Sabah saatlerinde Cumhuriyet Alanı’nda bir araya gelen Oda üyeleri, ilk olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı’nın eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nı okudular. Daha sonra Oda Başkanı Abdurrahman Doğulu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Çelenk sunumun ardından açıklamalarda bulunan Başkan Doğulu, bugün bilimsel diş hekimliğinin 104. yılını kutladıklarını ifade ederek, “Bir meslek grubunun bayramı olan günde hem meslek sahiplerinin içinde bulunduğu durum hem de toplum ağız diş sağlığı konusunda güzel sözler söylemek isterdik. Türk Diş Hekimleri Birliği ve Odamız toplumun ve bireyin ağız diş sağlığının iyileştirilmesinde ve nitelikli diş hekimliği hizmetinin oluşmasında bilimsel temelli, koruyucu ağız diş sağlığı politikalarını oluşturulması ve hayata geçirilmesini savunur” dedi.

Türkiye’de ağız diş sağlığı hizmetlerinin sadece kamudan faydalandırma konusunda ısrarlı bir tutumun sürdürüldüğünü savunan Doğulu, “Ülkemizin dört bir yanında muayenehanelerinde hizmet vermeyi bekleyen diş hekimlerinin mağduriyetine yol açan adaletsiz durum devam etmektedir” diye konuştu.

2002 yılında 19 olan diş hekimliği fakülte sayısının 2012 yılında 45’e çıktığına dikkat çeken Doğulu, “Siyasi iktidar, bir yandan serbest çalışan 15 bin diş hekimini sisteminin dışında bırakıp hem halkımızı hem de meslektaşlarımızı mağdur etmektedir. Fakülte sayısının artışı olumlu bulunabilir ancak hem eğitim hem de hizmet süreci oldukça maliyetli olan diş hekimliği mesleğinde bu artış doğru değildir” ifadelerini kullandı.

Diş hastalarının hemen tedavi olması gerektiği uyarısında da bulunan Doğulu, “Hastaların kendi sağlıkları açısından tedavilerini ertelememelerini, aksi halde telafisi mümkün olmayacak kayıplarla karşılaşacaklarını belirtmek istiyoruz. Bu durum aynı zamanda kamu maliyesine de olumsuz etki yapacak ve tedavi maliyetleri yükselecektir” şeklinde konuştu.

Toplumun ağız diş sağlığına katkı sunmaya devam edeceklerinin altını çizen Doğulu, “Yanlış gördüklerimizi ifade ederken doğru politikaların ve uygulamaların destekçisi olacağız. Geleceğin diş hekimliği şekillenirken sürecin içinde olacağız. Bu bizim mesleki ve toplumsal sorumluluğumuzdur” dedi.

Editör: Barış Köksal