Gezi ve toplantılara katılmak üzere Mersin'e gelen Başkonsolos Odlander, Vali Özdemir Çakacak'ı makamında ziyaret etti. Samimi bir ortamda geçen ziyarette konuşan Vali Özdemir Çakacak, Odlander'e Mersin'le ilgili bilgi verdi. Mersin'in en güzel zamanlarının ilkbahar dönemi olduğunu belirten Çakacak, şöyle konuştu:"Mersin, Akdeniz'in en güzel kentlerinden bir tanesi, Akdeniz'in incisi. 321 kilometrelik sahile sahibiz. Binlerce yıllık medeniyetlere beşiklik etmiş bir il. Onlardan bize intikal etmiş birçok insanlık mirasına sahibiz. Özellikle inanç turizmi açısından geçmişten gelen tarihi eserlere, yerlere, insanlık mirasına sahip bir kent. Hıristiyan dünyası içinde önemli bir kent. Mersin 1840'lı yıllardan sonra liman kenti olmasından dolayı 40 yıl içinde 12 ülkenin konsolosluğu kurulmuş Mersin'de. Dolayısıyla farklı inançtan insanların bir arada kardeşçe yaşadığı bir kent Mersin. 100'den fazla ürünün üretildiği tarım kenti ayrıca. Türkiye'deki muzun, limonun, büyük bir kısmını biz üretiyoruz. Mersin aynı zamanda sahip olduğu limanıyla, büyüklüğüyle Türkiye'de birçok ilimizin yurt dışına açılan önemli bir kapısıdır. Lojistik açıdan çok önemli bir yer. Sahip olduğu potansiyeli çok daha fazla kullanabilecek bir kent. Komşu ülkelerde huzur hakim olduktan sonra Mersin çok daha önemli bir kent haline gelecektir." 

Suriyeliler konusunda da konuşan Çakacak, şunları söyledi: "İsveç'de, birçok yerden insanların olduğunu biliyoruz. İsveç bir çok ülkenin merkez olarak kullandığı bir bölge. Suriye'deki olaylar nedeniyle Suriyeli insanlar canlarını kurtarmak için ülke dışına çıktı. Suriyeli kardeşlerimizi en çok misafir eden ülke Türkiye oldu. Şu an iki milyona yakın insan burada. Aynı şekilde Mersin'de büyük bir Suriyeli nüfusu barındırıyor. Biz istiyoruz ki Avrupa Birliği'nden (AB) dostlarımız da daha fazla el uzatsınlar Suriyelilere. Çünkü bu bir insanlık sorunudur."

"SURİYELİLERİ AĞIRLAMA KONUSUNDA ALMANYA İLE BİRLİKTE YALNIZ KALDIK"

İsveç İstanbul Başkonsolosu Jens Odlander ise İsveç'e medeniyetin biraz geç geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Vikingler'den sonra medeniyet gelmeye başladı. Türkiye ile İsveç'in her zaman çok özel ilişkileri oldu, Osmanlı'dan başlamak üzere. İsveç her zaman açıkça Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini desteklemiştir. Üst derece de bir çok toplantı oluyor. Büyükelçimiz de gelmek istiyordu. Ancak Cumhurbaşkanımızla bir toplantısı çıktığı için gelemedi." Mersin'den çok etkilendiğini anlatan Odlander, sözlerine şöyle devam etti: "Biz zaten Türkiye'de 1 milyon ve üstü şehirlere konsantre olmak istiyoruz. Sadece İstanbul, Ankara değil 1 milyon üstü şehirlerle de işbirliklerimizi geliştirmek istiyoruz. Bu bölge özellikle komşu ülkelerdeki olaylar bittiği zaman çok daha büyüyecektir. Tabi Türkiye'nin misafirperverliğini görüyoruz. Suriyelileri nasıl karşıladıklarını görüyoruz. Suriyelileri ağırlama konusunda Almanya ile birlikte yalnız kaldık. Avrupa'da, biz de bu vatandaşları misafir etmek durumundayız. Devamlı Brüksel'de İsveç toplantılara öncülük ediyor diğer Avrupa Birliği ülkelerinden yardımcı olmalarını istiyoruz."

Ziyaretin sonunda Vali Çakacak, Odlander'e ziyaretinden dolayı bir hediye verdi.
Editör: Barış Köksal