Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Su'nun yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, il protokolü, kurum amirleri ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. 

Protokol üyeleri ve öğrencilerin Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) sanatçıları eşliğinde İstiklal Marşı'nı okumasıyla başlayan törende, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. 
Her milletin bağımsızlığının, istiklalinin en önemli simgesinin ‘bayrak’ ve ‘milli marş’ olduğunu vurgulayan Vali Su, "Bizim bayrağımız rengini şehitlerimizin kanından almıştır. Marşımız ise vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'dır. Kalbi ve gönlü vatan ile millet aşkıyla yanan herkese minnettarız" dedi. 

Su, Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanında, ay yıldızlı al bayrağın gururla dalgalandığı her yerde İstiklal Marşı'nın büyük bir aşkla okunduğunu ve her okunuşta da bizi biz yapan değerlerin bir kez daha idrakine varıldığını dile getirdi. 
Konuşmasının devamında bir gönül, fikir insanı ve bir aydın olarak en güzel hasletlerin buluştuğu, milletin hislerini destansı şekilde kelimelere döken eserleri ile Mehmet Akif Ersoy'un, Türk milletinin yolunu aydınlatan bir meşale olarak ışık tutmaya devam edeceğini kaydeden Su, "Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a layık olmak için bütün gücümüzle, gayretimizle çalışmaktan başka çaremiz yok. Mehmet Akif Ersoy, o gün yazdığı şiirlerle, yaptığı konuşmalarla milli mücadelede önemli bir görevi üstlenmiştir. O gün onun ortaya koyduğu ruh bugün de gelecekte de bize yön verecek olan ruhtur. Bu anlamda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum" diye konuştu. 

İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca’nın da günün anlam ve önemine dair konuşma yaptığı programda, 'Mehmet Akif Ersoy' konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Ali İhsan Su tarafından verildi. 
Program, Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinin Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından seslendirilmesi ve istiklal mücadelesini anlatan bir dinleti sunulmasının ardından Vali Su ve eşi Zeliha Su’nun, Kültür Merkezi fuayesinde açılan 'Mehmet Akif Ersoy' konulu fotoğraf sergisini gezmesi ile sona erdi. 

Editör: Barış Köksal