Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, evde hazırlanacak light limonata, şeftalili buzlu çay ve light milkshake gibi içeceklerin, vücudun birçok kaybını karşılayacağını söyledi.

Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacının su olduğunu belirten Özge Akar, “Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nemin etkisiyle, deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla su kaybı olur. Bu kayıp elektrolit kaybı ile beraber, tansiyon dengesizliği, baş ağrısı ve halsizlik yorgunluk yapabilir. Sıvı tüketimi, mide ve bağırsak hareketliliği kadar, böbreklerin temizlenmesi açısından da büyük önem taşır. Bu nedenle gün içinde, porsiyonlara bölünmüş olarak 12 bardak su ve/veya sıvı içecek tüketilmesi tavsiye edilir. Genelde sabah oda ısısında olan bir bardak suyun içilmesi gece dinlenme sürecinde olan midenin hafifçe hareketlenmesini sağlar” dedi.

UZMANINDAN İÇECEK TARİFİ

Kadınların günde 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre su ihtiyacı olduğunu belirten Özge Akar, “Su tüketmek zor geliyorsa suyun içine bir-iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane ve limon ekleyerek için. Ayrıca soğuk bitki çayları, şekersiz olarak meyvenin kendiyle pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir ve soda doğru seçimlerdir” diye konuştu.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Akar yaz mevsimi için şu içecekleri önerdi:

"Köpüklü elmalı limonata: Taze sıkılmış elma suyu, biraz limon suyu, taze nane veya fesleğen maden suyu ile karıştırılabilir.

Light limonata: Şeker yerine doğal tatlandırıcı stevia kullanarak, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve bol buzlu su ile kalorisiz bir limonata hazırlayabilirsiniz.

Maden suyu ve domates suyu: Taze hazırlanmış domates suyunu, biraz limon ve maden suyu ile karıştırabilirsiniz.

Lightmilkshake: Bir şeftali veya yarım muzu yarım bardak light süt ile blander kullanarak karıştırın. Daha sonra üzerine bir top light dondurma ekleyerek çırpmaya devam edin.

Light yeşil meyve suyu: 1 salatalık, 2 yaprak marul, 2 limon, 1 avuç nane yaprağı, 1/2 yeşil elmayı blenderdan geçirip buzla karıştırıp günde 2 bardak içebilirsiniz, Meyveli soda: 1 porsiyon meyve (şeftali ve karpuz çok güzel tat veriyor),1 adet limon,1 avuç maydanoz,1 şişe maden suyunu katı meyve sıkacağından geçirip içebilirsiniz.

Şeftalili buzlu çay: 1 litre su, 2 adet büyük boy şeftali, 2 yemek kaşığı dolusu kuru çay, 1 adet limon, kalıp buzları karıştırıp bekleterek yapabilirsiniz."

Editör: Barış Köksal