MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Konferans Salonu’nda gerçekleşen törene, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, akademisyenler, veliler ve öğrenciler katıldı. Olimpiyatlara bu yıl Mersin, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve İstanbul’dan 245 öğrenci başvurdu ve 189 öğrenci sınava girmeye hak kazandı. Ortaokul ve lise öğrencilerinin katılımına açık olan olimpiyatlar, ödül töreni ile sona erdi. Törenin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut, temel bilimlerin bilimsel gelişmelerde, ar-ge’de ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, "Biz daha 5 sene öncesine kadar neredeyse temel bilimleri üniversitelerden kaldırmaya çalışıyorduk. Yakın zamanda bir Aziz Sancar mucizesi yaşadık da temel bilimlerin bilimsel gelişmelerde, ar-ge’de ne kadar önemli olduğunu gördük.

Neredeyse son 10 yıldır eğitim sistemimizde, özellikle lise düzeyinde, matematik ve temel bilimlerdeki başarısız durumumuzu gündeme getiriyoruz. Bu konu ile ilgili o kadar çok şey söyledik, o kadar çok demeç verdik ki, zaman zaman ‘iş dünyasının matematikle, temel bilimlerle ne işi var’ diyenler oldu. Şu an ülkemiz bir orta gelir tuzağında bulunuyor. Kişi başı gelirde ortalama 10 bin dolara takıldık kaldık. Bunun temel nedenlerinden birisi de üretim sitemimizin düşük teknolojili olmasıdır. Yani, ar-ge’si olmayan, katma değeri olamayan, teknolojisi olmayan, kısacası hamallık yaptığımız bir üretim sistemi. Bu sistemin orta-üstü ve yüksek teknolojili bir üretim sistemine dönüşmesi ar-ge yapabilmemize bağlıdır. Bu da analitik düşünebilen, sorgulayabilen, yaratıcı beyinler gerektiriyor. Böyle bir düşünce sistemini ortaya çıkaracak güç ise matematik ve temel bilimlere, fen bilimlerine verilen önemde yatmaktadır" dedi.

Matematiği kötü olan bir ülkenin iyi mühendislerinin, yüksek teknolojisinin olamayacağına dikkat çeken Aşut, mevcut durumda herkesin yüksek teknolojiye rahatlıkla ulaşabildiğini, ancak bu teknolojiyi satın alıp kullanan değil, düşünen icat eden, üretenlerin kazanacağını anlattı. Sadece kullanıcı olmakla ekonomide ilk 10 ülke içine girilemeyeceğini vurgulayan Aşut, “Bizim matematik ve temel bilimleri, fen bilimlerini eğitimde merkeze alarak ezberden ve kuru bir müfredat zorunluluğundan kurtararak geliştirmeli, gençleri daha yaratıcı hale getirmeliyiz. Doğru cevapları ezberleyen değil, doğru soruları sorabilen beyinler yetiştirmeliyiz. İşte bu anlamda böylesi Matematik Olimpiyatlarını ve organizasyonları önemsiyoruz” diye konuştu.
Bu anlamda akademisyenlere büyük görevler düştüğünü kaydeden Aşut, üniversitelerden yol gösterici, öncü olmasını beklediklerini anlattı.

Temelinde robotik teknolojiler, siber teknolojiler, yazılım ve bulut teknolojilerinin bulunduğu Endüstri 4.0’a geçişin başladığını hatırlatan Aşut, “Temelinde robot-insan veya robottan robota iletişim var, yapay zeka var. Yeni çağın ekonomisi artık tek bir alanda uzmanlar değil, multi-disiplin eğitim almış bir insan kaynağı talep edecek. Buna hazır mıyız? Bu vesile ile Sanayi 4.0 yüksek lisans ve doktora programının açılmasını ve artmasını arzu ediyor ve Mersin Üniversitesi’nin Türkiye’de öncü olmasını istiyoruz. Okuyan, anlayan, algılayan, sorgulayan, merak eden, hayal eden, düşünen, analiz yapabilen bir gençlik varsa, işte o zaman dünyanın en gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına gireriz.

Aksi takdirde teknoloji tüketen bir pazar oluruz. Bu anlamda, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Mersin iş dünyası olarak, eğitimi konuşmaya sorgulamaya, bununla ilgili çözümlerin parçası olmaya devam edeceğiz. Çünkü eğitim sadece ekonomi konusu değil, varlık sebebimizdir" ifadelerini kullandı. Rektör Ahmet Çamsarı ise üniversite olarak öncelikli görevlerinin bilime ve sanayiye ışık tutmak olduğunu söyledi. Her geçen yıl Olimpiyatlara katılan il sayısının arttığını, halkanın genişlediğini kaydeden Çamsarı, “Böylece Mersin Matematik Olimpiyatları, son yıllardaki atılımıyla sadece Mersin sınırlarında kalmayıp bölgesel bir kimlik kazanmıştır” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından dereceye giren 22 öğrenciye ödülleri verildi.
 
Editör: Barış Köksal