KKTC Mersin Konsolosluğunun da girişimiyle gerçekleşen 2 günlük geziye MEP Yönetim Kurulu ve TURİYAD Başkanı Ferudun Gündüz'e, Yönetim Kurulu Üyeleri MEPİAD Başkanı Özcan Demir ve Başkan vekili M.Sadık Özkan ile MORKSUD Başkanı Yalçın Darıcı refakat etti.

MEP KKTC’de  Cumhurbaşkanı, Başbakan,Ulaştırma Bakanı, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı, Gıda Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanı, Turizm Bakanı, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı , Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve KKTC İŞ Adamları Derneği ziyaret edilerek detaylı görüşmeler yapıldı. 
MEP Başkanı Ferudun GÜNDÜZ; KKTC’ye gerçekleştirdikleri iş gezisinin temelinde iki ülke arasındaki ticari iş birliğini artırmak olduğunu ifade ederken  ithalatı 1.8 milyar dolar, ihracatı ise 130 milyon dolar civarında.olduğuna vurgu yaparak “Bunların çoğu da Mersin üzerinden yapılmakta”dedi..” Mersin, kardeşlerimizin de bildiği ve kabul ettiği gibi KKTC için vazgeçilmez bir lojistik faktörüdür. Mersin, KKTC için adeta nefes borusudur. Bu nedenle Mersin ve KKTC arasında başta ticari konular olmak daha sıkı bağ kurulması gereklidir. Ziyaretimizin temel amacı da bu konudaki işbirliğini güçlendirmektir.” açıklamasında bulundu. 

Başkan Gündüz,”Göstermiş oldukları ev sahipliğinden ötürü başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan ve Bakanlar ile Oda ve STK Başkanlarına teşekkür ediyor. Attığımız bu adımın devamında ısrarlı olacağımızın bilinmesini istiyoruz. 

Anamur’dan KKTC ye bağlanan barış suyu çok anlamlı ve 400 milyon değeri aşan boyutuyla çok önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Gündüz,” Süratle bu suyu kimin ve nasıl yöneteceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bunun askıda kalması kabul edilemez. Gerek içme gerekse sulama suyu olarak kullanılacak bu su KKTC deki tarım desenini değiştirecek ve bundan sonra da tarımsal ürünlerin çeşitliliği ve bunların katma değerli ürünlere dönüştürülmesi hızlanacaktır”.Gündüz, 64. TC Hükümetin oluşmasıyla birlikte KKTC den sorumlu olarak atanacak Başbakan Yardımcısına ortak bir ziyaret yapılması için de girişimde bulunacaklarını, bu ve benzeri sorunların çözümüne hız kazandırılsını isteyerek,. 
Başkan Gündüz,“KKTC de enerji maliyetleri çok yüksek çünkü elektrik dizel yakıtla işleyen santrallerden elde ediliyor. En kısa sürede solar enerji başta olmak üzere yenilenebilir enerji üzerine yatırımlar geliştirilmelidir”. Bunun için de süratle teşvik sistemini de kapsayan hukuki alt yapı kurulması gerektiğine işaret etti.


KKTC nin Dünyayla rekabet edebilmesi için öncelikle partiler arasında daha sıkı bir işbirliği ve uzun süreli Hükümetlere gereksinim olduğunu belirten GÜNDÜZ,” KKTC nin de bulunduğu Kıbrıs adasının her iki tarafın haklarını koruyacak bir Federasyona çevrilmesi durumunda bölgedeki jeo-stratejik önemi nedeniyle adanın KKTC tarafının da beklenen ciddi patlamayı yapacağına inanıyorum” dedi. 

Gündüz,Elbette KKTC 'nin yapısına en uygun olan ve ihraç şansı olan ürünlerin üretimi ve ihracında lojistik maliyetlerin de aşağı çekilmesi önem taşımaktadır. Şöyle ki gerek ithalat gerekse ihracatta Dünyanın tanımadığı bir ülke olması nedeniyle KKTC tüm lojistik işlemlerini Mersin üzerinden yapmaktadır . Burada da Mersin-Magosa taşıma ve liman masrafları çok pahalı olduğundan rekabette dezavantajlı hale gelmektedir. BU taşıma bedelinin bir süre sübvanse edilmesi KKTC’nin ihracatını ciddi şekilde teşvik edecektir. 

KKTC deki yurttaşlarımız eğitimli, çağdaş ve Türkiyemize de çok sıkı bağlarla bağlıdırlar. Onların kendi iç dinamikleriyle ayakta kalacakları 10 yıllık bir planlama ve teşvik sistemiyle 300 milyon dolar civarındaki destek miktarının oldukça aşağılara çekileceğine inanmaktayım. 
Zaten bu konularda Ekonomi Bakanlığının da önerileri doğrultusunda Mersin ve KKTC iş dünyası arasında bir İŞ KONSEYİ oluşturulması ve bunun üzerinden sorunların çözümü ve işlerin geliştirilmesi için Ocak 2016 da Mersinde 2. görüşmenin yapılması kararlaştırılmıştır”sözleriyle açıklmasını tamamladı. 

