Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2017 Yılı Kasım Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimine çöplerin aktarma istasyonuna taşınması tartışması damga vurdu. Burhanettin Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan ve 49’u idare teklifi, 17’si komisyon raporu, 5’i gündem dışı olmak üzere 71 maddenin görüşüldüğü meclis toplantısında, merkez Toroslar ilçesi Çavuşlu Mahallesi’nde yapılacak Katı Atık Aktarma İstasyonu’na bazı meclis üyeleri itiraz etti.


“Vatandaş kokudan endişeli”


Toplantıda, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından söz isteyen CHP’li Meclis Üyesi Tuncay Gökçel, Çavuşlu’da yapılacak Katı Atık Aktarma İstasyonu’nun hem yerleşim yeri içinde olması hem de Mersin Şehir Hastanesi’ne yakınlığı nedeniyle koku yapacağı yönünde vatandaşların endişeleri olduğunu söyledi. Akdeniz ve Toroslar ilçelerinden toplanan çöplerin bu aktarma tesisine götürülmesinin doğru olmadığını belirten Gökçel, çöplerin buradan da yeniden tırlara yüklenerek depolama tesisine götürüleceğine dikkat çekti. Bazı illerden örnekler vererek, bu illerde aktarmaların açık alanlarda yapıldığını dile getiren Gökçel, aktarma tesisinin belirlenen alana yapılmamasını istedi.


“Halkı galeyana getirerek engellemek istemek ne kadar akla uygun?”


Gökçel’e yanıt veren Başkan Kocamaz ise meclis üyelerine, zamanları varsa otobüsle Çavuşlu’ya götürerek, alanı yerinde incelemelerini önerdi. Kentteki çöplerin bir şekilde taşınması gerektiğini vurgulayan Kocamaz, “Bunun tek çözümü var çöp üretmemek. Bakın, Anamur’da her şeyiyle hazırlanmış, kaynağı, projesi, ÇED raporları hazır bir tesisin yapılması engellendi. Oysa hibe fonundan parası da hazırdı. Şimdi bu çöpleri biz ne yapacağız? Çöpü biz üretmiyoruz. Bunu ajite etmenin hiç kimseye bir faydası olmaz. Bu çöp mutlaka taşınacak. Yani halkı galeyana getirerek engellemek istemek ne kadar akla uygun?” dedi.


Gökçel’in, “Ben halkı galeyana getirmiyorum” demesi üzerine Kocamaz, “İstanbul’un içerisinde yüzlerce var. Tarsus’ta şehrin içerisinde var. Bu, aktarma istasyonu, çöpü oraya dökmüyoruz” diye konuştu.


“Aktarma istasyonlarında çöp biriktirilmesi veya çöp suyunun dış ortama bırakılması mümkün değil”


Tartışmanın uzaması üzerine Kocamaz, Katı Atık Aktarma İstasyonu ile ilgili bir sunum hazırlattığını ifade ederek, önce bu sunumun izlenmesini istedi. Bunun üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, genel olarak aktarma istasyonları ile başta Toroslar olmak üzere tüm ilçeler için hazırladıkları tesis planlarına ilişkin meclis üyelerine ayrıntılı bir sunum yaptı. Çöp kamyonlarıyla aktarma istasyonuna taşınan çöplerin, burada preslenerek çöp suyu ile birlikte düzenli depolama alanına taşındığını anlatan Halisdemir, presleme işlemi aktarma yapacak araçta yapıldığından çöp suyunun da bu araçta kaldığını söyledi. Halisdemir, “Aktarma istasyonları bir çöp depolama alanı değildir. Aktarma istasyonlarında çöp biriktirilmesi veya çöp suyunun herhangi bir şekilde dış ortama bırakılması mümkün değildir. Aktarma istasyonları kurulması sayesinde kentin nefes almasına olanak sağlanacaktır. Aktarma istasyonlarında oluşacak gürültü ve koku, teknik önlemlerle giderilecektir. Bunun için bir koku spreyi sistemi de kuracağız” şeklinde konuştu.


Aktarma istasyonlarının kurulmasıyla trafik yoğunluğunun ve riskinin azaltılmasına katkı sağlanacağını, çöp araçlarının oluşturduğu hava kirliliği ve gürültü kirliğinin azalacağını, zaman ve enerji tasarrufu sağlanacağını kaydeden Halisdemir, il genelindeki 48 tane vahşi depolama alanının tamamını kapatacakları bilgisini de verdi. İl genelinde birçok noktada aktarma istasyonları yapacaklarını belirten Halisdemir, bunların yer belirlemelerini 100’e yakın yer gezerek yaptıklarını söyledi.


Sunumun ardından söz alan AK Parti’li Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya, Toroslar’da aktarma istasyonu olarak belirlenen yerin imarının 2015’te küçük sanayi sitesi alanı olarak yapıldığını anımsattı. Ancak, daha sonra bu bölgenin imarının konuta dönüştüğünü dile getiren Yerlikaya, 1/5 bin ölçekli planlar hayata geçtiğinde bu bölgenin her tarafının konuta dönüşeceğine dikkat çekerek, aktarma istasyonu için mümkünse başka bir bölge belirlenmesini istedi.


Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de Başkan Kocamaz’a destek vererek, yapılan işin doğru olduğunu vurgulayarak, “Burada yanlış bir şey yoktur. Bu çöpler, konteynere atıldıktan sonra aktarma istasyonuna gidiyor, oradan da 3-4 saat sonra ilgili yere iletiliyor. Öyle 3 gün, 5 gün beklemiyor. Biz Almanya’da kardeş kentimizde böyle bir tesisi inceledik biz. Burada çöp geliyor, anında boşaltılıyor, tır alıp götürüyor. Yani bu Mersin’de keşfedilen yeni bir olay değil, Ankara’da da İstanbul’da da dünyanın her yerinde de böyle. Çöpün nakledilmesinin başka bir yolu yoktur. Eğer bu yapılırsa ilçe belediyeler çok rahat edecektir, ekonomik olarak da büyük yararı olacak. Yenişehir’e de aktarma istasyonu yapılıyor zaten” diye konuştu.


“Ben kokutur muyum orayı?”


Meclis Üyesi Gökçel’in de bir kez daha itirazını dile getirerek, o bölgede çöp kokusu olacağını, şehir hastanesine 300 metre mesafede olduğunu söylemesi ve tartışmaların devam etmesi üzerine yeniden konuşan Başkan Kocamaz, birçok ilde bu aktarma istasyonlarının konutların arasına yapıldığının sunumda da belirtildiğini ifade ederek, “Bunun en yakın örneği Tarsus. Tarsus’ta bitişiğinde okul var. Gidin oraya bakın. Ben kokutur muyum orayı? Hastaneye nerede 300 metre? Gidelim ölçelim. Çöpler orada kalmayacak zaten, hemen anında taşınacak. Gerekirse biz o kokuyu gidermek için de yöntemleri var, onları uygularız. Aktarma istasyonuna gelen çöp zaten direk aracın üzerine boşaltılacak ve araç dolduğu anda depolama alanına gidecek. Daha çöp kokmaya başlamadan taşınacak buradan. Yani şimdi konteynerde ne kadar kokuyorsa orada da ancak o kadar kokar, daha fazla kokmaz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Editör: Barış Köksal