Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Koçaşlı köyünde yapılan kültür etkinliği, 'konforu değil, doğayı ve doğallığı vaat ediyoruz' sloganı ile gerçekleştirildi. Yörenin tanıtımını ve kültürünü gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan festivale Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, Basın İlan Kurumu Mersin Şube Müdürü Umut Çor ile Mersin kent merkezi ve çevre ilçelerden gelen yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Bölgenin tamamen doğal ortamında gerçekleştirilen festivalde, katılımcılara 200 kilonun üzerinde çağla dağıtıldı. Badem ve çam ağaçlarının arasındaki etkinlikte ses sanatçısı Tunahan, yerel sanatçı Hüseyin Saz ve Karacaoğlan Müzik Grubu, seslendirdikleri parçalarla keyifli anlar yaşattı.

Yörük kültürünün yansıtıldığı festivalde, katılımcılara ayrıca kavurma, pilav, ayran ve tatlı ikram edildi. Festival kapsamında çeşitli yarışmalar da düzenlendi. 15 yaş altı çocuklara yönelik çuval yarışı, kaşıkla yumurta taşıma, yoğurt yeme, en hızlı salatalık yeme yarışmaları ilgiyle izlendi. Teknede balık tutma yarışması da festivale heyecan kattı. Koçaşlı şelalesi ve doğa gezisinin de yer aldığı etkinlik kapsamında, ayrıca at ile temsili gelin alma ve kına yakma töreni düzenlendi. Eski bir geleneği günümüze yansıtan bu tören, duygulu anlar yaşattı.

Halk oyunları gösterilerinin de yer aldığı etkinlikte katılımcılar, taş dibekte buğday dövdü, Yörük çadırında yayık ayranı yaydı. Odun ateşinde demlenen çay ise misafirlerin damağında güzel bir tat bıraktı. Ayrıca misafirlere kıl çadırda sac üzerinde pişirilen sıkma ikram edildi.
Koçaşlı Köyü Yardımlaşma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mehmet Ali Deliktaş, festivale katılanlara teşekkür ederek, bu yıl 4.'sü gerçekleştirilen 'Çağla Festivali'nin, her yıl büyüyerek devam edeceğini söyledi.
Editör: Barış Köksal