Diş hekimi korkusunun tedavinin ilerlemesinde ciddi zorluklara neden olduğunu belirten Dt. Aslı Özel, bu korkuyu yaşayan kişilerin izlemesi gerek yol haritasını şu şekilde anlattı;


Çocuk, genç veya yaşlı herkes hayatının bir döneminde diş hekimine gitmek durumunda kalmaktadır. Diş Hekimi korkusu nedeniyle tedaviyi ertelemek ise işleri daha da içinden çıkılmaz bir duruma sürüklemekte: ağrının artmasına,tedavi süresinin uzamasına sebep olmaktadır.

Kişilerin tedavileri sırasında karşılaştığı acılı ve travmatik durumlar dental fobinin oluşmasında en önemli faktördür. Bunun yanında  diş hekiminin yaklaşımı da hastalar üzerinde büyük etki yaratmaktadır. Bireyin küçük yaşta büyükleri tarafından hekimle korkutulması ve çevreden aktarılan olumsuz tecrübeler de bu kategoriye dahil edilebilir. Kişinin korku nedeni ne olursa olsun diş hekiminin hastaya yaklaşımı korkunun en aza indirgenmesinde büyük önem taşır. 

Aşırı korkusu olan bireylerde genel anestezi ve sedasyon gibi ileri teknikler her zaman alternatif olabilir.

Tedavi başlamadan diş hekiminize korkularınızdan bahsederseniz ve tam olarak neden korktuğunuzu belirtirseniz diş hekiminiz korkunuzu yenmeniz için size yardımcı olacaktır.
Diş Hekiminize tedaviye başlamadan tüm prosedürü adım adım anlatmasını isteyebilirsiniz. İlk tedaviye gelindiğinde hastanın rahatsız olmayacağı daha basit ve küçük müdahalelerle hastaya yaklaşmak bu konuda dental fobisi olan hastalara olumlu etki yaratmaktadır. Tedaviye basit olanlarla başlamak hastanın korkusunu yenmesini sağlar.
 
Tedavi esnasında herhangi bir nedenle işleme ara vermek isterseniz bunu tedavi başlamadan diş hekiminiz ile aranızda bir işaret ile belirleyebilirsiniz.
Derin nefes alıp rahatlamaya ve anlık streslerden uzaklaşmaya çalışınız,randevu zamanınızı sabah saatlerinde almanız sizin için olumlu olacaktır. 

Diş Hekimi kontrollerine probleminiz olmasa dahi düzenli gidiniz. Böylece hem büyük işlemlerden kaçınabilir hem de ortama daha rahat alışabilirsiniz.
Unutmayınız diş hekimliği teknolojileri ve tedavi teknikleri son yıllarda sizin konforunuzu arttıracak şekilde oldukça ilerlemiştir.
 

Editör: Barış Köksal