Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, yazılı bir açıklama yaparak, kanser konusunda vatandaşları uyardı. Dünyada en çok tanı konulan kanserlerin yüzde 13 ile akciğer, yüzde 11,9 ile meme ve yüzde 9,7 ile kolon kanseri olduğunu belirten Dr. Kemik, kanserden ölümlerin ise en çok yüzde 19,4 ile akciğer, yüzde 9,1 ile karaciğer, yüzde 8,8 ile mide kanserlerinde gerçekleştiğini bildirdi. Kemik, “Ülkemizde yılda 150 bin ile 200 bin arasında kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir” dedi.

“KANSER OLUŞUMUNDA YÜZDE 95 ÇEVRESEL ETKENLER ETKİLİ”

Kanserin korunulabilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Kemik, doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebildiğini kaydetti. Çevresel etkenlerin kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkili olduğuna da işaret eden Kemik, “Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilme olasılığı artacaktır. Kanser hastalığının erken teşhis edilmesi tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilemektedir. Kanser tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir” ifadelerini kullandı.

Vatandaşları, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak gerçekleştirilen meme, kolon ve rahim ağzı kanser taramalarını yaptırmaları konusunda da uyaran Dr. Kemik, meme kanserine ilişkin bilgiler de verdi.

MEME KANSERİNDEN ÖLÜMLER ARTIYOR

Türkiye’de meme kanserinin kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sırada yer aldığını ve her 4 kadından birinde görüldüğünü vurgulayan Kemik, şöyle devam etti: “2012 verilerine göre, meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığı belirtilmiştir. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre, 2014 yılında 14 bin yeni meme kanseri vakası görüldüğü belirtilmiştir. Memede ağrısız zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi, deride kalınlaşma, şişlik ve tahriş, meme ucunun hassaslaşması, meme ucunun içe çökmesi, memeden renkli akıntı gelmesi gibi değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmemek gerekir.”

Dr. Kemik, kanserden korunmak için de şu önerilerde bulundu:

“Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun.”

Editör: Barış Köksal