Fıtıklarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ahmet Dağ, fıtıkların karın duvarında zayıf olan bölgeden dışa doğru çıkması olduğunu söyledi. Fıtıkların kendini şişlikle ifade ettiğini belirten Dağ, “Fıtığı en çok gördüğümüz yer kasıklardır; yani kasık fıtıklarıdır. İkinci sıklıkla gördüğümüz ise göbek fıtıklarıdır. Ayrıca ameliyat yeri fıtıkları da olabiliyor. Fıtığın gelişme oranları erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla. Bu tabii ki hem yapıyla ilgili hem kasık kanalının daha geniş olması hem de ağır işlere, ağır yüke daha çok meyilli olma ve çocukluk çağında yumurtalıkların kasıktan geçerek testise inmesinden dolayı daha çok” diye konuştu.
“KASIKTA AĞRI FITIĞIN BELİRTİSİ OLABİLİR”
Genelde bir zayıflık olduğu için fıtığın kasıkta ağrı yaptığını vurgulayan Dağ, “Bu tür ağrılar fıtığın belirtisi olabilir ve insanlar bir doktora başvurmalıdır. Özellikle egzersiz, spor aktivitesi, mekik gibi karın içi basıncını artıran hareketler yapıldığında kasık bölgesinde ağrı başlıyor. Zamanla orada şişlik gelişmeye başlıyor. Bu şişlik öksürmekle, ıkınmakla kendini daha fazla dışarı atıyor. Ne var ki fıtık ilerledikçe ağrı azalıyor. Çünkü kanal genişliyor. Ağrı azalırken ama bu sefer şişlik fazlalaşıyor. Fıtığın içine ya karın içi yağlar ya da bağırsaklar girebiliyor. Aslında karın içi her organ o fıtık kesesinin içine girebiliyor. En sık gördüğümüz karın içi yağlar ile bağırsaklardır” şeklinde konuştu.

“EN KORKTUĞUMUZ OLAY BAĞIRSAĞIN FITIK İÇİNE GİRİP BOĞULMASIDIR”
Fıtıkların tek tedavi yönteminin ameliyat olduğunun altını çizen Dağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“En korktuğumuz olay o fıtık kesesine bağırsağın girip boğulmasıdır. Bizim halk arasında bağırsak düğümlenmesi dediğimiz olay fıtıklarda olabiliyor. O yüzden bu tür hastaların tek tedavisi ameliyattır. Biz fıtık gördüğümüz her hastaya hemen ameliyat deriz. Çünkü her zaman fıtık içine giren bağırsağın dönme ve boğulma ihtimali vardır. Boğulduğu zaman hayati tehlike arz eder. Ameliyattan önce göbek veya ameliyat fıtığı yeri varsa kilo vermesinde, karın içi basıncın artıran sebeplerden uzak durmasında fayda var.”

“AMELİYATTA FITIK YERİ ONARILDIKTAN SONRA ÜSTÜNE YAMA KONULMASI LAZIM”
Fıtık ameliyatlarında son teknolojinin kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dağ, “Ameliyatta fıtık yeri onarıldıktan sonra üstüne yama konulması lazım. Biz yamalar koyuyoruz. Bunlar fıtık bölgesini zırh gibi saran yapıda oluyor. Vücudun reaksiyon gösterdiği materyaller. Çoğu zaman sentetik oluyor ve fıtığın nüksetme olasılığı oldukça düşüyor. O yüzden ameliyat olunacaksa mutlaka yamalı ameliyat yapılması lazım. Yama sayesinde fıtığın nüksetme ihtimali çok düşük. Yamalı ameliyattan sonra hastaların bir 15 gün araba sürmesini, ağır işlerle uğraşmasını yasaklıyoruz. Ondan sonra ama yine hastalar normal hayatına dönebiliyor” dedi.
Editör: Barış Köksal