Melikşah Üniversitesi'nde düzenlenen TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması ödül töreninde konuşan Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'de birkaç ilde üniversite olduğunu ve herkesin o üniversitelere girmek için büyük çaba sarf ettiğini, bugün ise pek çok ilçe de dahil olmak üzere çok sayıda üniversite açıldığını bildirdi. Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunun altını çizen Vali Yılmaz, gençlerin araştırmaya, öğrenmeye ve bilime verdikleri önemin her geçen gün arttığını, bundan da gurur duyduklarını ifade etti. Ülkenin her alanda olduğu gibi bilimde de gelişmesi için devlet tarafından her türlü kaynağın, araştırmacıların emrine verildiğini vurgulayan Yılmaz, ''Yeter ki sizler çalışın, üretin ve başarın. Devlet her türlü imkanıyla yanınızda olacaktır'' dedi.

TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Tankut Yalçınöz de, 2013 yılı için Kayseri Bölgesi'ni oluşturan Kayseri, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat illerindeki okullardan toplam 689 proje başvurusu yapıldığını, bunlar arasından seçilen 110 projenin Kayseri'deki bölge sergisine davet edildiğini bildirdi. Prof. Dr. Yalçınöz, sergilenen 110 proje arasından da jüri tarafından dereceye giren projelerin belirlendiğini kaydetti. Dereceye giren projelerden birinciliği alan 17 projenin, Ankara'da yapılacak Türkiye Finali'ne gönderileceğini, burada açılacak sergide, Kayseri Bölgesi'nin 17 projesinin de yer alacağını belirten Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, yapılacak değerlendirme sonucu, Türkiye Finali'nde dereceye giren projelerin ortaya çıkacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından, bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, coğrafya, psikoloji, sosyoloji ve tarih dallarında dereceye giren projeler açıklandı. Bölge yarışmasında birinciliği alan proje sahibi öğrencilere, birincilik belgeleriyle ödülleri verildi.

Bilgisayar dalında Kayseri Fen Lisesi'nden Yusuf Öcalan ve Bünyamin Yüksel'in ''Oyna-Öğren'' isimli projesi, Biyoloji dalında Sivas Fen Lisesi'nden Hazal Kaygıner ve Ahmet Resul Karababa'nın ''Yumurta Sarısından elde edilen Y maddesinin Karaciğer Kanseri üzerine etkisi'' isimli proje ile Sivas Özel Final Anadolu Lisesi'nden Şeyma Hacıbeyoğlu ve Barış Güleç'in ''Mersin Özütünün insan göğüs kanseri hücre hatları üzerindeki Apoptotik ve Sitotoksik etkisinin araştırılması ve Fenolik asit bileşiminin analizi'' isimli proje, Coğrafya dalında Kırşehir Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi'nden Ahmet Süleyman Kaya'nın ''Coğrafya Bilgi Kartları'' isimli projesi, Fizik (Temel) dalında Abdullah Dinç ve Ahmet Burhan Şahin'in ''XLPE Yalıtım malzemesi kullanılarak ısıya dayanıklı plastik üretimi'' isimli projesi ile Fizik (Uygulama) dalında Nevşehir Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden Burhan Atak ve Çağrı Karakaya'nın ''İdeal Aydınlatma Sistemi'' isimli projesi ile Kayseri Melikgazi Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi'nden Alibey Delimustafaoğlu ve Ali Adem'in ''Su kullan, elektrik üret'' isimli projesi, Kimya dalında Kayseri Hidayet Aydoğan Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Rabia Çil ve Buse Şahin'in ''Duyarlı Menfez'' isimli projesi, Matematik dalında Kayseri Fen Lisesi'nden Ali Çınar ve Ömer Faruk Acar'ın ''Formül Formül Çokgensel Sayılar'' isimli projesi, Psikoloji dalında Kayseri Melikgazi Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi'nden Tuğçenur Cengiz ile Tuğçe Ekici'nin ''Ortaöğretim 12. sınıf öğrencilerinin sınav algılarının metafor yoluyla belirlenmesi-Kayseri il örneği'' isimli projesi, Sosyoloji dalında Sivas özel Sultan Murat Fen Lisesi'nden Alperen Sefa Toker ve Samed Berkay Baygül'ün ''Argolu ve küfürlü konuşmalardan çocukları-gençleri koruyalım'' isimli projesi, Kırşehir Hacı Fatma Erdemir Anadolu Lisesi ve Kırşehir Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Gülenay Esranur Aktepe ile Damla Burucu'nun ''Sosyoloji Bilgi Kartları'' isimli proje, Kayseri Atatürk Anadolu Lisesi'nden Rukiye Baldık ve Fatma Nur Savaşçı'nın ''Çocukların görünmeyen yüzü; Çocuk işçiliği: Kayseri ili örneği'' isimli proje, Sivas Prof. Dr. Necati Erşen Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Fatma Melike Öksüz ve Gülşah Çiftçi'nin ''Lise çağındaki öğrenciler tarafından öğretmenlere uygulanan şiddet olgusu: Sivas ili örneği'' isimli proje, Tarih dalında ise Kayseri özel Kılıçaslan Anadolu Lisesi'nden İsmail Mert Çalık ve Oğuzhan Gömleksiz'in ''Kayseri-Yeşilhisar-Himmetdede olaylarının 27 Mayıs Darbesi etkisi'' isimli proje ve Nevşehir Özel Altınyıldız Koleji ile Nevşehir Özel Altınyıldız Fen Lisesi'nden Burak Alevli ile İbrahim Yılmaz'ın ''Bir Osmanlı şehir tesisi: Muşkara'dan Nevşehir'e'' isimli proje birinciliği aldı.

Yarışma sonuçlarının açıklanmasını heyecanla bekleyen genç mucitlerden dereceye giremeyenlerden bazıları hayal kırıklığı yaşarken, birinciliği alan öğrenciler, sevinçlerini öğretmenleri ve yakınlarıyla paylaştılar.

TÜBİTAK Proje Yarışması ödül törenine, Kayseri Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral, Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, Kırşehir Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, Sivas Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz ve Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur katıldı.

Editör: Barış Köksal