“DOĞRU YÖNETİMLE KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİK”

Pandeminin olumsuz izler bırakacağını düşünerek tüm planlarını bu duruma göre yaptıklarını fakat durumun tam tersini yaşayarak olumlu yönde bir ivme yakaladıklarını belirten Doğukan Acar, “2020 yılı herkesin bildiği gibi pandemi nedeni ile tüm sektörler açısından zor bir yıldı. Dünya ekonomisi Covid-19 salgını ciddi bir yara aldı. Tabi pandemiden olumlu yönde etkilenen sektörler de oldu. Bunlardan birisi de bizim sektörümüz diyebilirim. Salgın nedeni ile insanlar evlerinde daha fazla vakit geçirdi. Durum böyle olunca evini yenilemek isteyenler, tadilat yaptırmak isteyip sürekli erteleyenler bu durumu fırsata çevirerek evlerinin ihtiyacı olan tadilatı yaptılar. Bu açıdan pandeminin inşaat malzemeleri sektörüne olumlu yönde bir etkisi olduğunu söyleyebilirim. Tabi bu durum sadece pandemi nedeni ile değildi; Devletimizin 2020 Haziran ayında inşaat sektörünü canlandırmaya yönelik attığı faiz indirimi adımı da etkili oldu. Birçok insan kredi faiz oranlarının düşmesi ile birlikte ev sahibi oldu. Bu da 2020 yılında bizim sektörümüz açısından olumlu gelişmelerden birisiydi. 

Geçmiş yıllara oranla 2020 yılının bizi taşıdığını görüyoruz. Kötü olacağını düşünerek hesaplar yaptığımız bir yılda tam tersini yaşayıp olumlu yönde bir ivme yakaladık. Fakat bu durum sadece arz talepten kaynaklı bir başarı değildi. İnsanların taleplerine de onların istediği doğrultuda karşılık verip, profesyonel bir hizmet, kurumsal bir işleyiş, planlı ve hedefler doğrultusunda ilerleyen bir şirket yönetiminin de bunda payı büyüktür. Sonuç olarak bizim sektörümüz için olumlu bir yıl olsa da bunu doğru yönetemeyerek bu durumun zararları ile de karşılaşabilirdik. MERTAŞ olarak pandemi sürecindeki krizleri çok iyi bir şekilde fırsata çevirdiğimizi düşünüyorum. Bu da hem MERTAŞ yönetiminin hem de çalışma arkadaşlarımızın üstün gayreti ve başarılı çalışma sistemi ile gerçekleşti” dedi.

“TİCARETTE BELİRLEYİCİ UNSUR KREDİ FAİZ ORANLARIDIR”

Kredi faiz oranlarının düşürülmesinin Türkiye’de ticaretin önünü açtığını belirten Acar, “Devletimizin sektörleri canlandırmak için attığı her adımın sağlam olduğu tartışmasızdır. 2020 yılında ve önceki yıllarda bizim ülkemizde faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde ticaretin çalıştığını gördük. Ben bu işe ilk başladığım zamanlarda dolar 1.85 dolaylarındaydı. Ticaret bir şekilde o zamanda devam ediyordu. Şuan baktığımızda Dolar 7-8’lerde seyrediyor ve hala ticaret yapabiliyoruz. Bana göre bu ülkedeki ticaretin önünü kapatan da açan da faiz oranlarıdır. İnsanların alım güçlerini artırarak, geri ödeme rakamlarını makul seviyelerde tuttukları zaman Türkiye ticaretinde taşlar yerine oturacaktır. Devletimiz 1 Haziran’da çıktı dedi ki; 1 yıl ödemesiz 15 yıl kredi imkanı sağladı ve son 10-12 yılın en düşük faiz oranına sabitleyerek daire alımlarının önünü açtı ve sektörü canlandırdı. Bu da demek oluyor ki bizim ülkemizde düşük faizle insanları kredilendirerek hem onları mal sahibi yapıp, hem de ticaretin döngüsünü kolaylaştırmak gerekiyor” dedi.

“2021 MERTAŞ’IN BÜYÜME YILI OLACAK”

2020 yılında yakaladıkları ivmeyi 20201 yılında da sürdüreceklerini ifade eden Acar, “2021 yılının ikinci ayında Silifke şubemizi de bünyemize katarak perakende ağımızı genişleteceğiz. 2021 yılı MERTAŞ için büyüme yılı olacak diyebilirim. Toptan sektöründe şuanda çok iyi bir noktadayız, öncelikli hedefimiz perakende de bu başarıyı sağlamaktır. 30 yıllık marka bilinirliğimiz ile perakende sektöründe de yerimizi hızla alacağız. Silifke şubemizden sonra yavaş yavaş Mersin’in tüm ilçelerine yayılım çalışmalarına başlayacağız. Bizim için ne kadar perakende noktası o kadar iş demektir. Fakat bunu yaparken temeli sağlam atarak ilerleyeceğiz. Çünkü kontrolsüz güç, güç değildir” ifadelerine yer verdi.
 

Editör: Barış Köksal