Koçluğun artık bir meslek, bir yaşam biçimi olduğunu kaydeden İlgi, danışman ile koçluk arasında fark olduğunu kaydederek, "Danışman karşı tarafa fikirleri söyler, koçluk ise kişiyi bir yerlere taşımayı hedefler. Osmanlı’dan günümüze kadar gelen koçluk, günlük yaşantımızda karşılaştığımız sorunları aşmak için gidebilecekleri, konuşup kendilerinin farkına varacakları kişilerdir. Koç, bir anlamda katalizördür. 26 Haziran 2013 tarihinden itibaren artık bu dal bir meslek olarak kabul edilmiştir" dedi.

Verdikleri eğitimlerin kişisel gelişimle başladığını, ardından koçluk hizmetine göre atölye çalışmalarına yöneldiklerini ifade eden İlgi, "Yaşam çarkını anlatıp bir bakıma staj eğitimi veriyoruz. Her şeyden önce bir koçun kendi yaşamındaki parçalarını oturtması lazım ki, karşı tarafa da bu hizmeti daha iyi versin. Örneğin yaşam koçluğu benim hayatımda ilgi duyduğum bir alandı. Çok stresli olan finans sektörünü bırakarak bu işe edepte oldum. Buradaki hedefim insanlara bir şekilde dokunmak ve onların hayallerine ışık tutmak. Bunu da yaparken, danışan kişinin bir bütün olduğunu kabul ediyoruz. Yargılamadan ve eleştiriden uzak durup kişinin ne istediğini bildiği takdirde yaşam çarkında aksayan bir yan varsa buraya yoğunlaşıyoruz. Çünkü kişiyi, yargısız ve sorgusuz dinliyoruz. Koçluk süresince kontrol aslında kişidedir. Potansiyelini fark eden kişi, başarıya daha yakın oluyor" diye konuştu.

"İnsanların hayatı iniş ve çıkışlarla doludur" diyen İlgi, “Bazen çözüm yolunu biliriz ama o yolu bulamayabiliriz. Biz burada o çözüme ulaşmasını sağlıyoruz. Dahası o çözüme ulaştığında mutlu olup olmadığı da önem arz etmektedir. Çok güçlü sorularla hangi yoldan gitmesi gerekiyorsa onu sağlıyor, kişinin içindeki en iyiyi en yukarıya çıkarmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaptıkları işin doktorluk veya psikologluk olmadığını, kişinin bir şeyleri fark etmesini sağlamak olduğunu vurgulayan İlgi, şöyle devam etti; "Danışan kişi zaman zaman travmatik bir durumdan da koçluk alabiliyor. Başarı, hedef, iş kurma, daha fazlaya ihtiyaç duymak, daha az stres, daha az kaygı için bile bu hizmet alınabilir. Günümüzde etkili iletişim de kurmak istiyoruz. Her an yanlış anlatma veya anlaşılmama durumu ile karşı karşıyayız. Koçluk size bu bakış açılarını sunuyor."

Öğrencilerin karşılaştıkları en önemli ve temel sorunların başında meslek seçimi, planlı çalışamama ve sınav kaygısı geldiğinin altını çizen İlgi, bu konularda da hizmet verdiklerini, uygulanan yöntemlerle çalışma verimliliğini arttırarak öğrenci başarısının devamlılığını sağladıklarını vurguladı.
Editör: Barış Köksal