Silifke ilçesinde 2014 yılının son günlerinde çıkan can eriği, görenleri şaşırttı. Silifke Halinde komisyonculuk yapan Mehmet Emin Koçak isimli üretici tarafından 14 dönümlük erik bahçesinden hasadı yapılan yaklaşık 15 kilo can eriği kilosu toptan 300 TL’den İstanbul'a gönderildi.

Koçak, eriğin bu mevsimde çıkmasının kendisini de çok şaşırttığını, Türkiye’nin birçok yerinde kar, yağmur ve soğuk hava etkili olurken, Silifke’de bahar havasının yaşandığını, bu yıl havaların sıcak olmasının da eriğin erken meyve vermesine neden olduğunu belirtti.

Türkiye genelinde ilk turfanda can eriğinin Silifke’de çıktığını herkesin bildiğini söyleyen Koçak, “İlk turfanda erik normalde

nisan ayında çıkıyor. Ancak, bu yıl ilk defa mevsiminden 5 ay önce erik çıktı ve İstanbul'a gönderdik. Kilosu 300 TL’den gönderdiğimiz bu eriği fiyatı yüksek olması nedeniyle aş erip canı erik çeken kadınlar tarafından gramla alınacağını tahmin ediyoruz. Çünkü 1 kilo can eriği şuan yaklaşık 2 çeyrek altın fiyatına biz gönderiyoruz. Orada bu fiyat daha da artacaktır” dedi.

Koçak, aş erip canı erik çeken hamile bayanların bu ürüne ilgi göstereceğini söyledi.

Öte yandan, Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Karahacılı, Ortaören ile Silifke’nin Kabasakallı mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde üretimi yapılırken, örtü altına alınan erik bahçelerinde ilk hasadın mart ayında, açıktaki erik bahçelerinden nisan ayında hasat yapılacağı bildirildi.

Editör: Barış Köksal