Elvan, bir dizi programa katılmak için geldiği Mersin'in Tarsus ilçesinde, bir restoranda muhtarlarla buluştu, ardından Cemevi'ni ziyaret ettikten sonra Tarsus Ticaret Borsası'nda iş adamlarıyla bir araya geldi.
Bölgeye yapılan ve yapılacak hizmetleri anlatan Elvan, sözünü verdikleri projelerin arkasında olduklarını söyledi.
Türkiye'nin etrafının bir ateş çemberi olduğunu ifade eden Elvan, "Etrafımızda bir ateş çemberi var. Bunu sizler de görüyorsunuz. Suriye'de yıllardır bitmek bilmeyen bir savaş söz konusu. Zalim Esad yönetimi ve oradaki terör örgütü yüzbinlerce insanı katletti. Milyonlarca insan mülteci konumuna düştü. Biz zalimden kaçan mazlumlara sahip çıktık. Onları hiçbir zaman geri çevirmedik. Bize ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimize de yakışan buydu diye düşünüyorum. Şu anda 2 milyon 700 bine yakın Suriyeliyi misafir ediyoruz. Bizim bu olumlu yaklaşımımıza rağmen bakıyorsunuz çıkmış Birleşmiş Milletler diyor ki, 'Türkiye yeni gelenlere kapılarını açsın.' Biz de diyoruz ki, 'Ey Birleşmiş Milletler bu konuda en son telkinde bulunacağın ülke Türkiye'dir diyoruz ve şunu söylüyoruz. Siz gidin ağzınızı dahi açamadığınız ülkeleri uyarın, gidin Avrupa'yı Rusya'yı uyarın. Ne yaptılar şu ana kadar soruyorum size. Siz Birleşmiş Milletler olarak ne yaptınız bu güne kadar. Lütfen kendinizi de gülünç duruma düşürmeyin" dedi.

Suriyeli sığınmacıların bugüne kadar yaklaşık 8 milyar dolar para harcadıklarını ve bunu Birleşmiş Milletler'den ve diğer ülkelerden bir şeyler bekledikleri için de yapmadıklarını söyleyen Elvan, "Ama onlar sadece konuşuyorlar. Biz ise gereken ne ise onu yapıyoruz. Hiçbir icraatları yok, Birleşmiş Milletlerin hiçbir icraatı yok, diğer ülkelerin özellikle barışı tesis etmeleri için hiçbir girişimleri yok. İcraatları sadece ve sadece sıfır diyebileceğimiz bir netice var" diye konuştu.

"PYD'DE TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

Bugüne kadar hep sabrettiklerini ifade eden Elvan şunları kaydetti:
"Kimse kusura bakmasın, Türkiye'nin de bir sabrı var. Ya elinizi taşın altına koyun diyoruz ya da bunun sonuçlarına katlanırsınız diyoruz. Bizim Suriye konusunda tutumumuz açıktır. Kim ne derse desin Suriye de DEAŞ da, Ruslar da, PYD de terör örgütüdür. Bazen birileri çıkıyor 'PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz' diyor. PYD'nin PKK'nın bir uzantısı olduğunu cümle alem biliyor, bilmeyen yok. PYD bal gibi bir terör örgütü ve hiçbir şeyi görmüyorlarsa şu hatırlatmayı mutlaka yapmamız gerekir. PYD Rusya'da büro açıyor. Büroda terörist başının fotoğraflarının önünde PYD'liler poz veriyorlar. Sen bu terörist başını terörist olarak tanıyorsun peki bu fotoğrafa ne diyeceksiniz. Bir tarafta PYD arkasında terörist başının resmi, PYD'nin PKK ile işbirliği içerisinde olduğu gayet açık bunu herkes biliyor. Ancak bunu da ifade etmeliyim biz bugüne kadar ne söylemişsek ülke olarak, hükümet olarak AK Parti hükümetleri olarak bir nokta da belirli bir süre sonra bizim dediğimiz noktaya geliyorlar. Biz tekrar uyarıyoruz. PYD bir terör örgütüdür ve müttefiklerimizden de buna uygun bir davranış bekliyoruz."

"MÜDAHALE ETMEKTEN ÇEKİNMEYİZ"

"Türkiye'nin güvenliğini tehdit edecek bir unsur görürsek buna müdahale etmekten hiçbir zaman çekinmeyiz" diyen Elvan şöyle devam etti:

"Bunun da böyle bilinmesini istiyorum. Terör örgütüne karşı güvenlik güçlerimiz etkin bir mücadele yürütüyor. Silopi ve Cizre'de çukurları ve barikatları teker teker kaldırdık. Bu şehirlerimizi teröristlerden temizledik, Sur'da da tüm çalışmalarımız devam ediyor. Orayı da inşallah en kısa sürede pisliklerden arındıracağız. Nereli olursa olsun bu tür girişimlere müsaade etmedik bundan sonra da etmeyeceğiz. Çukur siyaseti yapanlara şunu söyledik, 'siz o çukurun içinde kalırsınız, o çukurun altında kalırsınız' dedik. Sırtını millete değil terör örgütüne dayayanlar o çukurların altında kaldılar ve kalmaya da devam edecekler. Buradan şunu söylüyoruz. Eğer samimiyseniz, eğer orada yaşayan halkımızı düşünüyorsanız. Diğer siyasi partilere de sesleniyorum, hele hele PKK'ya terör örgütü diyemeyen, PYD'yi bir terör örgütü olarak görmeyen partililere sesleniyorum. Bakınız Londra'ya gittiler PYD'nin bir terör örgütü olmadığına dair oradaki yabancılara, İngilizlere açıklama yapmaya çalıştılar. Utanır insan utanır. Bu milletin birliğine saldıran, bu milletin bütünlüğüne saldıran, bu milletin geleceğine saldıran terör örgütüne bugün bir ana muhalefet partisi mensubu milletvekili veya milletvekili gurubu, terör örgütü diyemiyorsa yazıklar olsun. PYD'ye zaten diyeceğim bir şey yok, onlar PKK'nın uzantısı, PKK ile iç içeler zaten ama şunu da söylemem gerekiyor. Onları seçen de milletimizdir. Milletimize olan borçları ne ise onu yerine getirmelidir. Bizim milletimiz bakınız o bölgede yaşayan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan vatandaşlarımız bize yoğun bir şekilde ne olur bu operasyonlara devam edin kesmeyin, evet tek bir silah kalmayıncaya kadar bu mücadelenizi sürdürün diyor. Kim? O bölgede yaşayan vatandaşlarımız. İşte ey HDP o bölgede yaşayan vatandaşlarımız sana oy verdi. Vatandaşlarımızın arzularını, isteklerini yerine getir. O bölgede yaşayan vatandaşlarımız PKK'ya karşıysa, terör örgütü olarak görüyorsa ki görüyorlar, sen de kalk şunu söyle 'PKK sen bir terör örgütüsün, silahlı eylem yapmamalısın' diyebilmeli ama diyemiyor. Çünkü korkuyorlar, vesayet altındalar. İşte biz de şunu arzuluyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında bulunan tüm milletvekillerini bu ülkenin dirliği, bu ülkenin bütünlüğü ilkesi çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz, bu anlayış içerisinde çalışmalarını yürütmesi gerektiğini düşünüyoruz ama maalesef bu anlayış içerisinde olmayanlar var. Allah onları ıslah etsin diyorum." 

Konuşmaların ardından Elvan, muhtarların ve iş adamlarının sorunlarını dinledi.

 
Editör: Barış Köksal