Nefes kredisi ile ilgili MTSO Toplantı Salonu'nda açıklamalarda bulunan Aşut, öncelikle 10 Aralık'ta İstanbul Beşiktaş'ta yaşanan hain bombalı saldırıyı kınadı. Polis ve sivil tüm şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyen Aşut, "İnsanlık değerlerine karşı işlenen bu hain ve alçak saldırıyı MTSO adına kınıyorum. Bu hain terör eylemlerinin iç siyaset malzemesi yapılmasını doğru bulmuyor, böylesi acıların bizi bir birimize daha çok yakınlaştırdığını, Türkiye’nin bu konuda bir ve beraber olduğunu tüm dünyaya daha çok göstermek gerektiğini düşünüyorum. Tekrar hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm Türk milletine sabırlar diliyorum" diye konuştu.

"Nefes kredisi, üye firmalarımıza gerçekten nefes aldıracak bir adımdır"

Son yıllarda bölgesel sıkıntılar, çevredeki ateş artıkça Türk ekonomisinin de bundan olumsuz etkilendiğini kaydeden Aşut, "Bu anlamda özellikle ekonomisi KOBİ’lere dayanan bir ekonomi olduğumuz göz önünde tutulduğunda, kobilerimizi bu kırılgan ortamda korumak aslında ekonomimizi korumaktır. İşte bu amaçla böylesi zor zamanlarda çatı kuruluşumuz olan TOBB ve tüm il oda ve borsalarının katılımı ve ortak kararı ile firmalarımızı rahatlatacak imkânlar yaratmaya çalışıyoruz. İşte daha öncede benzerlerini yaptığımız TOBB nefes kredisi, üye firmalarımıza gerçekten nefes aldıracak bir adımdır. TOBB, Ziraat Bankası ve Deniz Bank ile bir protokol imzaladı. TOBB ve oda ve borsalar, Türkiye genelinde kaynaklarının bir kısmını bu bankalara aktararak, üyelerinin piyasanın çok çok altında bir faizle 150 bin liraya kadar bir nefes kredisi kullanmasını amaçladı. Burada ki faiz şu anda en düşün oran 9,99'dur" diye konuştu.

"5 milyon liralık bir kaynak bankalara aktarıldı"

MTSO olarak 5 milyon liralık bir kaynağı bankalara aktardıklarını belirten Aşut, "Bu sayede kredi olarak 55 milyon lira geri alabileceğiz. Protokol gereği odalar ne kadar verirse, bankalar da onun 10 katını üyelerimize kullandırmak zorunda. Kredilendirmelerde tüm risk ve teminatlandırma, bankalara ve hazine müsteşarlığının sağladığı destekle kredi garanti fonuna ait olacaktır. Bankalar tarafından masraf olarak 250 lira ve hazine Müsteşarlığının talep edeceği kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında üyelerimizden hiçbir masraf komisyon talep edilmeyecektir. İş veren, aş veren, vergi veren, üreten, ihracat yapan, ülkenin zenginliği olan kobilere destek vermek, ülkeye destek vermektir. Tüm üyelerimize kent ve ülke ekonomimize hayırlar getirmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Aşut, ayrıca buradaki bir diğer amacında faiz lobisine karşı yapılacak baskı olduğunu sözlerine ekledi. 
Editör: Barış Köksal