Merkez Toroslar ilçesinde bulunan Koray Aydın Stadyumu’nda gerçekleştirilen açılış törenine, Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç, TFFHGD Mersin Şube Başkanı Hüdaverdi Savcı, Mersin Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Mithat Ertaş, Mersin İl Hakem Kurulu Başkanı Tuncer Arslan, Bölge Hakem Kurulu Üyesi ve Mersin’in Süper Lig’deki gözlemcisi Kadir Tozlu ile hakemler ve gözlemciler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan TFFHGD Mersin Şube Başkanı Hüdaverdi Savcı, göreve geldikleri ilk günden beri hakem camiasının birlik ve beraberliğini sağlayacak her türlü faaliyetin içinde olduklarını ifade etti. Birlik ve beraberliğin iyi olduğu yerde başarının da kendiliğinden geleceğini kaydeden Savcı, “25’i klasman, 5’i bayan olmak üzere 90 hakemimiz ve 45 gözlemcimizle yeni sezona hazırız. Bizlere destek veren bütün kurum ve kuruluşlara da teşekkür ediyorum. 2012-2013 futbol sezonu şahsım ve yönetim kurulu adına hakem ile gözlemci camiasına sağlık ve başarı getirmesini dilerim” diye konuştu.

“KULÜPLER VARSA BİZLER VARIZ”

Mersin ASKF Başkanı Mithat Ertaş ise yeni sezonun hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederek, “Unutulmamalıdır ki, kulüpler varsa bizler varız. Bizler müsabakaya hazırlanmak için gerek tesis gerek ulaşım gerek malzeme yönünden yoğun çaba sarf ediyoruz. Onun için kulüplerimize saygı gösterelim. Kulüplerimiz de sizlere saygı göstermelidir. Ayrıca Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Sayın İbrahim İlhami Koç’a da bizlere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. İlimizde sentetik bir sahamız yoktu. Ama bu yıl İl Müdürümüzle birlikte böyle bir sahayı açtık. Belki ilk yarıda kullanamayız ama ikinci yarı mutlaka kullanacağız” dedi.

“İYİ BİR SEZON İÇİN HAKEMLERİMİZ ÇOK ÇALIŞMALIDIR”

İl Hakem Kurulu Başkanı Tuncer Arslan da yeni sezonun hayırlı, başarılı ve sağlıklı geçmesini dileyerek, “Hakem arkadaşlarımız yıllardan beri alınlarının teri ile bir yerlere geldiler. Ben klasmanlardan düşen hakemler adına üzüldüğümü belirtmek istiyorum. Aynı şekilde klasmana çıkan arkadaşlarımızı da sevinçle karşılıyorum ve başarılar diliyorum. Çıkan ve çıkmak için uğraşan arkadaşların çok çalışması gerekiyor. Hakemlerimiz iyi çalışmalıdır ki, iyi bir sezon geçsin. Kulüplerimizle futbolcularımızla taraftarlarımızla birlik ve beraberlik içinde olalım” şeklinde konuştu.

“HAKEMLİK DÜNYANIN EN ZOR MESLEĞİDİR”

Bölgesel Hakem Kurulu Üyesi ve Mersin’in Süper Lig gözlemcisi Kadir Tozlu ise hakemlik mesleğinin dünyanın en zor işi olduğunun altını çizerek, “Hakemin düşünecek zamanı yoktur. Anlık bir karar verir. O karar da günlerce konuşulabilir. Hakem sahada yalnız insandır. Saniyede bir karar verir ve bunun doğruluğu ile yanlışlığında vicdanıyla baş başadır. Zor bir meslektir” ifadelerini kullandı.

“ÇEVRE KONTROLÜ İYİ OLMAYAN BİRİ İYİ BİR HAKEM OLAMAZ”

Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İbrahim İlhami Koç, hakemliğin karar vermede zor bir meslek olduğunu vurgulayarak, “Ama artık kulüplerimiz, futbolcularımız hakemlerin ne kadar zor bir iş yaptığını anlar oldu. Çevre kontrolü iyi olmayan bir kişi iyi bir hakem olamaz. İnsanın reaksiyon süresi 14 salisedir. Bir toptan daha hızlıdır. Ama karar verecek anda görebildiği şeye karar verir. O anda içinde kötü niyet yoktur gördüğünü çalar. İşte onu görebilmek için çevre kontrolü iyi olması gerekir. Bir hakemde çevre kontrolü yoksa çalışmıyorsa, çaba göstermiyorsa süratte devamlılığını geliştirmiyorsa o zaman düşüşler ve çıkışlar olur. İyi çalışan hakem her zaman başarılıdır. Ama sporcunun o an içindeki ruh hali, yaşadığı stres, müsabakanın skor durumunu unutmamalıdır. Biz eğer iyi niyetli değilsek, çevre faktörünü de iyi kullanmıyorsak o zaman size art niyetli diye bakabiliyorlar” ifadelerine yer verdi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak hakemler için ellerinden gelen her türlü görevi yapacaklarına dikkat çeken Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nevit Yanıt Spor Kompleksi için araştırmalarımızı yapıp hakemlerimizin burada çalışmasını sağlayacağız. Akdeniz Oyunları kapsamında yapılacak tesislerde hakemlerimizin çalışabileceği, konferans verebileceği bir yer mutlaka vereceğim. Orada ofis de vereceğim, kalabilecekleri odalar da vereceğim. 2012-2013 sezonu bütün spor camiasına hayırlı olmasını diliyorum.” Konuşmaların ardından hakemlere destek veren kurum ve kuruluşlara plaket verildi. Törenin sonunda da kurban kesilerek yeni sezonun ‘hayırlı’ olması temenni edildi.

Editör: Barış Köksal