Mersin SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Göktaş, defter kapanış tasdiklerinin yapılmasında değişiklik yapan kanun tasarısına ilişkin İHA muhabirine açıklama yaptı. TBMM’de yeni görüşülmekte olan Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı içinde Türk Ticaret Kanunu’nun defter kapanış tasdikleriyle ilgili maddeler de bulunduğunu bildiren Göktaş, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsattı. Bu geçişte bazı şeylerin sancılı olduğunu, bunu da normal karşılamak gerektiğini ifade eden Göktaş, “Ama 6102 sayılı Kanun çıkarken defter kapanış tasdikleri, yani yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defterlerinin 30 Haziran 2013’e kadar kapanış tasdiki yaptırılmasıyla ilgili hükmünü, 30 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan 6335 sayılı Kanun’la 31 Mart 2013 tarihine aldılar. Biz ‘yanlış yapıyorsunuz’ dedik. Çünkü 1-25 Mart tarihleri arasında yıllık gelir vergisi beyannamesi veriliyor, 1-25 Nisan arasında da limitet ve anonim şirketler beyanname veriyorlar. 2012 yılını beyan ediyorlar. Biz niye birini Mart’ta, birini Nisan’da verdiriyoruz? Mutabakatlarını ve düzeltmelerini yapsınlar, rahatlıkla doğru beyannameyi versinler diye bu süreyi veriyoruz. Ancak ilk çıkan kanunda gayet isabetli olan 30 Haziran 2013 tarihi, 31 Mart 2013 tarihine alındı. Bu tarihe kadar mutabakatlar, fatura belge kontrolleri, düzeltmeleri, cari hesapların sağlıklı yapılmasında sıkıntı var” dedi.

TÜRMOB’un bunun yanlış olduğunu, 30 Haziran’ın en ideal doğru tarih olduğunu, bunun şirket sahiplerini, işadamlarını da cezalı durumdan kurtarması gerektiğini dile getirerek sağlıklı beyan isteniyorsa defter kapanış tasdiklerinin 30 Haziran 2013’te alınmasını talep ettiğini anımsatan Göktaş, “Bizim haklılığımız gördüler ve ‘tamam’ dediler ama hala şu an 31 Mart tarihi geçerli. Meclis’te şu an görüşülmekte olan kanun tasarısında 30 Haziran’a alındığına dair madde var, ama henüz yasalaşmadığı için yürürlükteki tarih 31 Mart 2013. Kanunun 1 Nisan Pazartesi gününe kadar yasalaşması da pek mümkün görünmüyor. Artık zaman kalmadı. Çünkü defter tasdik ettirmediğiniz vakit idari para cezası var. Ceza miktarı da bin liradan başlıyor” diye konuştu.

Söz konusu kanun tasarısının TBMM’de 437 sıra numarasıyla gündeme alındığını ve 26 Mart Salı günü ilk görüşmelerinin yapıldığını aktaran Göktaş, şöyle devam etti:

“Tasarı 4 bölümden oluşuyor ve temel kanun olarak görüşülüyor. 4 bölümün iki bölümü tamamlandı. İki bölümü inşallah bugün kabul edilir. Tasarı Meclis’ten geçer kabul edilirse 31 Mart tarihinde yayınlanması teknik olarak mümkün değil, Nisan ayında yayınlanacak. İşadamları, muhasebeciler, mali müşavirler bekliyor. Acaba bu kanun çıkmazsa ben cezalı duruma düşersem ne olacak? Yetiştiremeyenler, yanlış yunluş kapanış tasdiki mi yapsın, yoksa beklesin. Bu kanun komisyondan geçmiş, büyük ihtimalle yüzde 80-90 Meclis’ten çıkar denmesi lazım. Bunu ben diyemem. ‘Bu kanun Meclis’ten büyük ihtimalle çıkacak. Dolayısıyla biz bunlara yasa geç çıksa bile herhangi bir idari para cezası uygulamayacağız, rahat olun, hazırlıkların 30 Haziran’a kadar yapılması gerekiyor’ diye bu işe yetkili merci kimse onun açıklama yapması lazım.”

31 Mart tarihinin geldiğine ve hala ortada kanun olmadığına dikkat çeken Göktaş, yetkililere çağrı yaparak şunları söyledi:

“Sağlıklı defter dökümlerinin alınması için zamana ihtiyaç var. Şimdi ne yapacağız diye herkes çaresizce düşünüyor. Bu durumda şirket sahipleri, mali müşavirler, muhasebeciler çaresiz, ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bu sese bu ülkeyi yönetenlerin kulak vermesi lazım ve ‘bu değişiklik Meclis’te görüşülüyor, geç çıksa bile biz buna ceza uygulamayacağız, 30 Haziran’a göre hazırlıklarınızı yapın’ diye ilan etmesi lazım. İnsanları da gece uykusuz bırakmamak lazım.”

Editör: Barış Köksal