10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Başkan Türk,
Türkiye’de muhalif kesimlere yönelik hukuksuz gözaltı ve tutuklamaların olduğunu iddia etti. Türkiye’de yaşam hakkı, ifade hürriyeti gibi özgürlüklerin keyfi bir şekilde yok sayıldığını savunan Türk, “Türkiye’nin insan hak, hürriyet ve özgürlükleri noktasında daha alacağı çok yolu, yapacağı çok işi vardır. Gözaltı ve tutuklamalar noktasında yaşanan hak ihlalleri kaygı verici boyutlara ulaşmış, halkımızın barışa, adalete ve eşitliğe olan güvenini sarsmıştır. Hiçbir devlet ya da iktidarın, insan haklarını yok sayma, engelleme gibi bir tutum ve keyfiyeti olamaz. Çünkü insanlar ancak sahip oldukları hakları ile insandır” diye konuştu.
Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya halklarının bugün en acil talebi, hak ve özgürlüklere dayalı kalıcı bir barışın sağlanmasıdır. Uluslar üstü pek çok insan hakları belgesinin tarafı olan Türkiye, bu belgelerde yer alan hak ve özgürlükleri yaşama geçirememekte, hukuk, demokrasi, özgürlükler ve insan haklarını yaşama katma noktasında gerilerde kalmaktadır. Dolayısıyla başta insan hakları olmak üzere, yaşanan bu ihlallerin ulaştığı bu boyut, halkımızın iyimser olabilmesini olanaksız kılmaktadır.”
Özgür ve demokratik bir Türkiye’nin özlemini çektiklerini ifade eden Türk, “Farklılıklarımız ve renklerimizle birlikte barış, kardeşlik, demokrasi ve insan hakları paydasında buluşmalıyız. Dünya halklarının özgürce ve kardeşçe yaşayabildiği bir dünya ve ülke özlemiyle, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal