Öğle saatlerinde İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Genel-İş Sendikası önünde bir araya gelen işçiler, buradan Akdeniz Belediyesi'ne kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sloganlar atan işçiler, taşeronlaşmaya tepki gösterdiler. Burada işçiler adına açıklamalarda bulunan Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, göreve geldikleri günden beri her yıl 15-16 Haziran tarihlerinde Akdeniz Belediyesi ile birlikte İşçi Festivali düzenlediklerini ifade ederek, "Bu yıl yapacağımız etkinliklerde belediye başkanlarını, akademisyenleri, seçilmiş vekilleri değil işçileri bir araya toplayarak, işçilerle sorunlarımızı konuşup, tartışacaktık ama ülkemizde meydana gelen işçi kazaları ve güncel olaylardan dolayı festivali iptal ettik" dedi.
İşçi kazalarının gün geçtikçe arttığını vurgulayan Göksoy, "Son işçi katliamı Soma'da yaşanmıştır. Soma'da ölüm geliyorum diye diye bir maden faciasını, bir maden katliamını hep birlikte yaşadık. Yine orada da yaşamını yitiren yoksul emekçiler oldu, yoksul işçiler oldu, yoksul halk oldu. Biz taşerona 'hayır' derken taşerona karşı dururken asıl hedefimiz, asıl gündemimiz kadrolu, disiplinli, denetimli, deneyimli işçilerle iş yapmak, iş hayata geçirmekti. Fakat ülkemizde son zamanlarda taşeronlaşma iyice arttı. Böylesi bir düzende böylesi bir sistemde ucuz emek yaratacağız diye ucuz emek üreteceğiz diye kolundan tuttuklarını maden ocaklarına, tersanelere ve benzeri yerlere alıyorlar. İşçiler boş verin orada iş güvenliklerini almayı kendileri kazaya sebebiyet verebilecek durumdalar. Biz bunun için taşerona 'hayır' derken Soma'da yaşamını yitirdiğimiz emekçilerimiz için bir daha buradan taziye diliyoruz, bir daha böyle katliamların yaşanmasını istemiyoruz. Yine aynı olay Şırnak'ta meydana geldi. Şırnak'ta maden ocağı işletmesi yine işçilerimizi göçük altında bıraktı" diye konuştu.
Çözüm süreci ile ilgili de konuşan Göksoy, "Bir barış süreci başladı ama bu barış sürecinde bir türlü bu ülkede barış sağlanamıyor. Her gün bir gencimiz, bir vatandaşımız hayatını yitiyor. Bugün burada bu etkinliği yapmamızın sebeplerinden biri de budur. Yetkililere sesleniyoruz; artık ölüm istemiyoruz. Artık bu ülkenin emekçileri, işçileri, halkları birbirine düşmesin. Artık vatandaşlar savaş istemiyor, barış istiyor. Barış ortamında yaşama adına bütün herkesi bütün kamuoyunu duyarlı olmaya çağırırken, biz de DİSK Genel-İş Sendikası olarak bu savaşa artık dur diyoruz. Bir an önce çözümün gelmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Basın açıklamasının ardından işçiler olaysız bir şekilde dağıldı.
Editör: Barış Köksal