11 Haziran 1868’de kurulan Türk Kızılayı’nın kuruluşunun 148. yılı dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Diyanet-Sen Mersin Şube Başkanı Görgülü, Kızılay’ın ulusal ve uluslararası alanda yaptığı sayısız hizmetlerle insan saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, her yerde ve zamanda muhtaç ve korunmasız insanlara yardım ettiğini belirtti. Kızılay’ın, her nerede olursa olsun insan ıstırabını ulusal ve uluslararası kapasitesi dahilinde önlemek ve dindirmek için çabaladığını vurgulayan Görgülü, “Amacı insan hayatının, sağlığının korunması ve insan onuruna saygı duyulmasının sağlanmasıdır. Bütün insanlar arasında karşılıklı anlayışı, dostluğu, işbirliğini ve kalıcı barışı desteklemektedir. Kızılay, milliyet, ırk, dini inanç, sınıf veya siyasi düşünce farkı gözetmez. İnsan ıstırabını, en ivedi ve zaruri ihtiyaçlara öncelik vererek dindirmeye çalışır. Bu nedenle Kızılay’ın yaptığı hizmeti takdirle karşılamaktayız” dedi.

“ORUÇLUYKEN KAN VERMEK ORUCU BOZMAZ”

Türk Kızılayı’nın hastalara ihtiyaç olan kanın büyük bir kısmını karşıladığına işaret eden Görgülü, ancak Ramazan ayında kan bağışı sayısının yıl ortalamalarına göre yaklaşık yüzde 50 azaldığını kaydetti. Bu azalışın en önemli sebeplerinden birinin de Ramazan ayı vesilesiyle oruç tutan vatandaşların ‘orucum bozulur’ kaygısı olduğunu dile getiren Görgülü, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın Din İşleri Yüksek Kurulu’nun mütalaasına göre kan vermek orucu bozmamaktadır. Din bilginlerinin çoğunluğu ise Hz. Peygamber'in oruçlu iken hacamat olduğuna dair rivayeti (Buhari, Savm, 32; Ebu Davud, Sıyam, 29) esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağını söylemişlerdir. Kan verdiği zaman zayıf düşeceğinden yeme içme zorunda kalma ihtimali bulunmuyorsa rahatlıkla kan verilebilir. Bu itibarla oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz” ifadelerini kullandı.

“DUYARLI TÜM KARDEŞLERİMİZİ RAMAZAN’DA KAN VERMEYE DAVET EDİYORUZ”

8-65 yaşları arasında olan her sağlıklı erkeğin en sık 2 ayda bir, her kadının ise en sık 3 ayda bir olmak üzere yılda toplam 4 üniteyi geçmemek koşuluyla kan verebildiğini aktaran Görgülü, şunları kaydetti: 
“Vücut ağırlığı 50 kilogramın üzerinde olan herkes kan bağışı yapabilmektedir. Kan bağışı insana sıhhat de vermektedir. Bağışladığımız kanın hangi hastaya, hangi darda kalmış kardeşimize, şifa olacağını bilemiyoruz. ‘Vereceğimiz bir ünite kan, insanlık için atsın kalbimiz. Gelin gönüller yapalım, bu Ramazan ve her zaman’ temasının işlendiği 2016 Ramazanında darda kalan, hastası olan kardeşlerimize yapılacak en güzel gönül yapma vesilesi olacaktır. Bizler Diyanet camiası olarak Ramazan ayında oruç tuttukları için ‘orucum bozulur’ endişesiyle kan vermekten çekinen tüm kardeşlerimizi, üyelerimizi, halkımızı Kızılay’ımızın kan ihtiyacının karşılanmasında duyarlı davranacağını ümit ederek kan vermeye davet ediyoruz.”
Editör: Barış Köksal