Türkiye, Filistin halkını Kurban Bayramı’nda da unutmadı. Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşmanın ardından AFAD koordinasyonunda Gazze’ye 2 bin 500 ton insani yardım götürecek ikinci gemi de bugün Mersin Limanı’ndan yola çıktı. İnsani yardım gemisi ile Kurban Bayramı öncesi Filistin halkına gıda yardımı ile çocuklara çanta, kırtasiye seti, giysi ve bisikletin yanı sıra engelliler için tekerlekli sandalye ulaştırılacak. 

Gazze'ye Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yardım götürmek için dün gece Mersin Limanı'na gelen Marshall Islands bayraklı ‘Eclips Majuro’ isimli gemi, insani yardım malzemelerinin yüklenmesinin ardından bugün demirlediği 12. rıhtımdan törenle uğurlandı. İnsani yardım gemisi ile Kurban Bayramı öncesi Filistin halkına 2 bin 500 ton un, pirinç, şeker, yağ ve gıda kolisi ile Gazzeli çocuklara çanta ve kırtasiye seti, bayram hediyesi 350 bin giysi ve bin bisikletin yanı sıra engelliler için 100 tekerlekli sandalye gönderildi.

Mersin Limanı’nda düzenlenen törene Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden, AK Parti Mersin milletvekilleri Hacı Özkan ve Yılmaz Tezcan ile Mersin protokolü katıldı.

“İkinci gemimiz de 36 saatte Ashdod Limanı’na ulaşacak”

Törende bir konuşma yapan AFAD Başkan Vekili Bilden, 1 Temmuz’da Filistin halkı için ilk gemiyi yine Mersin’den Gazze’ye uğurladıklarını, bugün yola çıkacak geminin Gazze’ye gönderdikleri ikinci gemi olduğunu söyledi. İlk geminin sembol bir gemi olduğunu belirten Bilden, “Malumunuz, İsrail yıllardan bu yana Gazze’ye ciddi bir abluka uyguluyordu. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu, Başbakanımızın talimatlarıyla o gemimizi gönderdik. Sağ salim götürdük ve orada dağıttık. Kızılay’ımız çok ciddi emek sarf etti. Yardımların bir kısmını Kızılay Genel Başkanımızla birlikte dağıttık. Geriye kalan gıda da Filistin Kızılay’ının yardımıyla hak sahiplerine kavuştu” dedi.

Devlet büyüklerinin ayda ya da iki ayda bir mutlaka Türkiye’den Gazzeli kardeşlerimiz için ihtiyaçları doğrultusunda bir geminin gitmesi talimatı verdiklerini aktaran Bilden, bu talimat doğrultusunda bugün ikinci gemiyi Mersin Limanı’ndan yolcu edeceklerini kaydetti. İlk geminin İsrail’in Ashdod Limanı’na 36 saatte gittiğini ifade eden Bilden, “Bu geminin de Ashdod Limanı’na yine aynı sürede gideceğini umuyoruz” diye konuştu.

“Türkiye’den giden ikinci geminin diğer Müslüman ülkelerine örnek olmasını diliyorum”

Bu kez yardımları Gazze’nin içine kadar götürecekleri bilgisini veren Bilden, Türk Kızılayı tarafından ihtiyaç sahiplerine yardımların dağıtılacağını söyledi. İlk gemideki yardımların gıda ağırlıklı olduğunu dile getiren Bilden, “Bu kez okul sezonu başlayacağı için 100 bin çanta ve bir eğitim sezonuna yetecek kadar kırtasiye malzemesi, 350 bin civarında giysi var. Yine gıdamız var. Sembolik olarak bin tane Gazzeli çocuklara bisiklet var. Türk Kızılayımızın bebek bezi var. Gemimizi doldurduk. Tüm sivil toplum kuruluşlarımıza, Kızılay’ımıza, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teşekkür ederim. Gemimizin yolu açık olsun. Türkiye’den giden ikinci geminin diğer Müslüman ülkelerine örnek olmasını diliyorum. İnşallah dünyanın farklı yerlerinde bu tür törenlerle Gazzeli kardeşlerimize artık hiç ambargo uygulanmadan gemilerin gideceğini ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Filistinli kardeşlerimize gıdadan giyime her türlü ihtiyaç malzemesini gönderiyoruz”

Mersin Valisi Çakacak ise Türkiye tarafından Filistinli kardeşlerimize yönelik yürütülen insani yardım faaliyetleri kapsamında temel ihtiyaç maddelerini taşıyacak gemiyi hep birlikte uğurlayacaklarını söyledi. AFAD koordinasyonunda devletin kurumlarının hayırseverlerin, sivil toplum kuruluşlarının 2 ay önce olduğu gibi bugün de bu gemiyi doldurarak Filistinlilere insani yardım malzemeleri gönderdiklerini vurgulayan Çakacak, “İki ay önce de Ramazan Bayramı arifesinde Filistinli kardeşlerimize insani yardım malzemesi göndermiştik. Bugün yine Kurban Bayramı arifesinde Filistinli kardeşlerimize gemiyle ülkemizden, Mersin’imizden insani yardım malzemeleri, bunun yanında çocuklara bisiklet, engellilere tekerlekli sandalye, yani gıdadan giyime kadar her türlü ihtiyaç malzemesini gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu yardım malzemeleri, Filistinli kardeşlerimize olan yakınlığımızın bir göstergesidir”

Mersin halkı olarak bu yardım malzemelerinin Mersin’den gönderilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Çakacak, her iki geminin de bir bayram arifesinde gönderildiğine dikkat çekerek, millet olarak bayramlardaki birlik beraberliğin, kardeşliğin, yardımlaşma ve dayanışmanın, insanı sevindirmenin hazzını yaşadıklarını belirtti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dünyanın neresinde olursa olsun yardıma muhtaç, zorda kalmış insanlara elini uzattığına vurgu yapan Çakacak, “Gönderdiğimiz bu malzemeler, Filistin kardeşlerimizin bayramdan önce ellerine geçip kullanacak olmalarından dolayı ayrı mutluluk duyuyoruz. Göndereceğimiz yardım malzemeleri Filistin’de yaşayan çocukların, kadınların ve herkesin bir nebze olsun ihtiyacını karşılamanın yanında onlara olan yakınlığımızın bir göstergesidir. Biz her zaman Filistinli kardeşlerimizin yanındayız. Daha önce de yardım yapıyorduk, bugün de yapıyoruz, gelecekte de yapacağız. Hayırlı uğurlu olsun, güle güle gitsin. Oradaki kardeşlerimizle gönlümüz beraberdir” diyerek, yardım malzemelerine destek veren herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Vali Çakacak ve protokol üyeleri, el sallayarak yardım gemisini Mersin Limanı’ndan uğurladı.
Editör: Barış Köksal