Kanada’nın ilk mercimek eleme tesisini kuran Mersin merkezli Arbel Grubu’nun CEO’su Hüseyin Arslan, Kanada’da yabancılara verilen en yüksek eyalet nişanı ödülünü Saskatchewan Eyaleti Başbakanı Brad Wall’in elinden aldı. 1997 yılından bu yana verilen ödül için adaylar Saskatchewan Hükümeti'nin bakanlığı, hükümetin doğrudan ortak olduğu bir otorite tarafından önerilebiliyor. Bugüne kadar 23 kişiye verilen ödül Türk işadamı Hüseyin Arslan’a verildi.

Arbel’den yapılan açıklamaya göre, Kanada’nın ilk mercimek eleme tesisini kuran Arbel Grubu, bugün 15 tesisi ile Kanada’nın en büyük mercimek ihracatçısı. Kanada mercimek ihracatının yüzde 35’ini gerçekleştiren grubun 5 kıtada 47 bakliyat tesisi bulunuyor. Dünyadaki tüm şirketlerini AGT Foods And Ingredients adı altında bir çatıda toplayan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Saskatchewan Eyaleti ekonomisine ve istihdamına kattığı değerden dolayı hizmet ve onur ödülü aldı. Hüseyin Arslan Eyalet Başbakanı ve milletvekillerinin katıldığı Hükümet Sarayında düzenlenen törende ödülünü Eyalet Başbakanı Brad Wall’in elinden aldı.

Törende bir konuşma yapan Eyalet Başbakanı Brad Wall, Hüseyin Arslan’ın dünyanın en büyük bakliyat işlemetesislerinden birini kurduğunu ve Saskatchewan tarımının dönüşümünde kilit rol oynadığını ifade etti. Saskatchewan'da 450'den fazla çalışanı bulunan, binlerce il çiftçisine de yeni pazarlar açan şirketin eyaletlerine katkısına değinen Wall, AGT Foods And Ingredients şirketinin yatırımlarından sonra bakliyatın Saskatchewan'da yaklaşık 1 milyar dolarlık bir sektörü temsil ettiğini, eyaletin dünyanın önde gelen mercimek, bezelye ve nohut üreticilerinden biri haline geldiğini ifade etti.

Şirketin, Saskatchewan'da sürdürülebilir tarım ve işleme sanayinin oluşturulması için çok önemli olduğuna vurgu yapan Wall, eyaletin ekonomisine, kültürüne ve toplumsal gelişmelerine katkı yapan kişilere verilen onur ödülünü Hüseyin Arslan’a vermekten mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Eyalet Başbakanı ve Tarım Bakanı’nın yanı sıra milletvekillerinin de katıldığı törende ödülünü alan Hüseyin Arslan, yaptığı konuşmada, bu ödülü almaktan mutlu olduğunu, ülkeler arası ekonomik ve siyasi köprü olmaktan onur duyduğunu söyledi.
Editör: Barış Köksal