Doç. Dr. Başaralı, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hemofili Federasyonu’nca her yıl 17 Nisan gününün, 1989’dan beri Dünya Hemofili Günü olarak kabul edildiğini belirtti. Hemofili hastalığıyla ilgili bilgiler veren Başaralı, hemofilinin, pıhtılaşma bozukluğuna neden olan, kanamayla ortaya çıkan, nadir görülen bir tür kan hastalığı olduğunu kaydetti. Hastalığın, kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerin eksikliği sonucu oluştuğunu dile getiren Başaralı, “En sık görülen pıhtılaşma faktörü eksikliği hemofili A ve B dir. X kromozomuna bağlı çekinik kalıtımla geçerler. Hemofili A faktör 8, hemofili B faktör 9 eksikliğidir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Hemofilinin sıklığı 100 bin erkekte 20 olarak saptanmıştır. Kadınlar genellikle taşıyıcıdırlar ama bazı durumlarda hasta da olabilirler” dedi.

Hemofili hastalığının belirtilerinin genellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde fark edildiğine dikkat çeken Başaralı, bu belirtileri şöyle sıraladı: “Göbek kordonu kesimi sonrası uzun süren kanama, sünnette durdurulamayan sızıntı halinde kanama, ağrı ve şişkinliğe yol açan eklem içi kanama, enfeksiyon, cerrahi müdahale ve diş çekimi sonrası durmayan kanamalar, vücutta kolay oluşan morarmalar, sık burun kanaması, idrarda kan.”

Hastalığın doğum öncesi tanınmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Başaralı, “Zira bu gerçekleştirilirse sadece gebeliğin sonlandırılması için karar verilebilmekle kalınmaz, aynı zamanda bebeğe anne karnındayken faktör de verilebilir. Tedavideki gelişmeler sayesinde, günümüzde hemofilisi olan bir çocuğun normal bir yaşam süresine sahip olması mümkündür. Hemofilinin tedavisi eksik olan faktörün yerine konması ile gerçekleştirilir. Yerine koyma tedavisi hastanın kilosuna göre hesaplanan bir doz verilerek yapılır. Tedavi süresi ağrının ortadan kalkmasına ve eklem hareketlerinin düzelmesine bağlıdır. Hemofili hastalığı olan kişiler aspirin kullanmamalı, travma ve ev kazalarına karşı azami dikkat etmelidir” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal