Mezitli Belediyesi’nde süren eğitimler kapsamında, Mezitli Toplum Sağlığı Merkezi’nden Psikolog Yusuf Kadir Aslan ve Hemşire Yasemin Yıldız Şahin, belediye çalışanları ‘İnternet ve Çocuk İstismarı’ konusunda bilgilendirildi. Belediye meclis salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında çocuklara yönelik cinsel istismarın önlenmesi konusunda sunum yapan Psikolog Yusuf Kadir Aslan, cinsel istismara maruz kalan 0 ile 18 yaş aralığındaki çocuk bireylerin sağlığının, fiziksel ve psiko-sosyal gelişiminin geleceğine de iz bırakarak olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.

İstismar tipleri ve süreçleri ile ilgili konulara da değinen Aslan, cinsel istismarın mutlaka şiddet içermesi gerekmediğini kaydederek, belirli birtakım yaklaşımların da bu türden bir istismarı kapsayacağını ifade etti. Aslan, “Cinsel istismarda çocuğun rızasının olup olmadığına bakılmaz. Çünkü cinsel istismar hazırlık sürecinde çocuk birey kandırılabilir, çocuğa güven sağlanabilir ya da çocuğa cinsel ilişkiyi oyun, doğal bir etkinlik, sevgi göstermenin bir biçimi gibi bir sunma yaklaşımı söz konusu olabilir. Bu noktada cinsel istismara maruz kalan bir çocukta istismarın dozu arttıkça, depresyon, kaygı, endişe, suçluluk duygusu, korku, cinsel işlev bozukluğu ve toplumsal geri çekilme gibi durumlar meydana gelir. Ebeveynler bu hususta çocuklarına korku salmadan anlayışlı bir dil benimseyerek yaklaşmalı ve çözümcül bir yol izlemelidirler” dedi.

Çocukları bilgisayarda oyun oynarken dahi ailelerin denetim sağlamaları gerektiğinin altını çizen Aslan, “Sanal alem, kötü niyetli kişilerin masum kişiler ile kolaylıkla ve hızla etkileşim kurmasını sağlayan bir ortam olmasının yanı sıra kötü, yanlış, yanıltıcı, zararlı ve olumsuz öğeler de içermektedir. Günümüzde 25 milyondan fazla çocuğun internette saatlerce sörf yaptığı, her 4 çocuktan birinin zararlı içerikler bulunan sitelere girdiği saptanmıştır. 10 yaşın altındaki çocuklar interneti kullanırken tamamen sizin gözetim ve kontrolünüzde olmalı. Çevrimiçi olduklarında yanlarında oturun.

Editör: Barış Köksal