Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Akdeniz Belediye Başkanı Türk, 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimler konusunda İHA muhabirine açıklama yaptı. BDP’nin, yerel seçimlere Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile birlikte girme kararı aldığını anımsatan Türk, partisinin seçim çalışmaları kapsamında komisyonlar kurduğunu, buralarda görev alanların bölgeleri dolaştığını aktardı. Bölgelerden alınan izlenimlerin komisyonlara iletileceğini ve çalışmaların bu ay sonuna kadar biteceğini bildiren Türk, daha sonra adayların belirleneceğini ifade etti. BDP’nin adaylarını demokratik bir yöntemle belirleyeceğini dile getiren Türk, “Her bölgede halkın önüne sandık koyarak, on binlerce insanın oy kullanması sağlanacak. Halk kimi tercih ederse parti de onu aday gösterecek. Yani bir ön seçim olacak. Bu konuda karar aldılar” dedi.

Mersin’de BDP ya da HDP çatısı altında seçime girme konusunun henüz netleşmediğini kaydeden Türk, “Mersin’de tabanın isteği ve avantajlarını görüşüyorlar. O konuda sanırım bir sonuca varmışlar, yakında iletirler bize. Kitlenin alıştığı BDP, onun için bunu göz önüne alarak hareket edecekler. Bunu değerlendiriyorlar, sanırım mantıklı olan da tabanın alıştığı parti üzerinde duruyorlar” diye konuştu.

“BDP’NİN BÜYÜKŞEHİR’DE DİĞER PARTİLER KADAR İDDİASI YOK”
BDP’nin Akdeniz ilçesinde bir problemi olmadığını, yapılan anketlerden de bu sonucun çıktığını iddia eden Türk, Büyükşehir Belediyesi için ise aynı şeyi söyleyemediğini ifade etti. Türk, “Akdeniz’de alternatif olabilecek bir aday ve parti yok. Ama Büyükşehir’de BDP’nin diğer partiler kadar iddiası yok. Onu kabul etmek gerekir. Seçim tüm ilçelerin katılımıyla yapılacağı için BDP’nin il genelinde aldığı oy oranı 100 bin civarında. İl bazında seçim olmasaydı büyük bir şansımız vardı. Adaylık konusunda da büyük talepler olurdu. Ayrıca, Büyükşehir’de de aday adayları dışarıdan dahi gelse kendini halka sunacak. Artık öyle dışarıdan atama yok. Sandık kurulacak ve sandıktan kim çıkarsa o arkadaşımız aday olacak” şeklinde konuştu.

“MARDİN’DEN TALEP VAR AMA BEN AKDENİZ İÇİN ADAYIM”
Yeniden adaylığı konusunda açıklama yapan Türk, genel merkez ve yöneticilerin, büyük sıkıntılar ve olanaksızlıklara rağmen Akdeniz’deki çalışmalarını takdir ettiklerini ve önemsediklerini, halkın tercihi de kendisinden yana olduğu için hiçbir problem olmadığını vurguladı. Daha önce halktan hiç alınmayan yüzde 93 oranında oy aldığını anımsatan Türk, Mardinli olduğu için Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı konusunda halkın ve oradaki parti yöneticilerinin talepleri olduğunu kaydetti. Türk, “Ama artık ben Mersinliyim. Bu kadar yıl Mersin’de yaşıyorsak, buranın havasını teneffüs ediyorsak, ekmeğini yiyorsak ve bu kadar süredir Mersin’den kazanıyorsak, Mersinliyiz. Uzun süredir Mersin’de yaşarken, Mardin’de aday olacak arkadaşlara karşı da benim gidip aday olmamı etik de bulmuyorum ayrıca. Dolayısıyla ben yeniden Akdeniz Belediyesi için adayım. Parti o konuda ne görev verirse ve halkın tercihi ne olursa biz onu yerine getiririz, ‘yok’ deme şansımız yok” ifadelerini kullandı.

Merkez ilçeler içinde Toroslar’da ciddi iddiaları olduğunu, oradaki potansiyeli ve şansı değerlendireceklerini de dile getiren Türk, Mersin’deki seçim sonuçlarına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Seçimin kaderini son hafta belirler. MHP’nin adayı belli oldu, AK Parti’nin ve CHP’nin de adayları ortaya çıksın, vizyonları çıksın. En son hafta kısa bir süre değil seçim için, son gün dahi çok şey değişebiliyor. Onun için şu anda bir şey söylemek mümkün değil. Ben bu partilerin tümünün şansı olduğunu ve tabanı olduğunu düşünüyorum. Mersin için ne hayırlıysa bir şehir olarak buna katkı sunabilen kim olursa gelmesini arzuluyoruz.”

“AKDENİZ’DE RAKİP BİLE GÖRMÜYORUZ”
Akdeniz’de diğer partilerin adaylarına karşı bir problemleri olmadığının altını çizen Türk, “Akdeniz’de bırakın iddialı olmayı, rakip bile görmüyoruz. Akdeniz’de rakibim yok. 2004’te olsaydım, ezici bir çoğunlukla gelirdim, olmadığım için iki bine yakın oyla kaybettik. Olsaydım zaten seçime asılmazlardı, çünkü sonucu belli olan bir seçimdi. Kendi genel başkanlarına da tüm siyasi partiler bunu söylemişti. 2009’da 5 yıllık aradan sonra tekrar parti takdir etti, aday olduğumda, Akdeniz Belediye Başkanı Kenan Yücesoy ve Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ile takım elbisesine iddiaya bile girmiştik. Ben o zaman da halkın tercihi doğrultusunda seçimin sonucunun belli olduğunu söylemiştim” dedi.
Seçimde herkese başarılar da dileyen Türk, şunları kaydetti: “Halka layık olan, halkın tercih ettiği baş üstü. Zaten halkın tercih ettiği, demokrasi gereği hepimizin kabulüdür ama Akdeniz’de rakibim yok. Diğer partilerin yaptırdığı anketten de Fazıl Türk çok farklı çıkıyor. Bizim zaten görevden kaçma sorunumuz yok. Bizim zaten kimlik ve demokrasi sorunumuz var. Bunun mücadelesini veriyoruz. Bizim koltuk ya da birey derdimiz yok. Bu koltuğun gelip geçici olduğunu biliyoruz. Halka layık olabilirsek, bu insanlara elimizden geleni yapabilirsek mutlu oluruz. Bu seçimlerde yeni beldeler de dahil daha büyük destek göreceğime inanıyorum ve oy patlaması yaşayacağımız kanaatindeyim.”
Editör: Barış Köksal