Forum Mersin’den yapılan yazılı açıklamaya göre, sağlıklı yaşam için el ele veren Forum Mersin ile Acıbadem Adana Hastanesi tarafından ‘Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam’ söyleşisi düzenlendi. Söyleşide, Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Fadime Özgök Şenses, sağlıklı beslenmenin püf noktalarını ziyaretçilerle paylaştı. Katılımcılara, “Tabağınızdaki yemek dost mu, düşman mı?” şeklinde bir soru yönelten Şenses, “Kalbimiz, paha biçilmez hayat pınarımız. Her gün binlerce litre kanın tüm vücutta durmaksızın akmasını sağlıyor. ‘Gözümüz gibi’ bakmamız gerekiyor kalbimize ama pek çok kişi onu kendi elleriyle harcıyor” diye konuştu.

Kalp dostu beslenmenin reçetesini de açıklayan Şenses, “Kalp sağlığınızı korumak ve yaşam kalitenizi yükseltmek istiyorsanız yapmanız gereken, zararlı olanların alternatiflerini tüketmek. Örneğin, beyaz ekmekten kaçınmak şart. Ancak, bu hiç ekmek tüketilmeyeceği anlamına gelmiyor. Beyaz ekmeğin yerine kepek ekmeği, çavdar ekmeği veya tam buğday ekmeği tüketilebilir. Tatlıya düşkün kişilerin de endişe etmesine gerek yok. Tatlılardan tamamen uzak durulması gerekmiyor. Kararında tüketmek koşulu ile sütlü tatlılar alternatif oluşturabilir. Meyveler de iyi birer alternatif” dedi.

Günümüzde özellikle katı yağların çok tüketildiğini belirten Şenses, bunun yerine zeytinyağı ya da bitkisel yağların tüketilmesini önerdi. Şenses, kalp sağlığı için hazır meyve suları ve gazlı içeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, cips yerine de ceviz, badem ve fındık tüketilmesini tavsiye etti. Kadın ziyaretçilerin ağırlıkta olduğu konuklara pişirme yöntemine de dikkat etmelerini öğütleyen Şenses, “Tuz yerine yemeklerimize lezzet katsın diye çeşitli baharatları tercih edebiliriz” ifadesini kullandı.

Şenses ayrıca, kalbi korumak için düzenli egzersiz yapılması gerektiğini ve fazla kilonun yüzde 5-10’unu vermenin kalp hastalığı riskini azalttığını sözlerine ekledi.

Editör: Barış Köksal