Mersin Ekonomi Platformu Başkanı Ferudun GÜNDÜZ ve Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan Demir, Sadık ÖZKAN ve Yalçın DARICI ’dan oluşan MEP heyeti KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa AKINCI ’dan başlayarak Kıbrıs’ta üst düzey görüşmelerde bulundu. 

Başkan Gündüz,KKTC Cumhurbaşkanı ile görüşmede Cumhurbaşkanının Ekonomi Danışmanı da yer aldı. Mersin’in KKTC için olan önemine vurgu yapıldı, Görüşmede Bizzat Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan Çözüm görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Çözüme ilk defa bu kadar yaklaşıldığını vurguladı. 
MEP Heyeti daha sonra KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu’yu ziyaret etti. Mersin Ekonomi Platformu Başkan Feridun Gündüz de ziyarette yaptığı konuşmada, 27 sivil toplum örgütünün üye olduğu Mersin Ekonomi Platformu’yla ilgili bilgililer verdi. Gündüz, temel amaçlarının Mersin’in var olan bir takım makro problemlerini çözmek ve TBMM’de baskı unsuru oluşturarak çözümü hızlandırmak olduğunu kaydetti. Kentin markalaşması konusunda da bazı projeleri olduğunu söyleyen Gündüz, bu konuda da bazı detaylar aktardı. KKTC’nin kendileri açısından büyük önemi olduğunu dile getiren Gündüz, KKTC’nin ithalatının önemli bir kısmının Türkiye üzerinden yapıldığını ve bunun lojistik noktasının Mersin olduğunu belirtti. KKTC’ye gidip gelirken olması gereken ilişki düzeyinin gerisinde olunduğunu gördüklerini dile getiren Gündüz, KKTC’nin tüm zorluklarına rağmen Mersin üzerinden hem ithalat hem de ihracat olmak üzere çok daha fazla ticaret yapabileceğini, yatırım imkanlarını artırabileceğini söyledi. Bu konuda odalara ve sivil toplum örgütlerine önemli görevler düştüğünü söyleyen Gündüz, bir tetikleyici güç oluşturmayı, Kıbrıs için neler yapılabileceğini ve fırsatları değerlendirmek istediklerini kaydetti. 

MERSİN EKONOMİ PLATFORMU HEYETİ KKTC ULAŞTIRMA BAKANI ERTUĞRULOĞLU’NU ZİYARET ETTİ

MEP Heyetİ, Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu’na Mersin Ekonomi Platformu’nun çalışmaları hakkında bilgi aktardı ve görüş alışverişinde bulunuldu. Ziyaret çok samimi bir ortamda geçti. Bakan Ertuğruloğlu KKTC ve Çözüm görüşmeleri hakkında detaylı bilgi verdi. 

MEP Heyeti ziyaretinde Bakan Atun;” Mersin Kapısı bizim için çok önemli” dedi.

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, KKTC’nin dünyaya açılmasında Mersin Kapısı’nın önemine işaret ederek, ülke ithalatının ve ihracatının yüksek oranda Mersin’den yapıldığını belirtti. 

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Mersin Ekonomi Platformu Başkanı Ferudun Gündüz’ü ve yönetim kurulu üyelerini bakanlıkta kabul etti. Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, KKTC’nin dünyaya açılmasında Mersin Kapısı’nın önemine işaret ederek, ülke ithalatının ve ihracatının yüksek oranda Mersin’den yapıldığını belirtti. Bakan Atun ülke ekonomisi için en önemli sektörün eğitim ve turizm olduğunu vurgulayarak, genel anlamda sanayi ürünlerinin yüzde 8 olan payının yüzde 20’lere yükselebileceğini ifade etti. 
Bakan Atun, dış pazar payının artırmayı ve Kıbrıs Türk ürünlerinin marka olarak Türkiye pazarında yer almasını hedeflediklerini de belirten  Bakan Atun,  bir diğer hedeflerinin KKTC’yi bir transit merkez haline getirmek olduğunu da söyledi. Mersin Ekonomi Platformu Başkanı Ferudun Gündüz de ziyaretlerinde, platform hakkında bilgi verdi ve 28 – 29 Kasım tarihlerinde yapacakları zirvenin önemine işaret etti. Mersin’den KKTC’ye ihracat ve ithalat yapıldığını ifade eden Gündüz, Kıbrıs’a getirilen suya çok önem verdiklerini ve suyun getireceği tarım ve endüstrinin nasıl gelişeceği, katkılarının neler olacağı konusunda fikir edinmek istediklerini söyledi. Ferudun Gündüz, Mersin üzerinden KKTC’nin dış ticaret hacminin artırılması için Kuzey Kıbrıs’la ilişkilerin geliştirilmesi için katkı koymaya hazır olduklarını ve bu yönde komiteler kurularak eylem planları hazırlanması gerektiğini de ifade etti. 
Editör: Barış Köksal