Açılışa Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Genel Başkanı Doğan Demir, Alevi Kültür Dernekleri Anamur Şube Başkanı Nurgül Er, Kaşdişlen Mahalle Muhtarı İbrahim Erdem, sanatçı Musa Eroğlu, eski futbolcu Ümit Karan, Alevi dernekleri üyeleri, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Gülbenk Duası, Mersin Cemevi Semah Grubu’nun gösterisi ve Anamur Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile devam etti.

Açılıştan önce konuşan Başkan Burhanettin Kocamaz, başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna kanını ve canını veren tüm şehitlere rahmet dileyerek, "Aziz Atatürk’ün gençliğe hitabesinde belirttiği gibi bu ülkeye kin besleyenler her dönemde olabiliyor. 15 Temmuz’da da bu hainler, ülkemize ve demokrasimize darbe vurmaya çalıştı. Ancak geçmişte olduğu gibi bugün de milletimiz bu hainlere karşı dik duruşu ile bu belayı başımızdan def etmeyi başardı. Milletimizin bu duruşundan dolayı, bu milletin bir ferdi olmaktan büyük bir onur duyduğumu belirtmek istiyorum” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak siyasi görüş ayrımı yapmadan hizmet vermeye çalıştıklarının altını çizen Kocamaz, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak hiçbir ayrım yapmadan hizmetlerimize devam ediyoruz. Bu milleti, bu ülkeyi seven tüm insanların da hiçbir ayrım yapmadan herkese aynı mesafe durup herkesi kucaklaşması ve herkese aynı tavrı göstermesi gerekiyor. Biz kurtuluş savaşını hep birlikte verdiysek bu topraklarda yaşayan insanların birbirine sevgi saygıyla yaklaşması gerekir” diye konuştu.

Seçim zamanı verdikleri sözleri unutmadıklarını belirten Kocamaz, şimdi görev sırasının kendilerinde olduğunu aktardı. Kocamaz, “Anamur Mersinimizin en batısında bizim için diğer ilçelerden farklı değil. Ancak merkezi uzak olmasından dolayı önceliği olan bir ilçemiz. Mersin’i bir yerlere taşımak istiyorsak, Mersin’i hak ettiği yere hep birlikte taşımak istiyorsak, bu bölgeleri turizmden nasiplendirmek istiyorsak, Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyemiz ile birlikte gece gündüz çalışıp Anamur’umuzu iyi yerlere getirmek ve ekonomik seviyesini yükseltmek durumundayız. Anamur’un eksiklerini biliyoruz. Seçim zamanı geldik yapacaklarımızı söyledik vatandaşımız bize güvendi şimdi görev sırası bizde. Bize tahsisi yapılan her yerde biran evvel ihalemizi yapıp, eserleri ortaya çıkarmak vatandaşlara teslim etmek istiyoruz. Anamur sahilleri ile ilgili tahsis yapıldığı anda hazırlanmış projenin ihalesi gerçekleştirilecek ve biran evvel hayata geçirilmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Anamur Hali ile ilgili yer tahsisi yapıldığı zaman onun da ihalesine hemen çıkmak istiyoruz. Anamur, Bozyazı ve Aydıncık katı atık tesisleriyle ile ilgili yapılması gereken işlemler var. Ancak bazı nedenlerden dolayı bu tesisin yapılması gecikti. İnşallah önündeki engeller biran evvel kalkar ve onu da bu bölgeye yakışır şekilde hayata geçiririz” şeklinde konuştu.

Alevi vatandaşların ibadetlerini yapacak yerlere ihtiyacı olduğunu ifade eden Kocamaz, bunun ilk örneğini Tarsus’ta gerçekleştirdiklerini anlattı. Kocamaz, “Mersin merkezde 3 ayrı yerde Alevi merkezleri ve cem evleri oluşturma gayretindeyiz. Bu topraklarda yaşayan herkesin kendi inancını yaşayabildiği, hiç kimsenin başkasına kendi inancını dikte etmediği bir ülke istiyoruz. Kaşdişlen Cemevi ve Kültür Merkezi’nin tüm Mersinimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe ise 15 Temmuz’daki darbe girişiminde şehadete eren demokrasi şehitlerine rahmet diledi. Türe, "İki yıl önce söz verdik bir yıl önce temelini attık ve şimdi açılışını yapıyoruz. Hiçbir eksiği olmayan kültür merkezi yaptık. 30 Mart öncesi birçok proje sözü verdik. Burhanettin Başkanımızla omuz omuza vererek verdiğimiz sözleri yerine getiriyoruz. Kaşdişlen Cemevi ve Kültür Merkezi’mizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Genel Başkanı Doğan Demir de bugün kendileri için çok mutlu bir gün olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık bir yıl önce temel atarken başkan bey söz vermişti. Verdiği sözü tutukları için teşekkür ediyorum. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz’a da emeklerinden ve Alevi toplumuna verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Kaşdişlen Cemevi ve Kültür Merkezi açılışı yapıldı. Kaşdişlen Cemevi ve Kültür Merkezi içerisinde, dernek yönetim odası, 250 kişilik cem salonu, engelli lavaboları, morg ve yıkama odaları, misafir konaklama odaları, kültürel sergi odaları, lokma salonu, mutfak, 750 kişilik çok amaçlı salon, merkezi ısıtma soğutma, asansör yer alıyor.

Tenis Kortları Projesi’nin temeli atıldı

Ayrıca Kaşdişlen Cemevi ve Kültür Merkezi açılış töreni öncesinde Anamur Belediyesi Tenis Kortları Projesi temel atma töreni de gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, Başkan Kocamaz ve Türe tesisin temelini dualar eşliğinde attı. Temel atma öncesi konuşan Kocamaz, "Tesisin şehrin merkezinde olması, özellikle tenis sporuna ilgiyi arttıracaktır. Biz Mersin’in bütün ilçelerinde vatandaşımıza eşit hizmet verme gayreti içerisindeyiz. Adana’dan Antalya’ya kadar olan tüm ilçelerde artık bir şantiye görüntüsü var. Büyükşehir hizmetleri dalga dalga Mersin geneline yayılıyor. Bundan sonra da artarak devam edecek. Önemli olan el ve gönül birliği içerisinde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu tür faaliyetlere destek veriyor olması. Bu tesis bir taraftan spor hizmeti verecek bir taraftan da aidiyet duygusunun pekişmesine katkı sunacak. Temelini attığımız bu hizmet, tüm vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Editör: Barış Köksal