7 Haziran’dan bu yana yaşanan olaylarda asıl tepkiyi AK Parti’nin değil, diğer partilerin aldığını öne süren Gültak, HDP ve MHP’ye giden oyların 1 Kasım’da partisine geri döneceğini savunarak, “AK Parti yeniden tek başına iktidar olacak” dedi.

AK Parti Mersin Milletvekili Mustafa Muhammet Gültak, 7 Haziran seçimlerinin sonuçları ile koalisyon görüşmeleri ve partilerin tutumlarının 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak erken seçime olası yansımalarını İHA’ya değerlendirdi. 7 Haziran’dan bu yana başta terör ve koalisyon görüşmeleri olmak üzere yaşanan olayların AK Parti’ye etkileri ile 1 Kasım seçimlerinin AK Parti’yi tek başına iktidara taşıyıp taşımayacağı konusunda açıklama yapan Gültak, 7 Haziran’da gelen tepkileri AK Parti’den çok diğer partilerin aldığını savundu. Meseleye iktidar olarak değil, dava olarak baktıkları için 7 Haziran akşamı Ahmet Davutoğlu’nun, tek başına iktidar olan bir partinin kıl payı da olsa bu iktidarını kaybeden genel başkanı olarak balkon konuşması yaptığını anımsatan Gültak, “Sayın Davutoğlu, sıcağı sıcağına çıkıp halkın vermiş olduğu karara saygılı olduğunu ve her partiyle görüşmelere hazır olduğunu, koalisyon noktasında da var gücüyle çalışacağını söyledi” diye konuştu.

“DİĞER PARTİLER GÜREŞ MİNDERİNİN DIŞINA KAÇAN GÜREŞÇİLER”

Aynı gece yazılı açıklamalarında MHP ve HDP’nin hiçbir şekilde hükümetin içinde olmayacaklarını deklare ettiklerini, CHP’nin ise daha sonra, “Yüzde 60’lık blokla biz bu ülkeyi yönetiriz” diyerek kafadan AK Parti’yi ve milleti reddeden bir tavır içine girdiğini dile getiren Gültak, “Yüzde 41 oy var burada, asıl blok varsa burada var. Ancak, Kılıçdaroğlu AK Parti’nin olmadığı bir hükümet senaryosunun olmayacağını anlayınca görüşmeler başladı. Her iki tarafın da kabul ettiği reformist bir hükümetti ama biz kısa vadeli istedik, onlar uzun vadeli istediler ve söylediklerimizi kabul etmediler. Aslında ben diğer partileri güreş minderinin dışına kaçan güreşçilere benzetiyorum. Bunlar koalisyon konusunda ara sıra minderin ortasına gelip geri kaçtılar, millete ‘biz de varız’ gibi görüntü verdiler. Dolayısıyla asıl tepkiyi biz almıyoruz, onlar alıyor” ifadelerini kullandı.

“AK PARTİ’NİN MHP VE HDP’YE GİDEN OYLARI 1 KASIM’DA GERİ DÖNECEK”

7 Haziran seçimlerinde AK Parti’den MHP ve HDP’ye giden oyların 1 Kasım seçimlerinde geri döneceğini savunan Gültak, şunları söyledi:

“MHP’li veya milliyetçi muhafazakar görüşte olup da geçmiş dönemde AK Parti’ye oy vermiş, fakat 7 Haziran’da MHP’ye vermiş insanlarda, MHP’nin koalisyon sürecindeki tavırları nedeniyle AK Parti’ye bir kayış olacağını görüyorum. Sadece o değil, Demirtaş’ın kendisinin söylemiyle hem AK Parti’den hem CHP’den giden emanetçi oyların da geri döneceğini düşünüyorum. Çünkü Kürtçe ağıtlarla Türk bayrakları görmeye başladık Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da. Kürt vatandaşlarımız huzursuz. Bugün sözde Kürt halkının sözcüsü olan PKK terör örgütü kendi bulunduğu coğrafyadaki insanlara zulmediyor. Emanetçi oylar ondan dolayı gitmedi, 80 milletvekili bundan dolayı seçilmedi. Silahlar bırakılsın, barış, huzur, istikrar olsun, Doğu ve Güneydoğu daha çok kalkınsın diye emanetçi oyları gitti. Bunlar ise süreci yanlış yönettiler. ‘Biz bu dönem 80 milletvekili aldık, silah sayesinde aldık, kanla aldık bunu, biraz daha terör yaparsak 80 değil, 100 alırız’ diye hayallere girdiler ama bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak sabrımız büyük ama gazabımız bir o kadar daha büyüktür yeri geldiğinde. Dolayısıyla silahlar bırakılana kadar operasyonlara devam edeceğiz.”

Emanet olarak oylarını HDP’ye veren Kürt vatandaşların da çok ciddi serzenişleri olduğunu ve oradan da AK Parti’ye kaymalar olacağını söyleyen Gültak, “Az da olsa sosyal demokratlardan da gelir. Çünkü hangi partiye oy verirse versin, fanatik olanlar, at gözlüğüyle bakanlar hariç herkes şunu gördü; AK parti yapıcı olmaya çalıştı, diğerleri yapıcı olmadılar, AK Parti’yi dışladılar” şeklinde konuştu.

“AK PARTİ YENİDEN TEK BAŞINA İKTİDAR OLACAK”

1 Kasım’da seçmenin tüm bunları göz önüne alarak yeniden düşüneceğini ve AK Parti’nin tek başına iktidar olacağını savunan Gültak, şöyle devam etti:

“Çünkü ne CHP’de ne MHP’de, HDP’yi hiç saymıyorum bile ülkeyi yönetecek, koalisyon yapacak ne kadrolar var ne yürek var. İncir kuşunun yüreği gibi küçücük yürekleri var. Bu ülkeyi yönetmek için çok büyük yürekli olmanız, çok büyük soluklu olmanız gerekiyor. Aksi takdirde bu ülkeyi yönetemezsiniz. Onlarda bu yürek yok. Ülkeyi bir kör dövüşe sokmaya çalışıyorlar ama milletimizin gerçekten ufkunun açık olduğunu biliyorum. Dağdakinin de ovadakinin de okuyanın da okumayanın da AK Parti’nin 13 yılda neler yaptığını, bunlarınsa nasıl bir muhalefet yaptığını gördüklerine inanıyorum. Halkımız daha da görecek, ortada oynayan yüzde 5 civarında oy var, belki bu dönem için AK Parti’yi tercih etmediler ama CHP’nin ve MHP’nin tutumlarını gördükten sonra eminim ki, 13 yılın sermayesi de ortada, yapılan işler de ortada, AK Parti’yi yeniden tercih edecekler. AK Parti yeniden tek başına iktidar olacak. Çünkü büyük devlet olmak için 50-100 yıllık planlar yapmanız gerek. Onların yok ama bizim 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimiz var. Biz büyük bir devlet olmak istiyorsak hayalleri olan ve hayallerine doğru canlı bir şekilde yürüyen partilerle bunu gerçekleştirebiliriz. Şu an için tek başına AK Parti’nin böyle hesaplarının, hayallerinin ve kadrolarının olduğunu görüyoruz. Diğerlerinin duymuyoruz, varsa milletimiz bize söylesin.”

“BU SEÇİM BİZİM İÇİN DE BİR TESTTİR”

“Bazen insanların bazı olayları yaşaması gerekiyor. Demek ki, Türkiye’nin bu olayları yaşaması gerekiyordu, AK Parti’nin de yaşaması gerekiyordu” diyen Gültak, çuvaldızı kendilerine batırmaları gerektiğinin de altını çizdi. Gültak, “Biz buraya gelirken acaba hatalarımız, eksiklerimiz var mı, bunları parti büyüklerimiz çek ediyorlar, bunlarla ilgili raporlar hazırlıyorlar ve raporlar doğrultusunda milletvekillerini ve bakanları bilgilendirerek stratejiyi de buna göre belirleyecekler. Yanlışımız hiçbir zaman olmadı, varsa eksiğimiz eksiklerimizi de kapatarak seçime öyle gideceğiz. Bu bizim için de bir testtir. O testin sonucunda yaptığımız eksikleri de giderme yolunda olacağız inşallah bu seçimde.”

Editör: Barış Köksal