Başkan Kocamaz, Çukurova Belediyeler Birliği (ÇBB) Yurtdışı Teknik Araştırma ve Bilgilendirme ziyareti kapsamında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Tarsus'un kardeş kenti Hatai Valiliği’ni ziyaret etti. Hatai Valisi Razim Memmedov’u ziyaretinde Azerbaycan’da olmaktan duydukları mutluluğu dile getiren Başkan Kocamaz, Turan düşünceli insanların bir arada olmaktan her zaman mutlu olacağını söyledi. Azerbaycan-Türkiye dostluğunun Azerbaycan kurulmadan önce başladığını vurgulayan Kocamaz, “Bundan sonra da tarih var olduğu sürece devam edecek. Ben Azerbaycan’a her geldiğimde gelişmeyi gördükçe mutlu oluyorum. Her geldiğimizde daha ileri noktalara gidiyor. Bu da bizi gerçekten mutlu ediyor. Burada kardeşlerimiz var. Devletlerimiz ayrı olsa da kökümüz bir. Bizim bütün gayemiz bugün bizler varız, bizden sonra da çocuklarımız olacak ve yönetimi onlar sağlayacak. Bizim bu sıcak ilişkilerimiz bizden sonraki nesillere de sirayet edecek. Bu kardeşlik dünya durdukça devam edecek” diye konuştu.


Azerbaycan gezisi kapsamında Çocuk Mercanlıyı ziyaret ettiklerini ve orada Ermeni işgalinden kurtarılan yerleri bizzat incelediklerini kaydeden Kocamaz, “Çocuk Mercanlı’da yeni yapılan yapılanmaları gördük. Bu da gelecek açısından bize umut veriyor. Dileğimiz hiçbir Türk toprağının düşman işgalinde olmaması. Aslında dertlerimiz, kederlerimiz, sevincimiz bir. Tüm dünyanın Türk dünyası üzerine oynadığı oyunları da biliyoruz. Önemli olan gönüllerimizi birleştirip, dayanışma içerisine girip bu sıkıntılardan alnımız açık bir şekilde çıkmamız. Bu kadar geniş Türk coğrafyasının tek bir millet olması teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde mümkün değil. O zaman bizim bir birlik olmamız ve dünyada önemli bir güç olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.


“Avrupa Birliği gibi bir Türk birliğinin kurulacağına yürekten inanıyorum”


Azerbaycan ile birlik konusunda geçmişten bu yana mücadele verdiklerini belirten Kocamaz, “Belki biz görmeyiz ama ben gelecekte Avrupa Birliği gibi bir Türk birliğinin kurulacağına yürekten inanıyorum. Onun için bu tür ilişkileri geliştirmemiz ve birbirimize her zamankinden daha fazla sahip çıkmamız lazım. Hem Aziz Atatürk’ün önderliğinde, onun fikirleri etrafında hem de rahmetli Haydar Aliyev’in fikirleri etrafında birleşebilirsek Türk dünyasının önü açık olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Biz kardeşiz ve bunu bütün dünya biliyor”


Türkiye’den gelen belediye başkanlarının ziyaretlerinin kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayan Hatai Valisi Memmedov ise “Bizim ilişkilerimiz her zaman ilerleyerek devam ediyor. Sizi görmekten her zaman mutlu oluyoruz. Bugün de sevincimiz çok fazla ve sizinle paylaşıyoruz. İki devletin kardeşliği ebedidir. Biz kardeşiz, biz dostuz. Bunu tüm dünya kabul ediyor. Kapımız her zaman size açık. Elbette isteriz ki, Türk topraklarının hepsi düşmanlardan kurtulsun. İnşallah bir dahaki gelişinizde Karabağ alınsın ve orayı ziyarete gelin” dedi.

Editör: Barış Köksal