Mandalina hasat şenliğine katılmak üzere Mersin’in Erdemli ilçesine gelen Kaçmaz, turunçgil ihracatının hedefleriyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Yaş meyve sebze ihracatı içerisinde narenciye ihracatının en önemli alt gurubu oluşturduğunu ifade eden Kaçmaz, “Yılda yaklaşık 1 milyar dolar narenciye ihracatı gerçekleşiyor. 2023 hedefimiz 3,5 milyar dolar. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin hazırlamış olduğu stratejik plan doğrultusunda, narenciyenin tüm paydaşlarıyla birlikte bu plana uygun olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hedefimiz bu 3,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmaktır” dedi.

“İHRACAT SEZONUNU UZATIP 11 AYA YAYMAK İSTİYORUZ”

İhracat sezonunun 5 ayla sınırlı kalmaması için çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Kaçmaz, “Bununla ilgili olarak Narenciye Tanıtım Gurubumuz, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’yle sezonun uzatılması için bir dizi çalışma yürütüyor. 5 yıllık bir projeyi şuanda uygulamaya koyduk. Bundaki hedefimiz yaklaşık 5 ay olan narenciyedeki ihracat sezonunu 11 aya yayabilmektir. 11 ay tüm dünyaya narenciye ürünlerini sunabilmektir. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Net döviz girdisi sağlayan narenciye ihracatını artırmak için benzer çalışmalarımız da sürüyor. İnanıyorum ki narenciye ihracatı önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek. Dünya pazarlarının istediği doğrultuda pazar odaklı üretim devam edecek” diye konuştu.

“KÜRESEL OYUNCUYUZ”

“Türk üreticisi ve ihracatçısı artık bilinçli üretim yapıyor, bilinçli ihracat yapıyor” diyen Kaçmaz, “Şu an küresel bir oyuncu haline geldik. Bunun en somut örneği 2020 yılında 14. Dünya Turunçgil Kongresi ülkemizde, Mersin’de gerçekleşecek. 60’a yakın ülkeden akademisyenler ve duayenlerin katılmasını bekliyoruz. Bu Türkiye’nin narenciyede küresel bir oyuncu olduğunu ispat etmektedir” ifadelerini kullandı.

“KALİTEYLE İLGİLİ SORUN YOK”

Bu yıl üretim kalitesinin beklenenin üzerinde gözlendiğini de hatırlatan Kaçmaz, konuşmasında şunları da kaydetti:

“İhracat sezonu 28 Eylül'de başladı. Pazara ürünlerimiz yeni ulaşıyor. Kaliteyle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Tabi konjonktürel olarak birtakım sorunlar yaşıyoruz. Rusya Federasyonu'nda rublenin değer kaybetmesi, ihracat yaptığımız ana ülkelere ulaşmada bir takım sıkıntılar, komşularımızdaki siyasi durumlar nedeniyle. Bunlar sona erdiğinde narenciye ihracatı büyük bir ivme kazanacak, daha hızlı bir şekilde artmaya devam edecek.”

Editör: Barış Köksal