Akdeniz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Dt. Cemre Güven yazısında şu ifadelere yer verdi; " Ağız ve diş sağlığımızın yerinde olması tıpkı diğer tüm organlarımızın sağlıklı olması kadar önemlidir. Bu noktada hastalarımızın kafasında diş sağlığı ürünleri ile ilgili birçok soru oluşmaktadır. “Bu ürünler nasıl olmalıdır, nasıl kullanılmalıdır, ne kadar önemlidir” vb. Bu yazımda sizlerin kafasında oluşan sorulara yanıt vereceğim.

Sağlıklı bir ağız için ilk adımımız biri yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kere dişlerimizi fırçalamaktır.  Diş fırçası ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır, ancak kişinin çok hassas bir diş eti varsa ya da hastaysa yumuşak kıllı fırçaları tercih etmesi uygundur, normal bir yetişkin tarafından kullanılan diş fırçasının orta sertlikte kıllara sahip olması ve baş kısmının ağza uygun büyüklükte olması gerekmektedir. Doğru diş fırçalama için fırça uçları diş etlerinize bakacak şekilde 45° açıyla diş fırçanızı tutmalısınız. Çok bastırmadan, nazikçe dairesel ve diş etinizden dişinize doğru hareketlerle, dişlerinizin dış yüzeylerini fırçalayabilirsiniz. Temel hareket yönümüz diş etinden dişe doğru olmalıdır. İdeal bir diş fırçalama için önerilen minimum süre iki dakikadır. 

Diş fırçalanmasından sonra diş ipi kullanımı da önem taşıyan bir konudur. Diş ipi kullanımı ağız hijyenine katkı sağlar, ağız kokusunu önler, diş eti kanamalarının önüne geçer ve plak oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Sağlıklı bir temizleme için mutlaka fırçalamadan sonra (günde en az 1 kere) diş ipi kullanılması gerekir. Bal mumu diş ipleri hassas dişlere sahip hastalarımız için daha iyi bir tercih olacaktır. En doğru kullanım için 45 cm uzunluğunda ip kesin ve büyük bir kısmını orta parmağınıza dolayın. Diğer orta parmağınıza da siz dişinizi temizlerken ipin kullanılmış olan kısmını dolayacaksınız. 2,5 cm boşluk bırakacak şekilde ipi gergin tutun ve yumuşak hareketlerle dişlerinizin arasına yerleştirin. Dişlerinizin arasını böyle temizleyerek plakları parçalamış ve bakteri oluşumunu engellemiş olursunuz. Başka herhangi bir ip değil, diş temizliği için üretilen ipleri kullanmalısınız. 

Tüm diş temizliğinizin sonunda ise ferah bir tat için ağız suyu (gargara) kullanabilirsiniz. Gargara genellikle ağız kokusu olan kişilerde nefesini tazelemek için kullanılır. Ancak ağız bakım suyu, bireysel ihtiyaçlara göre çeşitli seçeneklerde kullanım imkânı da sağlar. Plak ve diş çürümesini önlemek veya diş eti problemlerini kontrol altına almak için de tercih edilebilecek bir yöntemdir. Diş fırçasının ulaşamadığı alanlarda diş ipi ve arayüz fırçaları kullanılabilse de bakteri oluşumunu önlemek ve uzun vadede ağız sağlığını korumak için etkili bir yöntemdir. Ancak unutulmamalı ki tek başına ağız ve diş bakımı için yeterli değildir. Diş fırçası ve diş ipi ile düzenli olarak kullanıldığında olumlu sonuçlar verebilir"


 

Editör: Barış Köksal