Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin 2013 Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Spor, Barış ve Kardeşliktir” konulu kompozisyon yarışmasının ödül töreni Suphi Öner Öğretmenevi’nde yapıldı. Törene, Mersin Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, Türkiye Dil ve Edebiyat Mersin Şube Başkanı Dr. Mustafa Erim, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kamil Çelebiyılmaz ve Şube Müdürü Erol Özdemir katıldı.

Ödül dağıtımı öncesinde konuşan Vali Yardımcısı Karabiber, dilin doğru kullanımının günlük yaşamda ihmal edildiğini belirterek, hakikatleri ve kelimeleri anlayabilmenin dili anlayabilmeye bağlı olduğunu söyledi. Karabiber, “Edebiyat gündemimizde maalesef çok alt sıralarda yer alıyor. İnsanın fiziksel gelişiminde spor ne kadar önemliyse ruhsal gelişiminde de edebiyat o kadar önemli bir kavramdır” dedi.

Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörü Korkmaz da oyunlar kapsamında yapımı devam eden tesislerle ilgili bilgi vererek, “Tesislerimiz Nisan ortası gibi tamamen bitecek. Oyunlar ise Haziran’ın 20’sinde başlayıp, 30’unda tamamlanacak. Mersin’de çok büyük bir organizasyon olacak. Akdeniz Oyunları tarihinde 4 bin 500’ü geçen katılım yok. Şu anki katılımcı sayısı ise 6 bin 400’dür. Burada yapacağımız etkinlik ülkemizin 2020 yılı olimpiyat adaylığı için çok büyük bir gösterge olacaktır” diye konuştu.

İl Milli Eğitim müdürlüğü Şube Müdürü Özdemir ise dil konusundaki hassasiyete katıldığını ifade etti. Akdeniz Oyunları’nın bir dizi fırsatı içerisinde barındırdığına işaret eden Özdemir, “Bu fırsatlardan en önemlisi ilimizin ve ülkemizin tanıtımı bir diğeri ise ilimizin kazanacağı spor tesislerinin öğrenci ve vatandaşlarda hayat boyu spor yapma bilincinin gelişmesini sağlayacak olmasıdır. Bu tesisler belki de bu bilinç sayesinde ülkemizi milli takımda temsil edecek sporcularımızın hem sayısının hem niteliğinin artması gibi bir dizi fırsatı içerisinde taşıyor” şeklinde konuştu.

Amaçlarının, toplumda dil bilincinin yerleşmesi, dilin doğru kullanımı, edebiyatın gelişimi, zenginleşmesi, edebi şahsiyetlerin günümüz insanı ve gençliği tarafından tanınmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Türkiye Dil ve Edebiyat Şube Başkanı Erim de yetenekli genç yazarları keşfederek topluma kazandırmayı da hedeflediklerini kaydetti. Bugün Türkçenin doğru kullanılıp yazılamadığına dikkat çeken Erim, şöyle devam etti: “Dilimiz her gün biraz daha bozulmaktadır. Cümle bozukluklarına hemen herkesin konuşmalarında rastlanmaktadır. Üretilen mal ve hizmet isimleriyle ticari ad ve unvanlarda yabancı kelime kullanımı süratle artmaktadır. Şehirlerimizin cadde ve meydanları dolaşıldığında mağaza ve işletmelerimizin isimlerinde nasıl bir dil kirliliğini yaşandığını rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Birçok kelimenin dilimizde karşılığı var iken yabancı dillerdeki karşılığını kullanır hale geldik. Ayrıca dilimizdeki kelimeleri yabancı dil kuralarına göre kullanmak sıradan bir iş haline geldi.”

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri dağıtıldı. Yarışmanın birincisi Yenişehir Mersin Anadolu Lisesi öğrencisi Gamze Kılıç, ödülünü Karabiber’den, ikinci olan Akdeniz Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Karahan, Korkmaz’dan, üçüncü olan Mersin 75. Yıl Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Burak Şirin ise Erim’den aldı.

Editör: Barış Köksal