CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, aralarında Akkuyu Nükleer Santrali’nin de bulunduğu bazı projelere ‘stratejik yatırım’ adı altında çeşitli imtiyazlar tanıyan kanun maddesini  ‘devletin doğaya el koyması maddesi’ olarak yorumladı. Çamak, “Bu madde ile Türkiye’nin kıyıları, denizleri, ormanları, yaylaları Bakanlar Kurulu'nun keyfine, her şeye paragözüyle bakanların insafına terk edilecektir. Mega talan projelerinin önüne kırmızı halı serilecektir” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin, Bakanlar Kurulu tarafından ‘stratejik yatırımlar’ kapsamına alınmasını gerekçe göstererek projenin Çevre Düzeni Planı’nda yer almasına onay verdi.

Bir grup yurttaşla birlikte belediye meclisi toplantısını izleyen CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, hem belediye meclisinin kararını, hem de bu karara dayanak olarak gösterilen kanun maddesini yasalaştıran hükümeti eleştirdi.
Ağustos ayında Torba Yasa görüşmeleri sırasında gece 02.00 sularında söz konusu kanun maddesinin meclisten geçirildiğini hatırlatan Çamak,  maddeyi ‘devletin doğaya el koyma maddesi’ şeklinde yorumladı.

Çamak, “Ekolojik sistemi ekonomik sisteme, sermayeye ve özel şirketlere kurban eden torba yasa kapsamındaki yasa en genel hali ile ‘stratejik proje bazlı yatırımların’ izin, ruhsat, ÇED gibi süreçlerden muaf tutularak, Bakanlar Kurulu tarafından stratejik yatırım olarak görülerek onaylanmasını hedefliyor” dedi.

Çamak, yasanın idarî prosedürler ve idarî işlemlerin ortadan kaldırılması, kısıtlayıcı hükümlerin devreden çıkartılması, yasal ve idarî süreçlerde düzenleme yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu'na yetki verdiğini kaydetti.

Çamak, “Bu yetkilerle, yatırımlar için alınması gereken her türlü idarî izin ve olur mekanizması ve bunlara dair idarî süreçler devreden çıkmış olacaktır. Kıra ve kente telafisi imkânsız ekolojik yıkımlar getirecek olan, plan ve şehircilik ilkelerine aykırı projelere; ruhsatsız, imar izinsiz, ÇED’siz ve yargı yolu önden kapatılmış olarak başlanabilecektir. Ticarî yatırımların ‘stratejik gerekliliği ve aciliyeti’ bağlamında, Türkiye’nin dereleri, kıyıları, denizleri, ormanları, ovaları, yaylaları Bakanlar Kurulu'nun keyfine, her şeye paragözüyle bakanların insafına terk edilecektir. Nükleer santraller, İstanbul’a ve Antalya’ya 3. havalimanları, Kanal İstanbul, termik santraller, Yeşil Yol gibi mega talan projelerinin önüne kırmızı halı serilecektir” dedi.

Yasa ile kentsel dönüşüm kılıfı altındaki kent yağmasının da hızlanacağını kaydeden Çamak, “Talan, bu kabus tablosuyla da sınırlı kalmayacaktır. Torba yasadaki stratejik yatırımların sınırını 500 milyon TL'den, 50 milyon TL'ye çeken kanunla, bizlerden alınan vergiler ve kamu arazilerinin ücretsiz tahsisi ile ekolojik yıkıma küçük yatırımcılar da ortak edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de bu kanuna ve Akkuyu Nükleer Santrali’nin stratejik yatırım ilan edilmesine dayanarak planlara nükleer santrali işlediğini kaydeden Çamak, partisinin ilgili kanun maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını söyledi.
Editör: Barış Köksal