Mersin 2. Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşan ve insanların hayatlarını kurgularla sürdüren varlıklar olduklarını belirterek, “Kurgu, bu dünyanın değiştirilebileceğinin imgesidir” diyen Dr. Nedim İnce, Mersin’de yeniden dostlarla buluşmanın mutluluğunu yaşadığını vurgulayarak, “Mersin’de, bıraktığım parçamı buldum” dedi. 

Mersin’e hekimliğinin yanı sıra kitaptan siyasete, sağlıklı yaşamdan spora kadar birçok alanda katkı sunan ve 6 ay önce Balıkesir Altınoluk’a yerleşen Üroloji Uzmanı Dr. Nedim İnce, CNR Expo Yenişehir Fuar Merkezi’nde açılan Mersin 2. Kitap Fuarı’nda söyleşi ve imza gününe katıldı. Fuarın ikinci gününde Mersinli okurlarıyla buluşan Dr. İnce, önce ‘Kurgu’ üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi, ardından da Mühür Yayınevi standında kitaplarını imzaladı.
Mersin’de yaşadığı 30 yıl boyunca biriktirdiklerini yazıya döken ve ‘Mersin’den Hayata Dair Esintiler’, ‘Sağlık Olsun-Hastalık-Hasta-Hekim’, ‘Hayatın İçinden Portreler’, ‘Uzaklardan’ ile ‘Salınım’ olmak üzere 5 kitap armağan eden Dr. İnce, imza öncesinde düzenlenen söyleşide, okurlarına kurguyu anlattı. Kurguyu, zembereğin kurulmuş olma durumu olarak niteleyen İnce, “Kurgu, bir bütün oluşturmak için parçaları takıp birleştirme işidir. Bir işe hazırlamak için yapılan telkindir. Uygulamaya geçmeyen, yalnız bilmek ve açıklamak amacını güden düşünce ve kuramsal araştırmadır. Bir filmin değişik süre ve yerlerde çekilen bölümlerini bir anlam ve uyum bütünlüğü sağlayarak birleştirmedir” diye konuştu.

Kurgunun sanatların ortak paydası ve en önemli dilsel varlığı olduğunu da kaydeden İnce, gerçekçi kurguda kişilerin, olayların veya yerlerin bir kısmının gerçek olabileceğini, gerçekçi olmayan kurgudaki bazı detayların ise gerçek hayatta gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yarı kurgu eserlerin büyük oranda gerçeklere dayandığını dile getiren İnce, sinemada kurgunun da birbirinden ayrı iki çekimin birbirlerini kesintisiz takip edecek ve bir anlam oluşturacak şekilde birleştirilmesi olduğunu anlattı.

“Hepimiz hayatımızı kurgularla sürdüren varlıklarız”

İster sözel ister yazı biçiminde olsun her metnin bir kurucusu olduğunu kaydeden İnce, metin kurucunun, belirli bir ‘niyet’ doğrultusunda malzemesini inşa ettiğini belirterek, “Hayatta karşılığı olmayan bir şeyin sanatta da karşılığı yoktur. Yani insan hayatı sanatın en temel malzemesidir. Bundan dolayıdır ki sanat, insan hayatına benzer şeyleri içerir. Ancak ‘insan hayatına benzemek’, insan hayatının bizzat kendisi değildir. Kurgu, bu dünyanın değiştirilebileceğinin imgesidir. Hepimiz hayatımızı kurgularla sürdüren varlıklarız” diye konuştu.

“Kurgu, bu dünyanın değiştirilebileceğinin imgesidir”

Edebiyatın ‘ne’ anlatıldığı sorusunun değil, ‘nasıl’ anlatıldığı sorusunun bir yanıtı olduğunu da ifade eden İnce, yazar ve sanatçıların meramlarını çok orijinal yollarla, çok çarpıcı metafor ve imgelerle anlattıklarının altını çizdi. İnce, “Farklı yazarlardan aynı sayıda aynı kelimelerle aynı konuyu anlatmalarını istediğimizde yazarların aynı konuyu nasıl anlattıklarına bağlı olarak farklı metinlerin ortaya çıkması bu nedenledir. Bütün bu olup bitenlerin sırrı kurgunun büyüsüdür. Kurgu, sürekli bir oyun halidir. Kurgu, aleme çocuk gözüyle bakmaktır. Kurgu, bu dünyanın değiştirilebileceğinin imgesidir” ifadelerini kullandı.

“Mersin’de, bıraktığım parçamı buldum”

Söyleşisinin ardından Kitap Fuarı’ndaki Mühür Yayınevi standında okurları için Hayatın İçinden Portreler, Salınım ve Uzaklardan adlı kitaplarını imzalayarak, onlarla sohbet eden İnce, Mersin Kitap Fuarı’nın, yeniden okurlarıyla birlikte dolmanın mutluluğunu yaşama fırsatı verdiğini söyledi. Mersin’i çok özlediğini vurgulayan Dr. İnce, “Zaten giderken ‘bir parçam da burada kalacak’ demiştim, öyleymiş. Geldiğimde baktım o parçamı buldum burada” şeklinde konuştu.

Mersin 2. Kitap Fuarı’na çok büyük ilgi olduğunu da dile getiren İnce, şunları söyledi: “Bu büyük ilgi, Mersin gibi çok göç almış bir kentte çok umut verici. Özellikle ikinci fuar, birincisinin üstüne koyarak oldu. İnanıyorum ki, önümüzdeki yıllarda daha da iyi olacak, hem Mersin kültürüne hem Mersin’deki birlikte yaşama kültürüne hem okuma alışkanlığına ciddi katkılar sunacak. Bunun yanında yazarların da yeni kitaplar üretmesini teşvik edici olacak.”
Dr. İnce, 5 kitabın ardından 6’ncı kitap projesinin hazırlıklarına da yavaş yavaş başladığını belirterek, bunun bir öykü kitabı olacağını sözlerine ekledi.
 
Editör: Barış Köksal