Toplantıda konuşan Mersin Girişimci İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet İzol 12 yıl önce 18 kişi ile kurulan derneğin bugün 300 kişilik üyesi ile kentin en dinamik ve üretken derneği haline geldiğini söyledi. Derneğin faaliyet alanının sadece Mersin ile sınırlı olmadığını ifade eden Başkan İzol: ‘ Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde oluşan 9 derneğin bir araya gelerek oluşturduğu, Güney ve Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu'nun kurucu üyesiyiz. Bu federasyon da bir konfederasyon çatısı altında yer alıyor. 10 binin üzerinde iş adamı bu çatı altında yer alıyor’ dedi.

Mersinli işadamlarının sorun ve taleplerini dinleyen Elvan, burada yaptığı açıklamada, son dönemde genç iş adamı sayısında büyük artış yaşandığını söyledi. Artık Türkiye'nin kabuğunu kırdığını, ülkenin inanılmaz hızlı bir değişim süreci yaşadığını ifade eden Elvan, "Bir ülkenin geleceğini görmek istiyorsanız, önce o ülkenin gençlerine bakacaksınız. Türkiye'ye baktığımızda, son derece dinamik, genç, girişimci ruhu olan ciddi bir alt yapıya sahip olduğunu görüyoruz. O nedenle ben Türkiye'nin önünün son derece parlak, geleceğimizin son derece açık ve umutlu olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü sizler gibi genç iş adamlarımız, her bir ilimizde, Türkiye'nin dört bir yanında arı gibi çalışıyorlar" diye konuştu.

"KAZMAYI VURULUŞ TARİHİNDEN İTİBAREN HAVAALANI 1 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK"

Mersin'in oldukça önemli avantajlara sahip, rekabet üstünlüğü olan önemli bir kent olduğunu vurgulayan Elvan, bir yatırımcı için, bir girişimci için istenilen her şeyin bu bölgede bulunduğunu belirtti. Kentin bazı alanlarda eksiklikleri olduğunu, turizmde istenilen ölçüde gelişme yakalanamadığını söyleyen Elvan, bu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Burada en önemli hususlardan bir tanesi Mersin'in, İç Anadolu ile Doğu Anadolu ile ve diğer bölgelerimizle bağlantılarının istenilen düzeyde olmamasıdır. Değişik ulaştırma modlarında Mersin'in istenilen imkanlara sahip olmamasıdır. Bunlardan bir tanesi havaalanı. Bununla ilgili 'yap-işlet-devret' modeli ile bölgesel havalimanı ihaleye verildi, ancak ilgili firma bu yatırımı gerçekleştiremedi ve iflas etti. Şimdi bununla ilgili yeniden Hava Meydanları Genel Müdürlüğü ihale hazırlığına başladı, inşallah bu ayın 20'sine kadar ihalesi yapılacak. Ben şunu özellikle söylemek istiyorum; burada kazmayı vuruş tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde havaalanını tamamlayacağız. Turizm açısından, sanayi açısından, ticaret açısından, tarım açısından hangi açıdan bakarsanız bakın havaalanı çok önemli."

"MERSİN'İN ULAŞIM ALT YAPISI HIZLI TRENLERLE SAĞLANACAK"

Kalkınma için 4 temel unsurun dikkate alındığını anlatan Elvan, "Bunlardan bir tanesi nitelikli insan alt yapısı. Yani güçlü bir insan alt yapısına sahip olmamız gerekir. İkincisi güçlü bir ulaşım alt yapısına sahip olmak gerekir. Üçüncüsü girişimci ruhuna sahip olmak gerekir. Dördüncüsü ise sahiplenme duygusuna sahip olmak gerekir. Eğer bu 4 unsuru bünyenizde bulunduruyorsanız, artık sizin önünüzde bir engel yok demektir. Ulaşım alt yapısı da bunlardan bir tanesi. Mersin'in en önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu düşündüğümüz alan da demir yolu ve hızlı tren hatları. Eğer güçlü bir demir yolu alt yapısına sahip değilseniz, rekabet gücünüz o ölçüde zayıflıyor. Çünkü demir yolu taşımacılığında faaliyetler diğer modlara göre, tabi denizcilikte daha ucuz, en ucuz denizyolu, ikincisi demir yolu, karayolu ve havayolu şeklinde gidiyor. Dolayısıyla demiryolunda, karayoluna göre maliyetler çok daha düşük. O nedenle mutlaka Mersin'e hızlı treni getireceğiz. Zaten çalışmalara başlandı. Konya-Karaman-Mersin hattını inşallah tamamlayacağız. Diğer taraftan Mersin-Adana hattını yine hızlı tren hattına tamamlayacağız. 2018 yılında Mersin-Adana hattı, 2019 yılında da Konya-Karaman-Mersin hızlı tren hattı tamamlanmış olacak ve taşımacılık faaliyetleri hızlı trenlerle yapılacak. Daha düşük maliyetle, daha kısa sürede ve daha konforlu, daha sağlıklı bir taşıma modu olarak demir yolu kullanılacak. Tabi ki sadece taşımacılıkta değil yolcu amacıyla da kullanılacak, çünkü bu trenler saatte 200 kilometre hız yapacak trenler olacak. Bu hat Habur'a kadar uzanacak" ifadelerini kullandı.

Elvan, bu kapsamda Çeşmeli'yi Taşucu'na bağlayan otoyol projesinin de tamamlanmak üzere olduğunu, 2016 yılının başlarında ihalesine çıkılacağı bilgisini vererek, 2 yıl sonra Taşucu'ndan Tarsus'a kadar uzanan otoyola Mersin'in kavuşacağını söyledi. Elvan, Organize Sanayi Bölgesi otoyol bağlantı çalışmalarına da yine 2016 yılında başlanacağını ifade etti. Lütfi Elvan bu çalışmalar kapsamında yine Mersin-Adana arasındaki D-400 karayolunun 3 şeride dönüştürülmesi projesinin ihalesine bu ay çıkılacağı bilgisini verdi.

"DENİZ TİCARETİNDE TRANSİT MERKEZİMİZ MERSİN OLACAK"

Konuşmasında Mersin'in çok önemli bir liman kenti olduğuna da vurgu yapan Elvan, şöyle devam etti:

"Evet şu an bir limanımız var, ama yeterli mi? Hayır. Biz Türkiye'yi dünyanın deniz ticaretinde, ticaret merkezi, özellikle transit ticaret merkezi olmasını hedefledik. Uzakdoğu'ndan Avrupa'ya gemilerle ihracat yapılıyor, mal taşınıyor. İşte Mersin öyle bir yer ki, Uzakdoğu'dan Mersin'e gelen ürünler, tüm dünyaya Asya'ya, Avrupa'ya Mersin'den dağıtılabilir ve dağıtılacaktır. Bizim deniz ticaretinde transit merkezimiz Mersin olacaktır. O nedenle ki biz, 13 milyon TEU'luk kapasiteye sahip olacak olan bir konteynır limanı inşa etme kararı verdik. 3 büyük denizde 3 büyük liman olacak. Karadeniz'de Kilyos Limanı, Ege'de Çandarlı ve Akdeniz'de Mersin, hem Akdeniz'in hem de Türkiye'nin en büyük konteynır limanına sahip olacak. Bu Türkiye için olmazsa olmaz, mutlaka gerçekleştirmemiz gereken bir proje ve onu da gerçekleştireceğiz. Bu anlamda Türkiye, gerçekten konumu itibariyle dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelecek. O nedenle biz lojistik merkezlerine çok önem veriyoruz."






 

Editör: Barış Köksal