Vali Güzeloğlu Mersin Üniversitesi (MEÜ) bünyesinde yayın yapan MEÜ radyosunda canlı yayına katıldı. Radyoda yayınlanan 'Gündem' programına katılan Güzeloğlu, program sunucusu ve aynı zamanda öğretim görevlisi Recep Ünal'ın sorunularını yanıtladı.

İlk olarak Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Nevin Yanıt ile ilgili görüşlerini söyleyen Vali Güzeloğlu, "Nevin, ülkemiz için çok değerli bir sporcudur. Kendisi yine adına ve ülkesine yakışır bir başarıyı daha sergilemiştir. Onun adının yaşaması için ilimizdeki atletizm kompleksinin adını Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi olarak değiştirdik. Şimdi Nevin’in hedefi Akdeniz Oyunları’dır. Umarım burada da bizi birinci sırada temsil edecektir” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan 'Gönül Elçileri' projesnde hala açık ara Türkiye birincisi olduklarının bilgisini veren Güzeloğlu, “Yayına çıkmadan önce son baktığımda ilimizdeki gönül elçilerinin sayısı 15 bin 617’ye ulaşmıştır. Koruyu aile sayımız da 63’e ulaştı. İnsan sosyal bir varlıktır ve paylaştıkça çoğalır. Bizim kültürümüzde ve inanç değerlerimizde paylaşmak ve yardımlaşmak esastır. İnsanı en mutlu eden şey de budur. Zenginlik sahip olmak değil, tam aksine paylaşmaktır. Bu projenin ilk etapta en önemli hedeflerinden biri ilk 6 ay için koruyucu aile uygulamasıdır. Sonraki 6 ayında ise yaşlılara dönük bir süreç olacaktır. Bu sayı giderek de artacaktır. Öğrencilerimizin hepsini gönül elçisi olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Mersin'de yürütülen sosyal projeler hakkın da bilgiler veren Güzeloğu, "Sosyal devlet demek, kimsesizlerin kimsesi, çaresizlerin çaresi, sahipsizlerin sahibi olmak demektir. Sosyal devlet ve sosyal projeler yönetim anlayışımızın temelidir. Göreve başladığım günden itibaren bu konuda yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmeler yaptık. Sorunların temelinde eğitimsizliğin olduğunu tespit ettik. Bunun yanında söz konusu vatandaşlarımıza maddi destek, mesleki eğitimler ve hayata tutunmayı sağlayacak beceriler de gerekiyor. Geçen hafta görme engellilerimiz için Mezitli Halk Eğitim Merkezi’nde bilgisayar kursu açtık. Özel klavye ile bilgisayar kullanmaya başladılar. Mersin Valiliği sosyal projeleri tüm bunları bir bütün olarak ele alan, çözüm odaklı projelerle bunlara katkı sağlayan bir süreçtir. Söz konusu projeler, bu vatandaşlarımıza adeta bir can suyu verdi. Daha güçlü projeler gündemimizdedir. Projelerimizin özünde insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışı vardır” ifadelerini kullandı.

Mersin’in yaşayan ve geçmişten bugüne gelen en canlı arkeolojik bulgularla sit ve ören yerleri açısından Türkiye’nin en zengin kenti olduğunun altını çizen Güzeloğlu, “Görev yaptığım bütün illerde, kentlerin tarihliğine tanıklık eden, geçmişinden bu güne gelen ve baktığınız zaman kentlerin kimliğini adeta size yansıtan yapıları aramışımdır. Biz bugün ilimizin sit alanı içerisindeki 5 yapının restorasyon çalışmalarını son derece hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bu projenin 3 ana ayağı ve hedefi var. Birincisi, bu tarihsel yapıların kazanılması ve gelecek kuşaklara fonksiyonel olarak bir amaçla aktarılmasıdır. İnşallah 2013 yılının ikinci yarısında bu yapıları kent hayatına kazandıracağız. En büyük kazançlarımızdan biri de tarihi Valilik binamızdır. Bugünkü yapıdan arkadaki tarihe yapıya geçeceğiz. Bugünkü yapıyı da ortadan kaldırıp park haline getiriyoruz. Tarihi binamız kent kurtuluşuna tanıklık ettiği, Atatürk’ün ziyaret ettiği, Kurtuluş Savaşı öncesi sırası ve sonrasının tüm gelişmelerini yaşadığı yapıyla ve yönetim boyutuyla tanışmış olacaktır. İkinci boyut ise ören yerlerinin korunmasıdır. Bunların altyapılarının iyileştirilmesi, erişim olanaklarının arttırılması ve bunların tanıtılmasıdır. Üçüncü boyut da, yeni turizm anlayışlarının Mersin ile buluşmasıdır. Bunlardan en önemlisi kurvaziyer turizmidir. Kurvaziyer turizminde Mersin olarak önümüzdeki 10 gün içerisinde başka bir gemiyi daha ağırlayacağız. Gerçekten güçlü bir altyapı ve tanıtım ile bu işe başladık. Akdeniz havzasında kurvaziyer turizmin yıllık toplam bütçesi 8 milyar dolardır" dedi.

Mersin’in 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin nüfus büyüklüğü açısından 9’uncu büyük şehri olduğunu ifade eden Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomik olarak Mersin, Türkiye’de vergi tahsilatında Türkiye’nin 6’ıncı büyük şehridir. Dış ticarette Mersin, Türkiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci büyük kentidir. 2012 yılı sonu dış ticaret toplamımız yaklaşık 30 milyar dolara geldi. Mersin Limanı, İstanbul Limanı’ndan sonra en büyük ikinci liman konumundadır. Mersin, dış ticaret ve hizmetler sektörü açısından Akdeniz havzasının en önemli etkileyen ve belirleyen liman kentidir. Bu ivme artarak devam ediyor ve devam edecektir. Ayrıca, Türkiye’nin en büyük tarım üreticisi iki kentinden birisi konumundayız. Bu yıl sadece Türk tarımının üretiminin yüzde 8’ini tek başına Mersin üretti. Ürettiğinden çok daha fazlasını dış ticarete konu eden ve ihracatın gerçekleştirildiği çok büyük bir merkezdir. Narenciyede yüzde 70’e yakın bir üretim merkeziyiz. Limon, çilek ve muz gibi çok özel meyvelerin Türkiye’de belirleyici ve üretim merkezi bir kentiyiz."

Editör: Barış Köksal