CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Kahramanmaraş’ın Sivricehöyük-Terolar köyünde yapılması planlanan ‘Suriyeli sığınmacı konteynır kampı’ ile ilgili olarak yöre halkıyla birlikte mecliste basın toplantısı düzenledi.

İktidarın yanlış Suriye politikalarının sınırlarımıza mülteci akınına neden olduğuna dikkat çeken Çamak, “Bu durum, ülkemize ağır ekonomik ve siyasi sorumluluklar yüklemiştir. Bu krizin ortaya çıktığı ilk yıllardaki hesapsız politikalar devam etmekte, bunlara yeni sorunlar eklenmektedir” dedi.

Hükümetin son olarak, Suriyeli sığınmacılar için çeşitli bölgelere konteynır kentler kurmaya başladığına işaret eden Çamak, “Bu girişimlerden biri de Sivricehöyük konteynır kentidir. Yer seçimine bakacak olursak; etrafı tamamen verimli arazilerle çevrili 374 dönüm kadar bir alanın ortasına 28-30 bin kişilik bir konteyner kent inşa ediliyor. Konteynır kent, yöre halkının rızalığı ve oluru alınmadan, oldubittiye getirilerek, insanların yaşam alanlarının ortasına kurulmak istenmektedir” diye konuştu.
Suriyeli sığınmacıların kültür, inanç ve yaşam tarzlarına hiç uyuşmayan bir bölgeye taşınmak istenmesinin, bölgede yaşayan halkı tedirgin ettiğini kaydeden Çamak, “Bu insanlar her şeyden önce kendi doğal alanlarına zarar verilmeden ve yakın çevrelerinden gelebilecek bir ölüm korkusu olmadan huzur içinde yaşamak istiyor. Maraş’ta o kadar müsait yer varken, konteynır kentin farklı inanç ve kültüre sahip insanların ortasına yerleştirilmesi akılcı ve vicdani bir yaklaşım değildir. Bu kampların tamamen farklı inanç ve kültürlerdeki vatandaşların yoğun olduğu yerlerde yapılmak istenmesi akıllara ciddi soru işaretlerini getiriyor. Maraş katliamı gibi acı bir deneyim yaşayan bölgedeki vatandaşlar, böyle bir durum karşısında doğal olarak yarınlarından endişe duyuyorlar. Hem doğal alanlarına zarar verecek, hem de sürekli endişe içerisinde olacakları bir durum yaşamak istemiyorlar. Oysa devlet vatandaşın huzuru ve güvenliği için vardır. Yani devlet halkı için vardır. Dolayısıyla can güvenliğinden endişe eden Sivricehöyük halkı uzun zamandır bu kamp girişimine karşı direniyor” dedi.

Sivricehöyük halkının aylardır süren eylemlere rağmen seslerini duyuramadıklarını, bu nedenle TBMM’de basın açıklaması yapmak zorunda kaldıklarını kaydeden Çamak, “Vatandaşlarımız Meclis’in çatısı altında bu soruna çözüm arıyorlar. Bir kez daha yüce meclisin çatısı altından iktidarı sorumlu davranmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.  
Editör: Barış Köksal