Kanal tedavisi, diğer adıyla endodonti dişin merkezindeki ipliğe benzeyen küçük dokunun yani dişözü diğer adıyla pulpanın çıkarılmasıdır. Bazı durumlarda pulpa hasar görebilir, hastalanabilir ve ölebilir. Böyle durumlarda kanal tedavisi ile dişözü alınıp kalan boşluk temizlenir ve şekillendirilerek tekrar doldurulur, kök kanalı kapatılır. Yediden yetmişe herkesin korktuğu kanal tedavisi aslında eski zamanlarda hastalandığı için çekilen dişlerin tedavisinde kullanılır. Yani dişinizi kaybetmenizin önüne geçmiş olur. Pulpa dediğimiz ipeksi dokunun hasara uğramasının çeşitli sebepleri mevcuttur, bunlar;
1.    Çatlak diş
2.    Derin çürük
3.    Belli bir zamanda dişe gelen sert darbe vb. sebepler olabilir
  Hatırlatmalıyız ki çeşitli korkularla kanal tedavisinden kaçmak doğru değildir. Çünkü pulpa enfeksiyon kaptığında veya öldüğünde, tedavi edilmediği takdirde, dişin kökünde, çene kemiği içinde abse oluşturan irin birikebilir. Abse, dişi çevreleyen kemiği yok ederek ağrıya neden olabilir. Sanılanın aksine kanal tedavisi acı verici bir yöntem değildir. Günümüz teknolojisiyle birçok gelişmiş alet ve gerektiğinde uygulanabilecek ağrı kesici, uyuşturucu iğneler mevcuttur.
   Kanal tedavisi birden fazla seans gerektirebilecek adımlar ile gerçekleşir. Önce tedavi uygulanacak dişin kuronunda bir delik açılır. Hastalıklı pulpa oradan alınır ve oradaki kök kanalları temizlenir, genişletilir ve dolguya hazır hale gelir. Eğer seans sayısı biri geçecekse seanslar arasında dişi korumak için geçici dolgu yöntemine başvurulabilir. Eğer bu yöntem kullanıldıysa uygun seans geldiğinde geçici dolgu çıkarılır ve kanal ile pulpa boşluğu kalıcı olarak doldurulur. En son ise doğal görünümü tekrar kazanmak için dişin üzerine kuron kaplanır.
   Bu operasyon hakkında en çok merak edilen soruların başında kanal tedavisi uygulanan dişin ömrünün ne kadar olduğudur. Şunu söyleyebiliriz ki kanal tedavisi iyi yapılmış bir diş ömür boyu ağız içerisinde kalabilir. Hatta son aşamada yapılan kuron kaplaması dişin ağız içerisinde görünen kısmının kırılmamasına yardımcı olur. Ancak şunu da söylemeliyiz ki dişin kök kısmında ileride oluşabilecek iltihaplanmaları engelleyemez. Ve önceden de söylediğimiz gibi kanal tedavisi gereken ancak yapılmayan dişlerde; öncelikle şiddetli diş ağrısı başlar. Bir süre sonra pulpanın kendi kendine canlılığını yitirmesiyle ağrı kesilebilir. Antibiyotik ve ağrı kesicilerin kullanılması ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Ancak ilaç kullanılarak ağrının geçmesi iltihabın temizlenmesi anlamına gelmez. Bu şekilde iltihap ilerleyip kemiğe sıçrayabilir ve bu da komşu dişlerin hasar görmesine kadar giden bir süreci doğurur. Bu sebeple lütfen kanal tedavilerinizi aksatmayın. Sağlıklı günler dilerim!
 

Editör: Barış Köksal