İLETİŞİM YETERSİZLİKLERİ NELERDİRDİR?

İletişim çağında, sıklıkla iletişim sıkıntıları yaşamaktayız. Genel olarak bakıldığında ülkemizde eğitim ve kişisel gelişim eksikliği ile birlikte, önemli ölçüde iletişimsizlik problemlerinin var olduğunu söylemek mümkündür. Fakat karşı karşıya kaldığımız en büyük sıkıntı, kişiler veya kurumlar arası etkili ve doğru iletişim kurulamamasından kaynaklanmaktadır. İletişimin doğru ve anlamlı olması bireyler arası ilişkilerin daha sağlıklı temellere oturtulabilmesi açısından son derece önemlidir. Ülkemizde kalıplarla düşünen, şablonlarla hareket eden insan sayısının çoğunlukta olması doğru iletişimin önündeki en büyük engeldir.

İletişim sözcüğünün özünde, sade bir ileti alışverişinden çok, toplumsal nitelikli bir etkileşimi ve paylaşımı içerdiğini söylemek mümkündür. Kişiler arasında süregelen iletişim yaşamın kendisi kadar doğal bir unsurdur. İletişim yaşamın öyle ayrılmaz bir parçasıdır ki her düşüncemizin her davranışımızın ve ilişkilerimizin ardında isteyerek ya da istemeyerek alıp verdiğimiz iletiler bulunmaktadır. Ancak iletişim sadece sözlü ileti,  yazılı ileti ve dilden ibaret değildir.

ETKİN BİR İLETİŞİM İÇİN NELER YAPMALIYIZ?    

Kendini tanımak, kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek, karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek, empati kurabilmek, hoşgörülü ve önyargısız olmak, eleştirilere karşı açık olmak, beden dili, göz kontağı, hitap, ses düzeyi vb. kurabilmek en önemli ve en güzel iletişim becerilerindendir.

Editör: Barış Köksal