Omuz, dirsek, bilek gibi eklem hastalıklarında başarılı sonuçlar veren Kas İskelet Sistemi Ultrasonu'nu anlatan Doç. Dr Üstün;

'Kas İskelet Sistemi Ultrasonu, hikâye ve muayenenin uzantısı mahiyetindedir ve günümüz teknolojisinde mutlaka kullanılmalıdır. Kliniğimizde mevcuttur. Poliklinik şartlarında hastayı değerlendirirken anında yapılmaktadır. Radyasyon içermez ve ek maliyeti yoktur' dedi.

Kas islet sistemi ultrasonunun kliniğimizdeki kullanım alanlarını anlatan Doç Dr. Nilgün Üstün;

1- Omuz, dirsek, el-el bilek, diz, ayak-ayak bilek MEKANİK EKLEM HASTALIKLARINDA tanı koyma amacıyla kullanıldığı gibi, bu eklemlere yönelik yapılan enjeksiyonlarda kılavuz olarak da kullanılmaktadır. 
Tanı ve tedavi amacıyla kullanıldığında, çoğu zaman, eklemin MRG ile görüntülenmesi ihtiyacı olmamaktadır. 
Eklem enjeksiyonlarda kılavuz olarak kullanıldığında, enjeksiyonun etkinliğini arttırmakta ve yan etkilerini azaltmaktadır.  Bu eklem içi enjeksiyonlar tıpta sıklıkla kullanılan kortizon enjeksiyonları (bilimsel kanıtı olan) olabildiği gibi, PRP/kök hücre enjeksiyonları da olabilir.
2- İLTİHABİ EKLEM HASTALIKLARINDA (romatoid artrit, gut vb) eklemlerin ultrason ile görüntülenmesi tanı, tedaviyi kararlaştırmada ve tedavinin takibinde, günümüzde çok zaruri bir yere sahiptir. Çoğu romatoloji kliniğinde ultrason bulunmaktadır.
3- SPASTİK FELÇLİ HASTALIKLARDA, kaslardaki spastisiteyi azaltarak hareket açıklığı ve fonksiyonunu arttırmak amacıyla yapılan botoks uygulamalarında kılavuz olarak kullanılmaktadır. Botoks enjeksiyonunun daha etkin bir şekilde uygulanmasına olanak tanır. 


 

Editör: Barış Köksal