“MERSİN’İN DEĞİŞİMİ ANCAK AKDENİZ’İN DÖNÜŞÜMÜ İLE MÜMKÜN”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Haziran ayı birinci birleşiminde söz alarak; Mersin’in değişim ve dönüşümünün, ancak Akdeniz’in değişim ve dönüşümü ile mümkün olduğunu bir kez daha yineledi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve tüm Meclis üyelerinden, kentsel dönüşüm projelerine destek istedi. 
Meclis üyelerine seslenen Başkan Gültak, yaptığı çağrıda; “Akdeniz’in, bu kentin kalbi olduğunu hepimiz kabul ediyoruz; Fakat iyi çalışmayan bir kalp vücuda kan pompalamaz, beyin çalışmaz, zaman içinde diğer organlar da çalışmaz. Eğer sağlıklı ve modern bir şehir istiyorsak; Türk, Kürt, Arap, Yörük, Roman, hiçbir ayırım yapmadan ve tüm kardeşlerimizin mağdur olmayacakları bir şekilde ve elbette iknaları sağlanarak, onlarla ortak bir noktada buluşarak bu şehri hep birlikte değiştirip dönüştürelim” dedi.

“Çocuklarımıza bırakacağımız en iyi miras, temiz ve sağlıklı bir dünyadır”

Başkan Mustafa Gültak, Büyükşehir Meclis’inde yaptığı konuşmasına; açılışı 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde gerçekleşen Mersin Millet Bahçesi’nin kente ve kentlilere kazandırılması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a ve TOKİ Başkanı’na teşekkür ederek başladı. Sözlerini; “Çocuklarımıza bırakacağımız en iyi miras, temiz ve sağlıklı bir dünya, temiz bir hava ve ormanlardır” diyerek sürdüren Başkan Gültak; “Dolayısıyla diyorum ki gelin, şehrimizin kalbini değiştirelim. Şehir, kaçak yapılarla dolu. Tabi bu sizin de benim de suçum değil. Geçmiş siyasetçiler bir kaçış yolu aramışlar” şeklinde konuştu.

“142 dönüm üzerinde sadece 700 konut; Mersin’de başka bir örneği yok”

Barış Mahallesi’nde, 1 Eylül’den itibaren toplu konut noktasındaki çalışmaların tamamlanacağını kaydeden Başkan Gültak; “Barış Mahallesi’nde insanlarımız, maalesef çok kötü koşullar altında yaşıyor. Proje sayesinde, orada da yeni ve modern konutlar, yeni caddeler, yeni yeşil alanlar, yeni parklar oluşacak” diye konuştu. Çay Mahallesi’nde ise, 142 dönüm arazi üzerinde 415 konutun tamamlandığı bilgisini veren Başkan Gültak; bölgede 300 konutun daha yapılacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü; 

“Toplam 142 dönüm içerisinde 700 konut yer alacak. Mersin’de başka bir örneği yok. Yemyeşil alanlar, kelebekler, arılar… Sabah ezanıyla öten kuşlar. Meclisimizde tekrar edeceğim ama Akdeniz’in sorunlarını çözmeden Mersin’in sorunlarını çözemezsiniz. Madem Akdeniz kentin kalbi; çalışmayan bir kalp vücuda kan pompalamaz, beyin çalışmaz, hiçbir organ çalışmaz. Çevre diyorsak, gelin Kürt, Arap, Yörük, Hıristiyan kardeşlerimizin de mağdur olmayacak şekilde, iknaları sağlanarak onlarla ortak noktada buluşarak bu şehri birlikte dönüştürelim.”

