İl Ticaret Müdürü Hacı Arif Yıldız'ın da katıldığı ziyarette konuşan Vali Çakacak, Ahilik Teşkilatı’nın 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulan esnaf ve zanaatkarın örgütlenmesini amaçlayan bir kuruluş olarak ortaya çıktığını söyledi. Vali Çakacak, Ahilik teşkilatının esnaf ve zanaatkarın iyi, güzel ve kaliteli iş yapmasını sağlamak amacıyla kurulan bir esnaf ve zanaatkar örgütlenmesinin yanında toplumsal, sosyal ve kültürel hayatı da düzenleyen bir yapı olduğunu ifade ederek, "Çünkü Ahilik hakta ölçülü olma, iyi ahlakla güzel iş yapma temeli üzerine kurulmuş, insanı esas alan, insanı araç değil, amaç olarak gören bir örgütlenmedir. Bulunduğu dönem içerisinde Osmanlı devletinin kurulmasında, ülke savunmasında da önemli rol oynayan Ahilik teşkilatında çırak, kalfalık ve ustalık sisteminde birbirine geçişlerde kişinin sadece mesleki becerisine değil, ahlaki yönüne de bakılmaktadır. Ahilik belki de dünyanın ilk sivil toplum kuruluşlarından bir olmakla kalmayıp, Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı’nın başında bulunduğu Bacıyan-ı Rum dünyanın ilk sivil kadın toplum kuruluşu olarak tarihe geçmiştir. Ecdadımızdan aldığımız bu zengin kültürel değerleri hem günümüz dünyasına uyarlayarak yaşamalı, yaşatmalı ve gelecek kuşaklara da aktarmalıyız. Çünkü esnaf ve zanaatkar toplumun temel direğidir" dedi.

Bugün hızla gelişen ve büyüyen bir ekonomiye sahip olan ülkemizin, 2023 yılında dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olmayı hedeflediğini hatırlatan Çakacak, "Bu gelişme, kalkınma ve büyümede esnaf ve zanaatkarın rolü ve önemi çok büyük olacaktır. Onlar işinde mutlu ve huzurluysa ülke de mutlu demektir. Bu nedenle çok önemsediğimiz esnaf ve zanaatkarımızın her zaman yanındayız” diye konuştu.

Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ise Ahiliğin kültürümüzde çok önemli yer tutan bir kavram olduğuna dikkat çekerek; “Bundan 800 yıl önce ortaya çıkan Ahilik, insanı şekillendiren, meslek edindiren, güzel ahlakla bezendiren ve ticari ahlakı yerleştiren, bugün toplumdaki bir çok kuruluşun yaptığı işi tek başına yapan bir kültürdür. Amacımız geçmişimizden gelen bu güzel değeri ve meziyeti yaşatmak, toplumun her kesimine anlatmaktır” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal