Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda 81 ilin katılımıyla gerçekleştirilen 3 kanser (serviks, kolon, meme) türüne ait tarama çalışmalarının baz alındığı değerlendirmede, Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün en fazla tarama yapan il olduğu belirtildi. Açıklamada, 2013 yılı Kanser Hizmet Ödülleri kapsamında Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan tarafından Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik’e "2013 Yılı Kanser Tarama Ödülü" verildiği ifade edildi.

Mersin’de yapılan kanser taramalarına ilişkin bilgiler de verilen açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığı bildirildi. Türkiye’de yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulduğu belirtilen açıklamada, kanserin erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediği kaydedildi. Basit taramalarla meme, serviks, kolorektal, prostat gibi bazı kanser türlerinin tanısının konulabildiği ifade edilen açıklamada, “2013 yılı boyunca ‘Ulusal Kanser Tarama Programı’ çerçevesinde ilimizde 10 bin 748 kadına meme kanseri, 17 bin 836 kadına serviks kanseri, 9 bin 132 vatandaşımıza ise kolorektal kanseri olmak üzere toplam 37 bin 716 adet kanser taraması yapılmıştır. Yapılan taramalar sonucunda 9 meme kanseri, 4 serviks kanseri tespit edilmiştir. 2014 yılının ilk üç ayında ise ilimizde 8 bin 489 kadına meme kanseri, 10 bin 151 kadına serviks kanseri, 8 bin 787 vatandaşımıza kolorektal kanser olmak üzere toplam 27 bin 427 adet kanser taraması yapılmıştır. Yapılan taramalar sonucunda 1 serviks kanseri, 1 kolon kanseri tespit edilmiştir. Kanser hastalığı tespit edilen vatandaşlarımız uzman hekimlere yönlendirilmekte ve takibi Aile Sağlığı Merkezlerimizce sağlanmaktadır. Yapılan kanser taramaları sonucunda toplamda 15 kişiye kanser teşhisi konulması ve tedavilerine biran önce başlanması, 15 ailenin annesiz veya babasız kalmadığı düşünüldüğünde bizlere tarifsiz mutluluk vermektedir. Bu mutluluk biz halk sağlığı çalışanlarına sonsuz güç vermekte ve kanser taramalarımızı daha üst seviyelere çıkartmak için teşvik etmektedir” denildi.

Vatandaşlara kanser taraması yaptırmaları çağrısında da bulunulan açıklamada, “İlimizde kanser tarama programları çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezlerimize ve KETEM'e (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) başvuran 30-65 yaş aralığındaki kadınlara serviks kanseri, 40-69 yaş aralığındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden taramalar yapılmaktadır. İsteyen vatandaşlarımız aile hekimlerine başvurarak kanser (meme kanseri, rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri) taramasını ücretsiz yaptırabilirler” ifadelerine yer verildi.
Editör: Barış Köksal