“Yıllarca halının altına süpürülmüş bu sorunu birlikte çözelim”

“Eğer bu şehri dönüştürürsek, birçok park, otopark kazanır, yeşil alanları arttırırız. Lojistik alanlar, yeni sanayi alanları çıkarırız, limanı büyütürüz” diyen Başkan Gültak, “Ama bunun için sadece TOKİ’nin veya Akdeniz Belediyesi’nin kısıtlı imkânları ile yapılan çalışmalar yetmez. İşte tam da bu noktada hepinizden, tüm Meclis üyelerimizden destek istiyorum. Yıllarca bu sorun çözülmemiş, halının altına süpürülmüş. Gelin, Akdeniz’i hep beraber dönüştürelim. Akdeniz’de yaşayan Türk, Kürt, Arap, Yörük kadınlarının böyle yaşamaları, onların kaderi değil. Onlar da Yenişehir, Mezitli’de yaşayan insanların konfor imkânlarına kavuşsun, çocukların park alanları olsun” çağrısı yaptı.

“Gelin, hepimiz bir ucundan tutalım, şehrimizin kaderini birlikte değiştirelim”

Akdeniz’de, kış aylarında, kömür ve odun kullanımından kaynaklı ciddi bir hava kirliliği yaşandığına da dikkati çeken Başkan Gültak; “Bakınız Yenişehir ve Mezitli’de bu durum yok. Toroslar’ın ise bir kısmında var. Peki, bunu nasıl çözeceğiz? Tek çözüm yolu var; Orada yaşayan insanları da ikna ederek bu bölgeleri dönüştüren projeleri hayata katmakla. Böylece şehrin havasını temizleyeceğiz. Alın size çevre projesi… Altı ay boyunca bu şehir, karbonmonoksit ve diğer zehirli gazlarla doluyor. Bu kirli havayı hepimiz soluyoruz. Kışın herkes sobasını yakıyor, göz gözü görmüyor. Alın size çevre sorunu! Gelin bu şehrin kaderini değiştirelim. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bize destek verin. Bir yandan TOKİ, bir yandan biz, diğer yandan siz, bir an önce bu şehrin dönüşmesi noktasında plan-projelerinizi hazırlayın. Hep birlikte bir ucundan tutup şehrimizi değiştirelim. TOKİ veya kentsel dönüşüm projeleri, sadece şehrin veya insanların modern bir yaşama kavuşmasını sağlamıyor, aynı zamanda bu dönüşüm çevreci de olacak” diye konuştu.

“Mersin’de bir Roman Köyü Kuralım”

Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Mersin’de de yaşayan Roman vatandaşların sorunlarına da dikkat çektiği konuşmasında Başkan Gültak, Romanların yaşam koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra, kentte bir Roman Köyü kurulması için de çağrı yaptı. “Roman kardeşlerimizle de ilgili gelin bir dönüşüm projesi hazırlayalım” diyerek Meclis’e seslenen Başkan Gültak; “Büyükşehir Belediyesi’nin, Akdeniz’e göre imkânları ve sahip olduğu araziler vardır. Bu arazilerde Roman kardeşlerimiz için konut ve işyerleri yapalım. Onları Barış ve Turgut Reis’te insanlık dramı yaşadıkları ortamdan kurtaralım. Bir ‘Roman Köyü’ kuralım mesela. Onların sanatları, zanaatları, el becerileri, işleri var. Orada icra esinler, satış da yapsınlar. Mersin’den, Mezitli’den, Yenişehir’dan, Adana veya daha diğer kentlerimizden insanımız, ‘Ya orada bir Roman köyü varmış’ desinler ve gelsinler. Böyle bir köy kuralım. Bu insanlarımıza bir katkımız olsun” ifadelerini kullandı.

“Eğer gerçekten çevreci isek, bu sözde kalmasın”

Konuşmasında; “Akdeniz’in sorunlarını çözmeden Mersin’i düzeltemeyiz” vurgusunu yineleyen Başkan Mustafa Gültak, sözlerini şöyle bitirdi; “Mersin’in merkezinde yer alan Akdeniz ilçesi kalp ve herkes de bunu kabul ediyor. Eğer çevreci isek bu sözde kalmasın. Sahillerden tutun tüm şehri; annelerimizin, kardeşlerimizin, ağabeylerimizin, hiçbir ayırım yapmadan, örf ve adetlerine dokunmadan dönüştürelim. Yeni parklar, yeşil alanlar, yeni bulvarlar elde edelim, kentimizi, çevremizi, doğamızı ve havamızı temizleyelim.”
 

Editör: Barış Köksal