yaşanan zorlukları, kuruluşu ve bu süreçten sonra Mersin için ürettikleri projelerden bahsetti. Aynı zamanda MESİAD’ın temel ilkeleri ve faaliyetleri konusunda bilgi aktaran Deniz, girişimci gençler için dernek bünyesinde açılan İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) hakkında da katılımcıları bilgilendiren paylaşımlarda bulundu. Girişimciliğin zor bir iş olduğunu, mücadele etmek gerektirdiğini ve kararlı olmak gerektiğini vurguladı. Daha sonra girişimciliğin özelliklerini sıraladı; öncelikle kendine güven, analiz, gündemi takip etmek, yaptığı işi sevmek, bildiği işi yapmak ve etik değerlere sahip olmak gibi özelliklerin çok önemli olduğunu kaydetti.

Girişimcilerin ilk 5 yılda bazı genel sorunlarla karşılaştığını belirten Başkan Deniz, girişimcilikte temel ilkenin cambazlık, uyanıklık, dolandırma, haksız kazanç gibi kirli ilişkilerden uzak durmak, bilgelik, erdem, doğruluk, sadakat paylaşım ve yardımseverlik gibi evrensel karakter ilkelerine sarılmak olarak tanımladı.

Konuşma ve sunumlardan sonra, KOSGEB Girişimciliği Destekleme Programı kapsamında verilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılan ve başarıyla tamamlayan Tarsus Meslek Yüksek Okulu Giyim Üretim Teknolojisi ve Moda Tasarım Programları öğrencilerine ve katılımcılara belgeleri verildi.

Editör: Barış Köksal