Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2017 Yılı Ekim Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, 39’u idare teklifi, 6’sı komisyon raporları, 2’si gündem dışı olmak üzere 47 gündem maddesi görüşüldü.

Balık çiftlikleri ve Karaduvar’daki atık kirliliği CHP tarafından gündeme taşındı

Meclisi toplantısına, kentte kurulmak istenen balık çiftlikleri ile amiri tarafından şiddet gördüğü iddiasıyla gündeme gelen belediye çalışanı Nehir Göklü’nün işten çıkarılması konuları damga vurdu. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Ömer Karadeniz, Muğla kökenli bir firmanın, buradaki balık çiftliklerini sökerek Silifke ve Aydıncık ilçelerinde kurmak istediğini söyledi. Bu konuda Mersin’deki birçok STK, oda ve kurumun tepkilerini dile getirdiklerini belirten Karadeniz, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de Başkan Kocamaz öncülüğünde kamuoyunun dikkatini çekmesini istedi. Karadeniz, ayrıca Karaduvar Mahallesi’nde fabrika atıklarının denize dökülmesiyle ilgili sorunu da gündeme getirdi.
MESKİ Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü, Karaduvar Mahallesi’ndeki atık kirliliğine ilişkin yaptığı açıklamada, bu fabrika atıklarının DSİ’ye ait dere yatağına özel bir şirket tarafından verildiğini söyledi. Güngördü, “Biz, deşarj olmayan yerlerde DSİ’den müsaade istiyoruz. Bu konuşla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılı müracaatımız var. İlgili firma bu konuda gerekli yasal işlemleri yapıyor” şeklinde konuştu.

Balık çiftlikleriyle ilgili konuşan bir belediye yetkilisi ise bu konuda firmaların başvurularının çok sıklaştığını dile getirerek, şu aşamada ÇED raporuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak iki balık çiftliğine yönelik olumsuz görüş bildirdiklerini kaydetti.

“Kamuoyu duyarlı olursa, birlikte hareket ederse geri adım atılacağını tahmin ediyorum”

Balık çiftlikleri olayının 5-6 yıl önce de gündeme geldiğini anımsatan Başkan Kocamaz ise o dönemde Mersin’de kamuoyu oluşturulduğunu ve bunun önüne geçildiğini söyledi. Büyükşehir belediyelerinin bu tür konularda herhangi bir yetkisi olmadığına dikkat çeken Kocamaz, konu denizde olduğu için direk Bakanlık tarafından değerlendirildiğini ifade etti. Mersin kamuoyunu bu konuda harekete geçmeye çağıran Kocamaz, şunları söyledi: “Bu konu bana geldiğinde ben şunu söyledim; biz de Büyükşehir olarak bize raporlar geldiğinde olumsuz görüş vereceğiz. Ama bu yetmez. Burada bana göre kamuoyunun hareketlenmesi lazım. Yoksa herkes oturuyor, çözümü bir başkasından bekliyor. Böyle de bu işlerin önüne geçme şansımız yok. Bu konuda kamuoyu duyarlı olursa, birlikte hareket ederse geri adım atılacağını tahmin ediyorum.”

Cuma günü meclis kararı alınacak

Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan da bu konuda tüm belediye başkanları, STK’lar, odalar ve kurumların topyekun hareket etmesi gerektiğini belirtti. Aktan, Valiliğin de bu konuda bir çalışma yaptığı bilgisini verdi.

Bunun üzerine Kocamaz, balık çiftlikleriyle ilgili bir çalışma yapılmasını isteyerek, “Bu konuda Cuma günü bir meclis kararı alarak ilgili yerlere ulaştıralım” diye konuştu.

“Kadına şiddet konusunda hepimizin duyarlı olması lazım”

CHP’li Meclis Üyesi Derya Özinç ise kadına şiddet konusunu gündeme taşıyarak, Merkez Akdeniz ilçesindeki Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü'nde santral görevlisi olarak çalışan Nehir Göklü’nün, 27 Eylül tarihinde amiri tarafından darp edilmesi iddiasını sordu. Ortada bir kadına şiddet olayı varken, Göklü’nün bu olaydan sonra taşeron firma tarafından işten çıkarılmasına tepki gösteren Özinç, Göklü’nün böylece iki kez mağdur edildiğini savunarak, “Bizim kadına şiddet konusunda hepimizin duyarlı olması lazım. Bu arkadaşımızın mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Şiddet uygulayan amirin iş akdinin feshedilmesi gerekirken, şiddet gören kadın işten çıkarılıyor. Bu konuda hassasiyet gösterilmesini talep ediyoruz” dedi.
Çokakoğlu: “Hem yargı aşaması hem idari soruşturma aşaması devam etmektedir”

Bunun üzerine konu hakkında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu söz alarak, “Konuyla ilgili olarak olay idaremize intikal ettiği andan itibaren ilgili daire başkanlığımız gerekli incelemeyi başlatmış, aynı zamanda konunun şikayetçisi tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur. Hem yargı aşaması hem idari soruşturma aşaması devam etmektedir. Belediyemizin herhangi bir şekilde erkek ya da kadın hiçbir çalışanımıza karşı böyle bir darp söz konusu değildir. Şu anda yargıya intikal eden konunun sonuçlarını bekliyoruz. Sonuçlar geldiğinde gereğini yapacağız. İş akdi konusunda ise bu çalışanımızla ilgili dana önce benzeri soruşturmalar yapılmış. Bu soruşturmalar ve tespitler neticesinde iş akdi daha önce de iptal edilmiştir. Yine bu çalışanımızın gayri nizami çalışmaları, toplu sözleşmeye aykırı davranışları nedeniyle iş akdinin feshine yönelik idari bir kanaat oluşmuştur. Ancak, idarenin yaptığı her türlü eylem ve işlem adli yargıya tabidir. Konu yargıya taşınmıştır, ancak biz 3 bine yakın çalışanıyla bu disiplini sağlamak zorundayız” diye konuştu.

Kocamaz: “O hanımefendinin iyi bir tedavi görmesi lazım”

Bu konuda detaya girmek istemediğini vurgulayan Başkan Kocamaz da “O hanımefendiyle ilgili daha önce de bazı konular geldi. O hanımefendinin aslında iyi bir tedavi görmesi lazım. Çünkü kendisini mühendis diye lanse ediyor, o hanımefendi liseyi bile yeni dışarıdan bitirdi. Bu konuda arkadaşlar daha hassas olmalı, konunun detayını öğrenip daha sonra gerekli girişimlerde bulunurlarsa çok daha sağlıklı olur. Yoksa herkes herkesi kullanmak ister. Bu hanımefendi de birçok insanı kullanmak istiyor. Bununla ilgili daha önce de soruşturmalar yapılmış. Davranış bozukluğu olduğu gerçek. Raporla ilgili de sahte rapor hangisi, o da tartışılır. Bunlar adliyeye intikal etmiş, mutlaka orada bunların tespitleri yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

Özinç’in, kadın çalışanın şiddet gördüğü iddiası üzerine ise Kocamaz, “Şiddet filan yok. Siz olayı başka yönlere çekmeyin, şiddet filan yok” diyerek tepki gösterdi.
Editör: Barış Köksal