Mersin Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde düzenlenen törene, Vali Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, AK Parti Mersin Milletvekili Mustafa Muhammet Gültak, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Nezih Özmen ile il protokolü ve aileler katıldı. Törende ailelerin fotoğraf makinesi ve kameralarla çocuklarını kaydetmesi ilginç görüntüler oluşturdu. Törende konuşan Mersin Valisi Özdemir Çakacak, eğitimlerini tamamlayarak mezun olan polis adaylarını tebrik etti. Bireylerin mutluluğunu, güvenliğini ve toplumun huzurunu sağlamanın devletin en önemli görevi olduğunu belirten Çakacak, "Bu bakımdan her devlet, varlığını sürdürüp güvenliğini sağlayacak kanunlara, onları uygulayacak ve uygulatacak kurumlara ihtiyaç duymaktadır. Bu kurumlardan birisi de emniyet ve asayişin, huzur ve güvenin tesis ve devamı için mesai mevhumu gözetmeksizin, her zaman vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunma gayreti içinde olan Türk Polis Teşkilatı'dır" dedi.

Mezun olan polis adaylarına seslenen Çakacak, "Sizler de bu teşkilatın birer şerefli mensubusunuz. Sizler de tevdi edilen görevi hakkı ile yerine getirmenin gayreti içinde olacaksınız. Görev yaparken kendinizi sürekli geliştirme, yenileme azmi içerisinde olmalısınız. Zira, bilim ve teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler, birey ve toplum yaşamının dinamiklerini değiştirmekte, her meslek alanına yeni bilgi, teknik ve araçlar getirmekte, bizleri öğrenmeye ve kendimizi sürekli geliştirmeye zorlamaktadır. Emniyet Teşkilatımız, bu gerçekten hareketle her geçen gün eğitim kalitesi gittikçe yükselen Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde, üniversite mezunu nitelikli adayların mesleğe alınması ve yetişmesini sağlayarak, onları mesleğe hazır hale getirmektedir" diye konuştu.

Ülkeler arasındaki medeniyet yarışının tüm hızıyla devam ettiği günümüzde, toplumların gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli ölçütün, insan hak ve özgürlüklerine gösterilen saygı olduğunu vurgulayan Çakacak, "Bu bakımdan gelişmiş demokratik ülkelerde güvenlik birimleri, bireysel hak ve özgürlüklerin güvencesi olarak görülmektedir. Bugün gelinen noktada Türk polisi, tüm demokratik hukuk devletlerinde olduğu gibi suç ve suçlu ile mücadele ederken, aynı zamanda bireye saygı, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması gibi değerleri esas alan bir anlayışla görev yapmaktadır. Türk Polis Teşkilatı, gerek teknolojik açıdan ulaşmış olduğu seviyesi, gerekse uluslararası arenada diğer ülke teşkilatları ile olan ilişkileri ve müşterek faaliyetlerdeki başarısı, bilgili ve tecrübeli personeli ile dünyadaki güvenlik otoriterleri tarafından taktirle karşılanmaktadır. Bu başarı hepimizin göğsünü kabartmaktadır" ifadelerini kullandı.

"DEVLET İÇİNDE DEVLETÇİKLERDEN, PARALEL YAPILANMALARDAN DEĞİL AMİRLERİNİZDEN TALİMAT ALACAKSINIZ"

Konuşmasının sonunda yeni mezunları görevlerini yaparken dikkat etmeleri gereken hususlar konusundan uyaran Çakacak, şöyle devam etti:
"Görevinizi ifa ederken halkın beklentilerini en üst seviyede sağlamanız ve kamu vicdanının kabul gördüğü tutum ve davranışlarda bulunmanız büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple vatandaşlarımız arasında ayrım gözetmeksizin, herkesin kanun önünde eşit olduğu ilkesi doğrultusunda, tam bir tarafsızlık içerisinde görev yapacağınızdan eminim. Gücünüzü kanundan, desteğinizi halkımızdan alacaksınız. Görevinizi yaparken sadece sıralı amirlerinizin ve üstlerinizin talimatlarını yerine getireceksiniz. Üstlerinizin ve amirlerinizin talimatlarını değil, devlet içinde devletçiklerin, paralel yapılanmaların talimatlarını yerine getirirseniz, işte o zaman problem başlar. Sizler, bu tür devlet içinde devletçiklerin, paralel yapıların talimatlarını değil, aksine bu tür yapılanmaların her zaman karşısında olacaksınız. Nasıl ki, vatandaşın huzurunu, asayişini teminle mesai mevhumu gözetmeksizin görevinizi yerine getiriyorsanız, devletin güvenliğini tehlikeye atacak her türlü yapılanmanın, yıkıcı, bölücü, paralel yapılanmanın daima karşısında olacak ve azimle mücadele edeceksiniz."

Mersin POMEM Müdürü Nezih Özmen ise, bu yıl 481 polis adayını teşkilata kazandırmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Teşkilatın hiyerarşik yapı içinde görev ifa eden, illegal oluşumlardan, bunların destekçilerinden, dış güçlerin iç türemelerinden emir almayan ve sadece kanunlardan güç alan hukuk devleti anlayışı ile memleket hizmetine kendini adamış bir teşkilat olduğunu vurgulayan Özmen, "POMEM olarak amacımız, polis adaylarını Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, demokratik ve laik cumhuriyetimizi korumaya kararlı, yüreği vatan, millet ve insan sevgisi ile dolu, sorumluluk şuuruna sahip, insan hak ve hürriyetleri ile hukuk devleti ilkelerine saygılı, evrensel değerleri özümseyen, milli kültür ve toplumsal değerlere saygılı, etik değerlere bağlı, mesleki terbiye ve disiplin anlayışı ile birlikte bilgi çağının polisleri olarak yetiştirmektir" ifadelerini kullandı.

Polis adaylarına da seslenen Özmen, şöyle devam etti:

"Unutmayınız ki, tarih boyunca ülkemizin birliği ve bütünlüğüne yönelik dış güçlerin de katkıları ile yıkıcı ve bölücü unsurların saldırıları olmuş ve bu vatanı koruma uğruna yüzlerce meslektaşımız şehit olmuştur. Sizlerin de bu güzel vatanımızın birliği ve bütünlüğü uğrunu mücadele vereceğinize, şer odaklarına, geçmişten günümüze ve halen bu kutsal topraklar üzerinde emeli olan dış güçlerin ve onların taşeronu olan başta PKK ve paralel terör örgütleri olmak üzere bütün terör örgütlerine karşı var gücünüzle mücadele edeceğinize ve hiçbir zaman taviz vermeyeceğinize inancım tamdır. Destekçileri vasıtası ile anti demokratik ve meşru olmayan bir takım entrikalarla ülkemizin değerlerini dış mihraklara servis edilmesine yönelik girişimlere fırsat vermeyiniz."

Konuşmaların ardından okul birincisi Ersin Zararsız, yaş kütüğüne dönem plakasını çaktı. Ardından il protokolü tarafından ilk 10'a giren polis adaylarına sertifika ve hediyeleri verildi. Tören, polis adaylarının yemin ederek diplomalarını almasıyla son buldu.
Editör: Barış Köksal